popup_image

100 χρόνια στο χώρο των υποδημάτων

Δημοσιεύτηκε στις 23/10/2018    

Πρόσωπο της εβδομάδας:Η επιχειρηματίας Σεβαστή Βαγιανού

Γέννημα θρέμμα Χιώτισσα, γέννημα θρέμμα στο κέντρο της αγοράς του νησιού η γνωστή, συμπαθέστατη και πάντα πρόσχαρη και ευγενική καταστηματάρχης του φημισμένου καταστήματος υποδημάτων «Βαγιανός», Σεβαστή Βαγιανού, μιλάει στο Χιακό Λαό και μοιράζεται με τους αναγνώστες μας την ιστορία της επιτυχημένης πορείας της στο χώρο της Χιακής αγοράς.
100 χρόνια στο χώρο της αγοράς
Με πατέρα τον ιστορικό υποδηματοποιό της Χίου Γιάννη Βαγιανό, αλλά και μητέρα επίσης κόρη υποδηματοποιού, η επιρροή για το ποιοτικό και καλαίσθητο παπούτσι υπήρξε δεδομένη. «Ο πατέρας μου» ανέφερει η Σεβαστή «Γιάννης Βαγιανός, από την ηλικία των 7 ετών σταματώντας πρώιμα το σχολείο ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του, ο οποίος ήταν ο πρώτος υποδηματοποιός του νησιού και έκτοτε λάτρεψε το παπούτσι. Ο ίδιος έλεγε πως δεν χόρταινε να βλέπει παπούτσια και γιαυτό ήθελε πάντα το μαγαζί του να είναι γεμάτο». Με πατροπαράδοτες αξίες, αγάπη και συνέπεια που μεταδίδονται από τον παππού στον πατέρα Γιάννη και από τον πατέρα Γιάννη στην κόρη Σεβαστή την επόμενη χρονιά συμπληρώνονται 100 χρόνια παρουσίας του ιστορικού καταστήματος να δεσπόζει στο Χιακή αγορά.
Η προσωπική πορεία
Το μήλο βέβαια, καθώς λένε, πέφτει κάτω από τη μηλιά και έτσι η Σεβαστή Βαγιανού μεγάλωσε μέσα στο κατάστημα, αφού από μικρό κοριτσάκι όποτε δεν είχε σχολείο ακολουθούσε τους γονείς της στην εργασία τους και ενθουσιαζόταν με τον κόσμο, το χώρο και φυσικά με τα παπούτσια τα οποία αποτέλεσαν για εκείνη έναν τομέα χαράς, δημιουργίας και φαντασίας.
Ολοκληρώνοντας το σχολείο και παρόλο που έπειτα από τις πανελλήνιες εξετάσεις πέτυχε την εισαγωγή της σε πανεπιστημιακό τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαιδευσης η ίδια επέλεξε να εργαστεί στην οικογενειακή επιχείρηση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Από μωρό οι γονείς μου με είχαν κοντά τους στο μαγαζί, μιας και δεν μπορούσαν να με αφήσουν σε κάποιον άλλο συγγενή για να με προσέχει, οπότε από μικρή δοκίμαζα αμέτρητα παπούτσια, μου άρεσε να κάθομαι στο μαγαζί, να εξυπηρετώ τον κόσμο, να βλέπω τις προτιμήσεις του, τα χρώματα και τα σχέδια. Ήταν μονόδρομος η ενασχόλησή μου με αυτό το χώρο. Ήταν αυτό που ήθελα να ασχοληθώ».
Με το γλυκιά και εγκάρδια αύρα που τη χαρακτηρίζει ως άνθρωπο αναφέρει πως νιώθει ότι δικαιωμένη με την επιλογή της να διατηρήσει το οικογενειακό κατάστημα. «Μου αρέσει πολύ η επαφη με τον κόσμο, η μόδα, οι εναλλακτικές προτάσεις. Μου αρέσει πολύ να βλέπω όμορφους ανθρώπους, καλοντυμένους στην καθημερινότητά τους».
Η εμφάνιση ως θέμα ψυχολογίας
Όπως επισημαίνει η Σεβαστή, το παπούτσι δηλώνει πολλά για το χαρακτήρα και την ψυχολογία του ανθρώπου που το φοράει, όπως και συνολικά η εμφάνιση. «Παρατηρώντας το στυλ και ιδίως τα παπούτσια κάποιου ανθρώπου μπορείς να λάβεις πληροφορίες για το γούστο, την οικονομική του κατάσταση, τη διάθεση, τον τρόπο σκέψης του, αλλά και για το τι του αρέσει γενικά. Και έτσι η παρατήρηση αυτή αποτελεί ένα εργαλείο για την εργασία μου, ούτως ώστε να προτείνω στους πελάτες τα παπουτσια που θα τους άρεσε να δοκιμάσουν» υπογραμμίζοντας πως «συνήθως, όταν κάποιος είναι χαρούμενος φροντίζει περισσότερο την εμφάνισή του, ενώ όταν δεν είναι καλά, δε φροντίζει ιδιαίτερα το στυλ του».
Οι Χιώτες και το στυλ
«Οι Χιώτες παρόλο που είναι καλαίσθητοι δεν τολμούν ιδιαίτερα στην καθημερινότητά τους κάτι πιο ιδιαίτερο. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν πολλα ερεθίσματα» αναφέρει η Σεβαστή και συνεχίζοντας εξήγησε πως «ίσως επειδή ζούμε σε κοινωνία με περιορισμένα ερεθίσματα και επιλογές για τις εξόδους, τη νυχτερινή διασκέδαση και τις πιο επίσημες εκδηλώσεις έχει απλοποιηθεί το στυλ μας. Μας αρέσει να το βλεπουμε π.χ. στην τηλεόραση αλλά δεν ακολουθούμε τη μόδα. Συνήθως ενδιαφέρει το πως μας βλέπουν οι άλλοι ή εναλλακτικά το ποιοι θα μας δουν. Παρόλα αυτά ένα ωραίο ντύσιμο φτιάχνει την ψυχολογία και αξίζει να το υποστηρίξουμε. Μας βοηθάει να εκφράσουμε την αλήθεια και την αυθεντικότητα μας».
Τα μυστικά από τον πατέρα
Όπως αποκαλύπτει η Σεβαστή έχει ακολουθήσει πάρα πολλές από τις συμβουλές του πατέρα της. «Οι πιο παλιοί τα έβλεπαν διαφορετικά. Δούλευαν διαφορετικά. Μια μεγάλη κουβέντα που μου είχε πει ο πατέρας μου είναι πως αν δεν προσέξεις τον πελάτη δεν θα σε προσέξει και εκείνος. Ακόμα, ήθελε να έχει μεγάλη ποικιλία για όλα τα γούστα, πάντα σε καλή ποιότητα και προσιτή τιμή. Σε μία εποχή όπως η σημερινή, όπου η αγορά έχει αλλάξει, οι διαδικτυακές αγορές καθημερινά εκτοξεύονται οι συμβουλές του πατέρα μου είναι θησαυρός».
Η κατάσταση της αγοράς
«Σίγουρα δεν είναι όλα ρόδινα. Υπάρχουν δυσκολίες για όλους τους επαγγελματίες. Ιδιαίτερα τα παπούτσια ως ένα ακριβό εμπόρευμα αφήνει πολύ στοκ. Όσο και να θέλεις να γεμίζεις με σχέδια και κωδικούς παπουτσιών το μαγαζί σκέφτεσαι το ρίσκο. Αν δεν επιλέξεις σωστά σχέδια και μείνουν απούλητα δεν θα μπορέσεις να τα βγάλεις στη βιτρίνα την επόμενη σεζόν, ούτε και να τα κρατήσεις για πολλά χρόνια απούλητα, καθότι υπάρχουν σοβαρές φθορές. Προσωπικά, έχω κάποιες κοπέλες στο μυαλό μου που τις θεωρώ καλοντυμένες τις οποίες τις σκεφτομαι την ώρα που διαλέγω τα παπουτσια που θα φέρω στο μαγαζί. Παράλληλα, έχω διαμορφώσει ανθρώπινες σχέσεις με τους πελάτες μου. Είναι πολύ σημαντική η ανθρώπινη επικοινωνία και η εξυπηρέτηση. Το να είσαι προσιτός στον πελάτη να του πεις καλημέρα κι ας μην έχει ψωνίσει από εσένα είναι πολύ σημαντικό, όπως και το να φέρνω καλές ποιότητες, καλές εταιρεία να μη νιώθω άσχημα πουλώντας τα συγκεκριμένα παπούτσια. Επίσης, φροντίζω να μην φέρνω πολλά νούμερα στο ίδιο σχέδιο, καθότι η αγορά είναι κλειστή».
Ο ελεύθερος χρόνος
Μητέρα δύο παιδιών δημοτικού και σύζυγος η Σεβαστή Βαγιανού έχει ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, αλλά τον αφιερώνει όλο στην οικογένειά της. Της αρέσει πολύ η μαγειρική που μάλιστα συχνά με την κορούλα της δημιουργούν στην κουζίνα. Τα αγαπημένα τους πιάτα περιστρέφονται γύρω από την κρέμα γάλακτος, την καρμπονάρα και τα λαχταριστά καπ κέικ. Αγαπά την καθαριότητα και να φροντίζει το σπίτι και στα πεταχτά πηγαίνει στο γυμναστήριο.
Περίοδος πολιτικής
Παρόλο που ασχολήθηκε με την ενεργό πολιτική, συμμετέχοντας ως εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στα τοπικά πολιτικά πράγματα, πλέον δηλώνει πως δεν έχει το χρόνο για την ανάληψη τέτοιας ευθύνης. Όπως επισημαίνει η πολιτική είναι μια σοβαρή πράξη ευθύνης που απαιτεί αποκλειστική αφιέρωση. Δηλώνει πως δεν είναι ευχαριστημένη με την άσκηση της πολιτικής σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και θα ήθελε περισσότερη ευαισθησία από μέρους των πολιτικών για μια σειρά θεμάτων με πρωτεύον το μεταναστευτικό- προσφυγικό αλλά και την καθημερινότητα του πολίτη.
Όνειρα για το μέλλον
Με αισιοδοξία αναφέρει πως ονειρεύεται να γίνει η καθημερινότητα για όλον τον τόπο πιο ευχάριστη, να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση, ώστε ο κόσμος να ζει πιο ποιοτικά.

TAGS