popup_image

Από τη Χίο στις μεγαλύτερες όπερες της Ευρώπης (video)

Δημοσιεύτηκε στις 30/10/2018    

Αγγέλα Τσιμπιρλού, Αρχιμουσικός

 

Με έμφυτη προδιάθεση και αγάπη για την τέχνη από τότε που θυμάται τον εαυτό της η Αρχιμουσικός Αγγέλα Τσιμπιρλού ξεκινά τα πρώτα βήματα της ζωής και της μουσικής στη Χίο, καταφέρνοντας να κατακτήσει τις κορυφαίες όπερες της Ευρώπης. Στιγμές από το γοητευτικό ταξίδι της στο χώρο της μουσικής μοιράζεται στο Χιακό Λαό και μας καθιστά κοινωνούς της και θαυμάστες της αξιοσημείωτης καλλιτεχνικής της πορείας.


Τα πρώτα χρόνια στη Χίο


Κόρη ναυτικού η Αγγέλα θυμάται πως ήταν στην ηλικία των τριών ετών, όταν ο πατέρας της έφερε ως δωρο ένα μικρό αρμόνιο. Το γεγονός αυτό στάθηκε η αφορμή να ξεκλειδώσει ιδιαίτερα νωρίς την προδιάθεσή της για την κλασική μουσική, αφού λίγο αργότερα ζήτησε να παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής προκειμένου να μάθει να παίζει. Με δασκάλα την αείμνηστη Πόλυ Σταμπόλου και εν συνεχεία την κα Ελευθερία Λυκοπάντη η αγάπη και η δίψα της για το χώρο της μουσικής ολοένα και μεγάλωνε σε σημείο που παρακολουθούσε όλα τα θεάματα, τις χορωδίες και τα δρώμενα του νησιού που αφορούσαν στη μουσική.

Η Αθήνα και ο πρώτος κύκλος επαγγελματικών σπουδών

Μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης, η Αγγέλα ήταν πεπεισμένη ότι αυτό με το οποίο ήθελε να ασχοληθεί επαγγελματικά ήταν η μουσική. Με σύμμαχο την αγαπημένη της γιαγιά, οι όποιες επιφυλάξεις υπήρχαν από μέρους των γονέων κάμφθηκαν και έτσι έγιναν κι εκείνοι εγκάρδιοι υποστηρικτές της επιθυμίας της κόρης τους να ακολουθήσει αυτό που αγαπά. Τα βήματα οδήγησαν στην Αθήνα, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, όπου το ξεχωριστό ταλέντο της Αγγέλας δεν άργησε να φανεί. Παρόλο που ξεκίνησε τη φοίτηση με κάποιες ελλείψεις λόγω των πιο εξειδικευμένων μαθημάτων που δεν είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει στο νησί, εν τούτοις με μεράκι, μελέτη και ενθουσιασμό δε χρειάστηκε πολύς καιρός για να ανθίσει ο εξαιρετικός σπόρος του ταλέντου που είχε ως δώρο θεού και φύσης μέσα της. Πολύ γρήγορα οι καθηγητές της διέκριναν την καλλιτεχνική της δεινότητα και διαπίστωσαν ότι είχαν στο Ωδείο ένα ξεχωριστό άνθρωπο της τέχνης.


Το εξωτερικό

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στην Ελλάδα σειρά είχε το Βερολίνο και η Αυστρία, όπου ανάμεσα στους καλύτερους μουσικούς του κόσμου η Αγγέλα Τσιμπιρλού ξεχώρισε και κατάφερε πέρα από την εισαγωγή της στο Πανεπιστήμιο - καθότι απαιτούνται ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις - να διακριθεί για το χαρακτήρα και τον επαγγελματισμό της. Η μία επιτυχία διαδεχόταν την άλλη, η μία δουλειά την άλλη. Αν και πολύ νέα σε ηλικία κατάφερε να διευθύνει κορυφαίες ορχήστρες και έφτασε σε επίπεδο που άλλοι καλλιτέχνες κατορθώνουν σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία.

Η Ελλάδα και το Εξωτερικό

Συγκρίνοντας την Ελλάδα με το εξωτερικό η Αγγέλα αναφέρει πως υπάρχει μεγάλη διαφορά ως προς τις ευκαιρίες που προσφέρονται. Η γνώση που παρέχεται και οι συνθήκες εργασίας είναι υψίστου επιπέδου. Οι ευκαιρίες σημαντικές και ο ικανός διακρίνεται. Στην Ελλάδα χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά δομικά βήματα. Παρόλα αυτά για τους ανθρώπους του εξωτερικού πάντα παραμένει άσβεστη η αγάπη και η θύμηση της πατρίδας και ίσως σταδιακά αλλά σίγουρα σταθερά δημιουργείται η επιθυμία της επιστροφής.
«Όταν έχεις λουστεί με τον ελληνικό ήλιο, έχεις μέσα σου την ενέργειά του» αναφέρει η Αγγέλα, δηλώνοντας πως η απόφασή της για επιστροφή στην Ελλάδα ήταν ισχυρή.

Η επιστροφή στη Χίο

Αρχικά, στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Χίο η Αγγέλα Τσιμπιρλού ήρθε για να δημιουργήσει. Όπως αναφέρει προς έκπληξη όλων, συγγενών, φίλων και γνωστών επέστρεψε στο νησί, αφήνοντας πίσω τη λαμπρή πορεία στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου, παίρνοντας όμως ως πολύτιμη παρακαταθήκη τη γνώση και το όραμα της δημιουργίας, της υψηλής τέχνης και της κλασικής παιδείας, στοιχεία τα οποία φιλοδοξεί να τα μεταλαμπαδεύσει στην ιδιαίτερή της πατρίδα.
Στη Χίο αμέσως έγινε αντιληπτός ο νέος αέρας που αντιπροσωπεύει ως αρχιμουσικός και αναλαμβάνει το τιμόνι της Χορωδίας Χίου με τεράστια επιτυχία και ανανεωτική διάθεση. Οι εκδηλώσεις της Χορωδίας αφήνουν αίσθηση και προσελκύουν νεανικό κοινό. Παράλληλα, ανοίγεται συνεχώς διάλογος με το εξωτερικό και επιδιώκεται η εξωστρέφεια. Πάνω από όλα επιδιώκεται η γνωριμία του χιακού κοινού με το χώρο της μουσικής. Σε αυτό το πλαίσιο η Αγγέλα Τσιμπιρλού στέκεται ιδιαίτερα με την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη σύσταση παιδικής χορωδίας για παιδιά και εφήβους, τόσο σε συνεργασία με το Σύλλογο Νενήτων, όσο και στη Χορωδία Χίου, καλώντας τα παιδιά να γνωρίσουν το χώρο της μουσικής.

Τα όνειρα για το μέλλον

Τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο όνειρο αποτελεί η χαρά της έμπνευσης και της δημιουργίας για την Αγγέλα Τσιμπιρλού. Η αγάπη για τον τόπο, ο δημιουργικός καλλιτεχνικός διάλογος, η ανανέωση και η ωραία ενέργεια που εδράζεται σε όμορφες σκέψεις και νέα σχέδια για εκείνη πάντα υπάρχουν στο μυαλό της! Κλείνοντας, με ζεστασιά, με χαμόγελο και όμορφη διάθεση υπόσχεται πολλές όμορφες εκπλήξεις και συνεργασίες στο άμεσο μέλλον!

 

TAGS