popup_image

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου : Mία ξεχωριστή γυναίκα

Δημοσιεύτηκε στις 12/03/2019    

Πιο έτοιμη από ποτέ για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου

Οι γυναίκες διαχρονικά αποδεικνύουν πως είναι προικισμένες να τα μπορούν όλα. Πολλούς ρόλους και πολλαπλές ευθύνες, σαν να πρόκειται για πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους με μια ψυχή σε ένα σώμα.

Ιδιαίτερα σήμερα, περισσότερο από ποτέ συμμετέχουν στην πολιτική, ακούγεται η φωνή τους, μάχονται και διεκδικούν. Έτσι λοιπόν, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας θα παρουσιάσουμε μία γυναικεία προσωπικότητα που εδώ και χρόνια αφιερώνεται στον πολιτικό στίβο με επιτυχία και πλέον έχει βάλει πλώρη για το Ευρωκοινοβούλιο, καθότι είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής της ΝΔ για τις επερχόμενες εκλογές. Ο λόγος αφορά την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, οικονομολόγο και Νομικό, Βουλευτή Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης του κόμματος.

1. Ξεκινώντας, θα θέλαμε να μας πείτε γιατί υποψήφια για το Ευρωκοινοβούλιο;

Οι Ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου έχουν μεγάλη σημασία και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας. Πολλές σημαντικές αποφάσεις που έχουν επίπτωση στη καθημερινότητά μας λαμβάνονται πλέον σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι σημαντικό για την Ελλάδα να συμμετέχει ενεργά στα Ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων. Η υπεύθυνη εκπροσώπηση των εθνικών μας συμφερόντων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι επιτακτική ανάγκη. Έτσι λοιπόν, η απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να στρατευθώ στη μάχη των Ευρωεκλογών είναι για εμένα τιμητική και αποτελεί μεγάλη ευθύνη. Στη μάχη αυτή φιλοδοξώ να είμαι μια δυνατή φωνή για την Ελλάδα.

2. Ήταν πεπρωμένο ή όνειρο ζωής η ενασχόληση με την πολιτική;

Η ενασχόλησή μου με την πολιτική δεν ήταν για εμένα ποτέ αυτοσκοπός. Ασχολήθηκα με την τοπική αυτοδιοίκηση για να συμμετέχω στην ανάπτυξη του τόπου μου, τα Ιωάννινα. Από εκεί, όντας η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα βουλευτής, ασχολήθηκα πιο ενεργά με την πολιτική σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα. Το 2015 έδωσα την μεγάλη μάχη στην εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθηνών. Πιστεύω ότι η εμπειρία που έχω συλλέξει από τις διάφορες αυτές εκλογικές μάχες και την ενεργή συμμετοχή μου στην πολιτική σε τοπικό και εθνικό επίπεδο με έχουν προετοιμάσει για την μάχη των Ευρωεκλογών.

3. Αν θα αλλάζατε κάτι στην πορεία σας ποιο θα ήταν αυτό;

Η ζωή είναι μια αέναη μάχη. Βάζεις στόχους και αγωνίζεσαι για να τους πετύχεις. Κάποιες φορές κερδίζεις και κάποιες χάνεις. Κάνεις λάθη, εξελίσσεσαι, πέφτεις, ξανασηκώνεσαι. Εγώ πάντοτε προσπαθώ να παραδέχομαι τα λάθη μου και να μαθαίνω από αυτά. Στην έως τώρα πορεία μου στην ακαδημαϊκή, επαγγελματική και πολιτική ζωή έχω μάθει ότι σημασία έχει να αγωνίζεσαι για αυτά που πιστεύεις. Αν είχα αλλάξει κάτι στην πορεία μου θα ήταν να είχα αφιερώσει πιο πολύ χρόνο στο παιδί μου.

4. Πόσο εύκολο είναι για μία γυναίκα να προχωρήσει στην πολιτική; Αναγνωρίζετε να επηρεάζει την εξέλιξη και εμπλοκή της σύγχρονης γυναίκας στον πολιτικό στίβο το λεγόμενο φαινόμενο της «γυάλινης οροφής»;

Η πολιτική ασκείται από ανθρώπους και το αποτέλεσμα εξαρτάται από την ιδεολογία τους και τις ικανότητές τους. Για όλους έχει δυσκολίες, άντρες και γυναίκες. Οι Ελληνίδες είναι δυναμικές και ικανές. Πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για να συμμετέχουν πιο ενεργά στη πολιτική σε όλα της τα επίπεδα. Ας μη ξεχνάμε ότι οι Ελληνίδες γυναίκες σιωπηλά αλλά σταθερά, και εν μέσω πολλών κρίσεων, συντηρούν τον πιο ιερό θεσμό μας - την οικογένεια. Στην Ελλάδα και  στην Ευρώπη, στη μάχη για ίσες ευκαιρίες για όλους θα είμαι στο πλευρό τους.

5. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη παρατηρείται μεγάλο ποσοστό αποχής των πολιτών από τις εκλογές. Το δημοκρατικό έλλειμμα ολοένα και περισσότερο επιτείνεται, το ίδιο και ο ευρωσκεπτικισμός. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει δρόμους για να έρθει πιο κοντά στους πολίτες όλων των χωρών. Μερικές φορές θεωρούμε τα οφέλη της Ένωσης δεδομένα και η μεγάλη γραφειοκρατία μπορεί να κρατά αρκετούς σε απόσταση. Παρόλα αυτά, το Κοινοβουλευτικό έργο και οι αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μας αφορούν άμεσα. Δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες σε εθνικά επίπεδα και ενωμένοι είμαστε μια παγκόσμια δύναμη βασισμένη σε κοινές αξίες και αιώνες ιστορίας. Με σεβασμό στις κοινές αυτές ιδέες μας για μια ενωμένη Ευρώπη κοντά στους πολίτες φιλοδοξώ να εκφράσω τους Έλληνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

6. Ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών;

Οι μεγαλύτερες πιέσεις που δέχεται το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι εσωτερικές. Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές θα είναι αποφασιστικές για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος καθώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα επικίνδυνα φαινόμενα του λαϊκισμού και του εθνικισμού που προκαλούν τριγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές οι Ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να ανασυνταχθεί και να ενωθεί απέναντι σε ιδεολογίες αντίθετες με τις κοινές μας αξίες. Το διακύβευμα των επικείμενων Ευρωεκλογών είναι η συσπείρωση των Ευρωπαϊκών ιδεολογιών απέναντι στις ακραίες θέσεις και πρακτικές του εθνικισμού για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις εξωτερικές προκλήσεις που δεχόμαστε. Με σεβασμό στις κοινές Ευρωπαϊκές μας αξίες να υιοθετήσουμε κοινές πολιτικές άμυνας, ασφάλειας και ανάπτυξης των κοινωνιών μας χωρίς αποκλεισμούς.

7. Ποιες είναι οι αντικειμενικές δυσκολίες να πολιτεύεται κάνεις σε μια εκλογική περιφέρεια που είναι όλη η χώρα;

Τελικά είναι μεγάλη η Ελλάδα μας! Όμως θα προσπαθήσω να πάω σε όσο πιο πολλά μέρη μπορώ γιατί είναι άλλο να δεις τον κόσμο από κοντά και άλλο να τους μιλάς από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή το internet! Έτσι καταλαβαίνεις τι πραγματικά τους αγγίζει και έτσι σε γνωρίζουν και αυτοί καλύτερα. Ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής είναι οι ανθρώπινες σχέσεις.

8. Είστε έτοιμη για την εκλογική μάχη;

Πιο έτοιμη από ποτέ!

9. Ποια είναι τα «δυνατά χαρτιά» της Ελλάδας στην Ευρώπη;

Στην παρούσα διεθνή συγκυρία, ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της Ελλάδας στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η στρατηγική γεωγραφική μας θέση. Είμαστε η πρώτη γραμμή άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελούμε τα εξωτερικά της σύνορα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Εν μέσω παγκόσμιων κρίσεων όπως το μεταναστευτικό αλλά και με τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, μια δυνατή Ελλάδα ισοδυναμεί με μια δυνατή Ευρώπη, ενωμένη απέναντι σε εξωτερικούς κινδύνους.

10. Ως γυναίκα με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας ποιο μήνυμα θα θέλατε να μεταφέρετε στις υπόλοιπες γυναίκες;

Ο αγώνας συνεχίζεται. Αυτά που μας καταλογίζουν ως μειονεκτήματα και αδυναμίες, θα πρέπει να τα μετατρέπουμε σε πλεονεκτήματα! Και πρωτίστως να αλληλο-υποστηριζόμαστε. Ενωμένες είμαστε πιο δυνατές.

 

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, ενώ τα πρώτα χρόνια της ζωής της τα έζησε στο Π. Φάληρο στην Αθήνα και στη συνέχεια με την οικογένειά της μετακόμισε στα Ιωάννινα.

Σπούδασε Οικονομικά στο Bryn Mawr College της Πολιτείας της Πενσυλβάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Νομικά με ειδίκευση στις Διεθνείς Νομικές Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Έλαβε περαιτέρω εξειδίκευση στο London School of Economics στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης στην Ισπανία και στο Institut d'Études Françaises d'Avignon στην Γαλλία.
Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου εργάστηκε επί σειρά ετών ως δικηγόρος στην Νέα Υόρκη, με εξειδίκευση στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και το διεθνές τραπεζικό δίκαιο και εξακολουθεί να είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Νέας Υόρκης.
Επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όπου και διηύθυνε το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ στα Ιωάννινα με αντικείμενο την Περιφερειακή Ανάπτυξη, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Παράλληλα, εργάστηκε ως Εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων όπως επίσης και στον ιδιωτικό τομέα σε εταιρίες συμβούλων στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο.
Ξεκίνησε να ασχολείται με τα κοινά το 2007 όταν και εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος Ιωαννίνων. Κατά το διάστημα της Αυτοδιοικητικής της θητείας διετέλεσε Αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Εκπρόσωπος Τύπου της Δημοτικής Αρχής και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων ενώ συμμετείχε ακόμη στο Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιωαννίνων και εκπροσωπούσε τον Δήμο Ιωαννιτών στο Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων.
Στις βουλευτικές εκλογές το 2012 εξελέγη με το κόμμα της ΝΔ Βουλευτής Ιωαννίνων έχοντας την τιμή να είναι η πρώτη γυναίκα Βουλευτής που είχε εκλεγεί ποτέ στον νομό. Ορίστηκε, το 2013, από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας καθώς και Επικεφαλής της Επιτροπής Παραγωγής Πολιτικού Έργου Ιδεολογίας στο 9o Συνέδριο της NΔ. Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 εξελέγη Βουλευτής στην Β΄Αθηνών με το κόμμα της ΝΔ.
Κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας της ως Βουλευτής Β' Αθηνών διετέλεσε Τομεάρχης Δημοσιονομικής Πολιτικής. Αργότερα και υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε καθήκοντα Τομεάρχη Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Ιανουάριος 2016 - Νοέμβριος 2016) ενώ πρόσφατα ανέλαβε τον νέο τομέα Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για την ΝΔ.

 

TAGS