10 + 1 ερωτήσεις σε έναν νέο οινοποιό: Γνωριμία με το Φανίκο Γκιρλέμη

Δημοσιεύτηκε στις 14/01/2019    

 

Είσαι ιδιοκτήτης ενός καταξιωμένου οινοποιείου με σημαντικές προοπτικές. Μιλήστε μας για την ιστορία του οινοποιείου σας.

Όλα ξεκίνησαν το 2007,όταν ο πατέρας μου Ιωάννης Γκιρλέμης-εκτελωνιστης τότε στο επάγγελμα- αποφάσισε να δημιουργήσει έναν αμπελώνα καθώς και ένα οινοποιείο στο Πολυδένδρι Δομοκού,για να περνάει χρόνο αλλά και να παράγει κρασι για τους φίλους και πελάτες του.Εγω παράλληλα σπούδαζα Ναυτιλιακά στην Χίο,για να ακολουθήσω το επάγγελμα του εκτελωνιστή .Το 2011 είχαν ολοκληρωθεί όλες οι φυτεύσεις στον 350 στρεμμάτων αμπελώνα μας,αλλά και το οινοποιείο μας,το οποίο χτίστηκε με βάση την πέτρα των κτημάτων που μετέπειτα έγινε αμπελώνας.Το 2013 κυκλοφόρησαν τα πρώτα κρασιά μας με την επωνυμία του οινοποιείου μας να είναι «Οικογένεια Γκιρλέμη».Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το επάγγελμα του οινοποιού;

Παρακολουθώντας από τα πρώτα στάδια την δημιουργία του αμπελώνα και στην συνέχεια του οινοποειου μας,μου μπήκε το «μικρόβιο».Με κάθε ευκαιρία, επέλεγα να βρίσκομαι εκεί και να μαθαίνω πράγματα από τον πατέρα μου όσον αφορά στην διαχείριση του αμπελώνα αλλά και του οινοποειου.Τοτε κατάλαβα ότι θα είναι το επάγγελμα που αγαπώ και θα ακολουθήσω.Την ίδια πορεία ακολούθησε και ο αδερφός και σύμμαχος μου, Δημήτρης Γκιρλέμης.


Πώς είναι η ζωή ενός οινοποιού;

Η ζωή ενός οινοποιού είναι ιδιαίτερα απαιτητική,αγχώδης καθώς παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ο παράγοντας των καιρικών συνθηκών, αλλά και δημιουργική.Στοχος μας είναι κάθε χρόνο τα κρασιά μας να είναι ανοδικά σε ποιότητα και με μεγάλη μας ικανοποίηση,βλέπουμε ότι το έχουμε πετύχει.

Μίλησε μας για  τις ποικιλίες του αμπελώνα σου;

Μετά από εδαφικές αναλύσεις και παρατηρώντας τι ζητάει καθώς και τι λείπει από την αγορά,καταλήξαμε στην ποικιλιακή σύνθεση του αμπελώνα μας.Επιλεξαμε γηγενείς ποικιλίες,οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και διεθνείς.Από λευκές ποικιλίες επιλέξαμε: Μαλαγουζιά,Ασύρτικο,Chardonnay,Sauvignon Blanc,Greco di Tufo ,ενώ από ερυθρές ποικιλίες επιλέξαμε: Μαυρούδι,Λημνιό,Syrah,Merlot,Cabernet Sauvignon.

Τι είδους κρασιά παράγετε;

Τα κρασιά που παράγουμε και διαθέτουμε στην αγορά είναι λευκά,ροζέ και ερυθρά.Ειναι όλα ξηρά και εκτός από τα φρέσκα μας κρασιά,υπάρχουν και ορισμένοι κωδικοί που είναι παλαιωμένα κρασιά σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

Ποια ποικιλία έχει κερδίσει τους καταναλωτές;

Με μεγάλη μας χαρά παρατηρούμε ότι οι γηγενείς ποικιλίες είναι αυτές που έχουν κερδίσει τους καταναλωτές.Για αυτό τον λόγο επιλέξαμε να κυκλοφορήσουμε στην αγορά μονοποικιλιακά κρασιά όσον αφορά στις ελληνικές ποικιλίες,έτσι ώστε το κοινό να γνωρίσει το γευστικό τους προφίλ.


Εσείς ποια προτιμάτε; Εξελίσσετε τις γεύσεις και τις ποικιλίες;

Εμείς δίνουμε σε κάθε κρασί και χρονιά που κυκλοφορούμε στην αγορά τον καλύτερο μας εαυτό.Εξελισσουμε την ποιότητα μας,καθώς όσο μεγαλώνει ηλικιακά ο αμπελώνας μας, δίνει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην πρώτη ύλη μας και οπως όλοι γνωρίζουν,το καλό κρασί γίνεται στο αμπέλι.Τα θεωρούμε όλα «παιδιά» μας, όποτε δε μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιο.Θα ήθελα την γνώμη σας για την πορεία του ελληνικού κρασιού σήμερα.

Παρολες τις δυσκολίες της χωρας μας τα τελευταία χρόνια, το ελληνικό κρασι είναι σε συνεχόμενη ανοδική πορεία και αυτό είναι κάτι που μας κανει να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.


Σε ποια σημεία μπορεί κανείς να βρει και να απολαύσει τα κρασιά το οινοποιείου Γκιρλέμης;
Αυτή την στιγμή τα κρασιά μας διατίθενται σε επιλεγμένα σημεία εστίασης,λιανικής αγοράς και σύντομα σε ηλεκτρονικά καταστήματα.
Δραστηριοποιείστε στον τομέα των εξαγωγών;

Στόχος μας είναι να δραστηριοποιηθούμε στον τομέα των εξαγωγών,καθώς οι παραγωγές μας σταδιακά αυξάνονται αλλά και η γκάμα των κρασιών μας πλέον είναι ολοκληρωμένη και πολύ ενδιαφέρουσα.

Μελλοντικά όνειρα - σχέδια για την πορεία του οινοποιείου;
Τα μελλοντικά μας όνειρα και σχέδια είναι να δημιουργήσουμε ξενώνες και να αναπτύξουμε το κομμάτι του αγροτουρισμού και οινοτουρισμού με σκοπό ο κάθε επισκέπτης να γνωρίσει τον τόπο μας και να βιώσει όλα τα στάδια: από το κομμάτι του αμπελιού και της παραγωγής ως το κομμάτι της οινοποίησης.

TAGS