Αγαπώ τον εαυτό μου, αγαπώ τη ζωή

Δημοσιεύτηκε στις 31/10/2018    

Ο Οκτώβριος ως γνωστόν έχει θεσμοθετηθεί παγκοσμίως ως «Ο Μήνας της Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού» με στόχο τη διεθνή προσπάθεια για την καταπολέμηση της ασθένειας, η οποία αποτελεί τη δεύτερη πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Σύμφωνα με την ιατρική επιστήμη η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές, με την αξιοποίηση των νέων θεραπειών. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι νέες μέθοδοι θεραπείας μπορούν να χαρίσουν ακόμη και 10 χρόνια ζωής σε ασθενή με καρκίνο του μαστού.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως ο καρκίνος του μαστού, όταν εντοπίζεται στα πρώτα στάδια μπορεί να αντιμετωπισθεί πλήρως.

Ο Χιακός Λαός αφορμάται από το τέλος του Οκτώβρη και με πρόθεση να μεταφερθεί το μήνυμα της αναγκαιότητας του ιατρικού ελέγχου αφιερώνει το παρόν φύλλο του σε όλες τις γυναίκες, υπενθυμίζοντας πως η υγεία είναι πολύτιμο αγαθό που πρέπει να προστατεύουν και να θωρακίζουν, όχι μόνο τον Οκτώβριο αλλά κάθε στιγμή!

Σε αυτό το πλαίσιο παραθέτουμε τη συνέντευξη του ειδικού ακτινοδιαγνώστη ιατρού, Γιώργου Φλαμουράκη αναφορικά με τη μαστογραφία.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Σήμερα οι γυναίκες σχεδιάζουν, επιλέγουν και παίρνουν αποφάσεις, όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για την οικογένειά τους. Αναλαμβάνουν ρόλους στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας τους.

Εν ολίγοις, έχουν αδράξει τα ινία της ζωής τους στα δικά τους χέρια.

Προκαλεί εντύπωση όμως το γεγονός ότι, οι σημερινές, τόσο δραστήριες γυναίκες μερικές φορές επιδεικνύουν αμέλεια για θέματα που αφορούν στην δική τους υγεία. Συχνά αγνοούν προειδοποιητικά συμπτώματα με αποτελέσματα δυσάρεστες καταστάσεις, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Καλά εκπαιδευμένοι ιατροί μπορούν σήμερα να σας βοηθήσουν να επωφεληθείτε από τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη. Αλλά, η διατήρηση της καλής σας υγείας ή η ανάκτησή της, εναπόκειται πρωταρχικά στη δική σας προσωπική δράση.

Η ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ :

ΑΣΦΑΛΗΣ

Για περισσότερα από 35 χρόνια, εκατομμύρια γυναικών έχουν υποβληθεί σε μαστογραφία. Όπως σε κάθε ακτινογραφία, περιλαμβάνει έκθεση σε ακτίνες Χ, αλλά τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλά.

ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ – ΑΚΡΙΒΗΣ

Είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού (screeningtest) καθώς λαμβάνονται εικόνες υψηλής ψηφιακής ανάλυσης που αυξάνουν τη διαγνωστική πληροφορία και συντελούν στην διάγνωση του καρκίνου σε πολύ αρχικό στάδιο. Ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης υπολογιστικά υποβοηθούμενης διάγνωσης (computerAidedDiagnosis - CAD) ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία των ακτινολόγων. Η διάγνωση έτσι είναι ακριβής στο 98% των περιπτώσεων.

Τι είναι η ψηφιακή μαστογραφία ;

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι μια απλή ακτινολογική εξέταση, η οποία εντοπίζει προβλήματα στο μαστό, που αφορούν είτε σε διαταραχή της φυσιολογικής αρχιτεκτονικής του μαστού, είτε σε ανάπτυξη ενός όγκου, είτε σε παρουσία ύποπτων μικροαποτιτανώσεων.
Σήμερα μάλιστα γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική στην ψηφιακή της μορφή. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι η πλέον σύγχρονη εξέλιξη της καθιερωμένης μεθόδου της αναλογικής μαστογραφίας.

Πως γίνεται η ψηφιακή μαστογραφία ;

Λαμβάνονται ακριβείς υψηλής ευκρίνειας απεικονίσεις ακτίνων Χ από διάφορες γωνίες. Η πίεση του μαστού είναι απαραίτητη για την ορθή διάγνωση και εξασφαλίζει την εξέταση της αρχιτεκτονικής του μαστού από όλες τις πλευρές, χωρίς να υποβάλει τη γυναίκα σε μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας. Η πίεση αυτή δεν αποτελεί επίπονη διαδικασία. Στη συνέχεια ο ιατρός αποστέλλει ηλεκτρονικά την εικόνα στο σταθμό παρατήρησης του, ο οποίος με τη σειρά του θα προβεί σε επεξεργασία, σύγκριση με την προηγούμενη εξέταση και θα γράψει μια αναφορά με τα συμπεράσματά του που θα δοθεί στον κλινικό γιατρό της.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Όσο πιο νωρίς εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του μαστού τόσο πιο μεγάλες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης και πλήρους θεραπείας.
Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική η αναγνώριση των “ύποπτων” ενδείξεων:
1. Ψηλαφητές μάζες οποιουδήποτε μεγέθους.
2. Αλλαγές στο σχήμα του μαστού και επίμονη δυσφορία ή πόνος.
3. Έκκριμα από τη θηλή, που δεν σχετίζεται με εγκυμοσύνη ή θηλασμό.

ΑΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ;

Σήμερα όλο και περισσότερες γυναίκες θεραπεύονται μετά από διάγνωση καρκίνου του μαστού. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, τόσο στη χειρουργική όσο και στην ακτινοθεραπεία - χημειοθεραπεία, δίνει πολλές ελπίδες στις γυναίκες, ακόμα και για θεραπεία χωρίς να χρειαστεί μαστεκτομή. Είναι σημαντικό να συζητήσετε το είδος της θεραπείας στο οποίο θα υποβληθείτε με το γιατρό σας, έτσι ώστε να καταλάβετε τι ακριβώς σας προτείνει και να πάρετε τις σωστές αποφάσεις.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΟΛΗΨΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ;

Για τις γυναίκες που δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, η ACS (Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία) το Μάρτιο του 1997 εξέδωσε με ανακοίνωσή της, τις ακόλουθες ιατρικές οδηγίες:
Γυναίκες άνω των 20 ετών πρέπει να αυτοεξετάζονται μια φορά το μήνα.
Γυναίκες μεταξύ 35 - 36 ετών να υποβάλλονται σε μαστογραφία αναφοράς.
Γυναίκες άνω των 38 ετών να υποβάλλονται σε ψηφιακή μαστογραφία μία φορά το χρόνο.
Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού πρέπει να ξεκινούν τον έλεγχο με μαστογραφία όταν είναι σε ηλικία κατά 10 χρόνια μικρότερη από την αντίστοιχη ηλικία εμφάνισης της νόσου στο συγγενικό πρόσωπο, (δηλ. εάν η μητέρα εμφάνισε τη νόσο σε ηλικία 40 ετών τότε η κόρη πρέπει να αρχίσει τον έλεγχο όταν είναι 30 ετών).

Σε ειδικές περιπτώσεις όπως γυναίκες:
- με ιστορικό καρκίνου τραχήλου μήτρας
- με ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου
- εγκυμοσύνης μετά τα 30
- άτεκνες γυναίκες.

Η ηλικία που η γυναίκα θα αρχίσει να υποβάλλεται σε ψηφιακή μαστογραφία και η συχνότητα ελέγχου, καθορίζεται από τον κλινικό γιατρό.
Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες και τη συμβουλή του γιατρού σας. Θα σας απαλλάξουν από κινδύνους για την υγεία σας και μεγάλες ταλαιπωρίες.
Η ψηφιακή μαστογραφία δεν είναι πολυτέλεια μπορεί να σώσει τη ζωή σας!
Σε καμία γυναίκα δεν είναι ευχάριστο να σκέφτεται τον καρκίνο του μαστού.
Πιο κάτω όμως σας παραθέτουμε τρεις λόγους που θα κάνουν την καθεμία να σκεφτεί λίγο παραπάνω.
Στην Ευρώπη περίπου 1 στις 10 γυναίκες αναπτύσσει καρκίνο του μαστού, δηλαδή 350.000 καινούριες περιπτώσεις κάθε χρόνο.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΩ ΤΟΥΣ ΜΑΣΤΟΥΣ ΜΟΥ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ;

Ο καρκίνος του μαστού εντοπίζεται συχνότερα από τις ίδιες τις γυναίκες. Επειδή όταν εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται σε πρώιμο στάδιο και με την μικρότερη δυνατή καθυστέρηση είναι συνήθως θεραπεύσιμος με μικρού εύρους εγχείρηση (η οποία δεν μεταβάλει το σχήμα του μαστού), η εκμάθηση της αυτοεξέτασης μπορεί να σώσει τη ζωή σας. Ακολουθείστε μόνο βήμα προς βήμα την διαδικασία που περιγράφηκε πιο πάνω.

ΠΟΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ;

Πρέπει να κάνετε αυτοεξέταση μια φορά το μήνα, και συγκεκριμένα μια εβδομάδα ή περισσότερο μετά την έμμηνο ρύση, όταν το στήθος σας δεν είναι ευαίσθητο ή πρησμένο. Μετά την εμμηνόπαυση, πρέπει να ψηλαφίζετε το στήθος σας την πρώτη μέρα κάθε μήνα. Αν έχετε υποβληθεί σε υστερεκτομή, πρέπει να συμβουλευτείτε το ιατρό σας και μαζί θα αποφασίσετε πότε είναι η κατάλληλη μέρα για να κάνετε αυτοεξέταση. Η αυτοεξέταση κάθε μήνα θα σας κάνει να νιώθετε πιο ασφαλής.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΑΝ ΕΝΤΟΠΙΣΩ ΜΙΑ ΥΠΟΠΤΗ ΜΑΖΑ ;

Εάν κατά τη διάρκεια της αυτοεξέτασης εντοπίσετε μια μάζα, συρρίκνωση του δέρματος ή κάποιο έκκριμα από τη θηλή του μαστού θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό! Μην πανικοβάλλεστε!
Οι περισσότεροι όγκοι δεν είναι κακοήθεις. Παρόλα αυτά μόνο ο γιατρός σας μπορεί να κάνει σωστά τη διάγνωση. Πρέπει επίσης να συμβουλεύεστε συχνά το γιατρό σας, για να επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα της αυτοεξέτασής σας.
Πως μπορώ να κάνω Αυτοεξέταση;
Η τακτική αυτοεξέταση θα σας επιτρέψει να εξοικειωθείτε με τη φυσιολογική εμφάνιση του στήθους σας και θα κάνει την αυτοεξέταση ακόμα πιο αποτελεσματική.

ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ

Εξετάστε το στήθος σας την ώρα του μπάνιου. Τα χέρια κινούνται πιο εύκολα πάνω στο υγρό δέρμα. Με τα δάκτυλά σας τεντωμένα, μετακινείστε τα χέρια σας σε όλη την επιφάνεια του στήθους σας. Αναζητήστε ασυνήθιστες μάζες, πάχυνση του αδένα ή λεμφαδένες.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ

Εξετάστε το στήθος σας με τα χέρια σας κατά μήκος του σώματος σας. Μετά σηκώστε τα χέρια σας ψηλά πάνω από το κεφάλι. Αναζητήστε αλλαγές στο σχήμα των μαστών σας, πρήξιμο ή εντύπωμα στο δέρμα, καθώς και οποιεσδήποτε αλλαγές στις θηλές. Ακολούθως, τοποθετείστε στα χέρια σας στους γοφούς και πιέστε προς τα κάτω έτσι ώστε να ευθειαστούν οι θωρακικοί μύες. Σε πολλές γυναίκες υπάρχει μία μικρή ασυμμετρία στους δύο μαστούς.

ΞΑΠΛΩΜΕΝΗ

Για να εξετάσετε τον δεξιό μαστό, τοποθετείστε ένα μαξιλάρι κάτω από τον δεξιό ώμο.

Τοποθετείστε το δεξί σας χέρι κάτω από το κεφάλι έτσι ώστε να γίνει καλύτερη κατανομή του μαζικού αδένα στο στήθος.

Με το αριστερό σας χέρι ψηλαφίστε το δεξιό μαστό με κυκλικές κινήσεις, σαν να ακολουθείτε τις κινήσεις του δείκτη του ρολογιού.

Πρώτα ψηλαφίστε στην πορεία του εξωτερικού κύκλου. Φανταστείτε ένα ρολόι και ξεκινήστε την ψηλάφηση από την περιοχή που ο δείκτης αυτού του φανταστικού ρολογιού βρίσκεται στην 12η ώρα.

Προχωρήστε με τα δάκτυλά σας προς την 1η ώρα κτλ. Η παρουσία πιο συμπαγούς ιστού στην κατώτερη περιοχή του μαστού είναι φυσιολογική.

Για να ξεκινήσετε σε ένα καινούργιο κύκλο, μετακινήστε τα δάκτυλα σας 2 cm κεντρικά προς τη θηλή και με τον ίδιο τρόπο εξετάστε όλο το μαστό, συμπεριλαμβανομένης και της θηλής.

Για να ψηλαφίσετε όλο το μαστό θα πρέπει να κάνετε περίπου πέντε κύκλους.

Επαναλάβετε την πιο πάνω διαδικασία στον αριστερό μαστό τοποθετώντας το μαξιλάρι κάτω από τον αριστερό σας ώμο και το αριστερό σας χέρι κάτω από το κεφάλι σας.

Τέλος πιέστε τη θηλή και στους δύο μαστούς απαλά μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη.

Εάν παρατηρήσετε έκκριμα, πρέπει αμέσως να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 

TAGS