popup_image

Από τον Κάμπο της Χίου στα Παλάτια της Αραβίας (video)

Δημοσιεύτηκε στις 21/09/2018    

Καλαίσθητος, επικοινωνιακός και βαθιά ευγενής ο καταξιωμένος Χιώτης διακοσμητής Στέλιος Απόδιακος μας συστείνεται στο Χιακό Λαό και μας μιλά για τους σταθμούς της ζωής και της καριέρας του.
Γέννημα Θρέμμα Καμπούσης
Ο Στέλιος Απόδιακος θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως «Καμπούσικη Εγκυκλοπαίδεια» μιας και οι γνώσεις του για την ιστορία, την αισθητική και την αρχιτεκτονική του Κάμπου είναι πολυποίκιλες και εμπεριστατωμένες. Παιδί παραδοσιακής καμπούσικης οικογένειας θυμάται με νοσταλγία τα ανέμελα παιδικά χρόνια που έφτιαχνε σπιτάκια με την αγαπημένη του αδελφή, τη σχολική ζωή με την πειθαρχία και βέβαια τις αρχές με την πίστη σε υψηλά ιδανικά που επιμελώς μεταλαμπάδευε η οικογένεια. Όλα αυτά γαλούχησαν την προσωπικότητα του Στέλιου Απόδιακου και έπλασαν το νου και τη σκέψη του.
Οι σπουδές: Από τη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή στη Διακοσμητική
Η θρησκεία, η πίστη στο Θεό και η αγάπη για την Εκκλησία καθόριζε ανέκαθεν τη σκέψη του, οπότε με την ολοκλήρωση της εγκυκλίου παιδείας τα βήματά τον οδήγησαν στη διαπρεπή Ριζάρειο Σχολή με στόχο να ακολουθήσει το δρόμο της Εκκλησίας. Κάπου εκεί όμως, αντιλήφθηκε πως ο χώρος της Εκκλησίας και της πίστης για εκείνον είναι κάτι προσωπικό, ιδιαίτερο και εσωτερικό το οποίο το κρατά στην ψυχή και τη σκέψη, αλλά επαγγελματικά επιθυμεί άλλο δρόμο. Έτσι, αφού ολοκληρώνει το πέρασμα από τις εκκλησιαστικές σπουδές αποφασίζει να ασχοληθεί ενεργά με τη Διακοσμητική. Ως φοιτητής εργάζεται στο πάλαι ποτέ Μινιόν για να συμπληρώσει το φοιτητικό εισόδημα και με την απόκτηση του πτυχίου του επιστρέφει στη Χίο.
Η επιστροφή στη Χίο
Ερχόμενος στο νησί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής του ‘90 σηματοδοτεί το μεταίχμιο για τη Διακόσμηση. Ως επαρχία, η Χίος παρά τη διαχρονική αρχοντιά της δεν είχε μυηθεί στην ιδέα και την ουσία της διακόσμησης χώρου σε επαγγελματικό επίπεδο. Ως εκ τούτου το πεδίο δράσης ήταν ελεύθερο και συνάμα δύσκολο για να γίνει κατανοητό το τι πρεσβεύει η επιστήμη της αισθητικής και ότι η διακόσμηση δεν αποτελεί απλά μια «πρόχειρη μουτζούρα σε ένα χαρτάκι και απαιτεί χρόνο και κυρίως μελέτη» όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κος Απόδιακος μειδιώντας.

Τα χρόνια δημιουργίας και καταξίωσης

Παρά την τότε αντίληψη, γρήγορα με τη δουλειά, τη γνώση και το μεράκι του ο Στέλιος Απόδιακος κατάφερει να γίνει γνωστός στη συνείδηση του κόσμου ως διακοσμητής υψηλών προδιαγραφών με ικανότητα να μεταμορφώνει τους χώρους που αναλαμβάνει προσδίδοντάς τους φινέτσα και εκλεπτυσμένο στυλ. Κάθε χώρος που επιμελείται αποκτά κύρος, ενώ η υπογραφή του γίνεται ταυτόσημη του γούστου και της αισθητικής. Έτσι δραστηριοποιείται ενεργά στη Χίο εγκαινιάζοντας την περίοδο της εισόδου του νησιού στη διακόσμηση. Παράλληλα, οι δουλειές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πέφτουν βροχή και ο Χιώτης διακοσμητής ανοίγει δυναμικά τα φτερά του.
Η απογείωση της καριέρας
Ήταν στις αρχές του 2000 όταν του προτάθηκε το πρώτο μεγαλεπήβολο project εργασίας για την Αραβία και άνοιξε ο δρόμος της Ανατολής και των παλατιών των μεγιστάνων και αρχόντων της, τα οποία ο Στέλιος Απόδιακος διακοσμεί μέχρι σήμερα με ζήλο και μεράκι. Τα δεδομένα φυσικά έχουν αλλάξει, όπως και οι όγκοι των κτιρίων μιας και πρόκειται για τεράστιες επαύλεις που καταλαμβάνουν όχι τετραγωνικά μέτρα, αλλά πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα!
Η αγάπη για τη Χίο, η πολιτική και τα προσωπικά οράματα

Πέρα από τις μεγάλες επιτυχίες στο εξωτερικό μεγάλη αγάπη για εκείνον αποτελεί σταθερά και διαχρονικά ο Κάμπος και η Χίος, όπου δεν αλλάζει με κανένα άλλο μέρος στη γη. Είναι πολιτικοποιημένος, αλλά χωρίς πολιτικές φιλοδοξίες παρόλο που του έχουν γίνει επανειλλημένως προτάσεις για να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Ο ίδιος αρκείται στην διαμόρφωση της δικής του πολιτικής τοποθέτησης χωρίς φανατισμούς, με ρεαλισμό αλλά και την πικρή διαπίστωση ότι οι νεότερες γενιές έχουν χάσει τους βασικούς πυλώνες και αξίες με αποτέλεσμα να μένουν μετέωροι σε έναν ευμετάβλητο κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι να φθίνει η γλώσσα, η θρησκεία, οι αξίες, ο πολιτισμός και εν τέλει η χώρα να γίνεται ολοένα και φτωχότερη.
Τα σχέδια για το μέλλον
Όντας φύσει αισιόδοξος και δημιουργικός άνθρωπος ο Στέλιος Απόδιακος εμφορείται με τη διάθεση για νέα ξεκινήματα, εμπνέεται διαρκώς, ονειρεύεται και υλοποιεί. Έχει στο μυαλό του πολλές ιδέες στις οποίες θα γίνουμε κοινωνοί, όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου να μας τις παρουσιάσει, χωρίς ποτέ να εξαντλείται το κέφι του αλλά και το ζεστό, πηγαίο και καθαρό του χαμόγελο!

TAGS