Αποχαιρετισμός στο σύγχρονο φιλόσοφο, Σταύρο Σκανδάλη

Δημοσιεύτηκε στις 30/08/2019    

γράφει η κ.Άννα Παπαναστασίου π. Αντιδήμαρχος Δήμου Παπάγου – Χολαργού

"Τον Απρίλιο του 2019 έφυγε ένας σύγχρονος φιλόσοφος, ο Σταύρος Σκανδάλης! Ο περήφανος γιος της μαρτυρικής Χίου, ο αφοσιωμένος δάσκαλος, ο λαμπρός μελετητής των ελληνικών γραμμάτων, ο αειθαλής έφηβος!

Φλογερός εραστής των αρχαίων φιλοσόφων, του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Πυθαγόρα∙ των τριών μεγάλων τραγικών ποιητών, του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη και προπαντός του συμπατριώτη του Ομήρου! Γνώριζε τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και απήγγειλε από στήθους Όμηρο, Πλούταρχο κ.α. Ήταν ασυναγώνιστος στην ετυμολογία των λέξεων.

Ασυμβίβαστος, δίκαιος, ειλικρινής, οραματιστής! Όλη του η ζωή ήταν η μελέτη και το γράψιμο, γι’ αυτό και τιμήθηκε με πάμπολλα Βραβεία και Διακρίσεις. Θα αναφέρω ορισμένα απ’ αυτά:

1 .Έλαβε το Βραβείο Κριεζή από την Ακαδημία Αθηνών για το παιδαγωγικό  έργο του. Διέθεσε τα χρήματα που έλαβε στις Ένοπλες Δυνάμεις.

2. Βραβεύτηκε από τον Δήμο Χολαργού για τη σχολική, διδακτική, συγγραφική, κοινωνική και εκπολιτιστική  Δραστηριότητα του και προσφάτως από τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού για την προσφορά του στην εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης.

3. Βραβεύτηκε από τη Χιακή Αδελφότητα Αττικοβοιωτίας «Ο ΚΟΡΑΗΣ» για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα και τη γενέτειρά του Χίο.

4. Βραβεύτηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα λειτουργίας Σχολής Γονέων.

5. Τιμήθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Ψυχικής Υγιεινής για τη συμβολή του στην ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία των Σχολών της.

6. Βραβεύτηκε από την «Ελληνική Θαλασσία Ένωση» για τη δραστηριότητά του στη διάδοση της αγάπης των μαθητών του προς τη θάλασσα.

7.Τιμήθηκε από τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Χίου για την πνευματική και πολιτιστική προσφορά του σ’ όλους τους τομείς της εκπαιδευτικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

8. Βραβεύτηκε πολλές φορές από το Υπουργείο Παιδείας για το διδακτικό, πνευματικό, μορφωτικό και κοινωνικό έργο του.

9. H Αιματολογική Κλινική του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» εξέφρασε την ευαρέσκειά της  στο πρόσωπο του για την προσφορά του στην ίδρυση, ανάπτυξη και υποδειγματική λειτουργία της.

10. Έλαβε αναμνηστικό από την Ομηρική Ακαδημία.

Είχε μεγάλη συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα. Συνέγραψε περί τα εκατό βιβλία και Αφιερώματα Παιδαγωγικά, Ψυχολογίας, Κοινωνικά, Ιστορικά, Επιστημονικά. Έγραφε στον «Χιακό Λαό», στην «Πρόοδο», στην «Καρδαμυλίτικη» και στον τοπικό τύπο του Δήμου Παπάγου - Χολαργού (Ανεξάρτητος Παρατηρητής, Αντίλογος, 30 Μέρες, Φωνή του Πολίτη).

Μερικά βιβλία του:

Ο Αδαμάντιος Κοραής∙ Ο Ιωάννης Συκουτρής, Ο μεγάλος διανοητής∙ Επιφανείς Καρδαμυλίτες κορυφαίοι διανοητές∙ Εκλεκτές σελίδες∙ Θέματα Ελληνοχριστιανικής Αγωγής∙ Συμβολή στην παιδαγωγική μόρφωση των Γονέων ∙ Παιδαγωγικές Σκέψεις ∙ Παιδαγωγική Επιστολή.

Λάτρευε τη βυζαντινή μουσική και έψελνε υπέροχα, παραδοσιακός στανιτσικός. Οι μαθητές του συμμετείχαν στη Θεία  Λειτουργία και σε Χορωδίες.

Υπήρξε πρωτοπόρος στις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, με τις οποίες οι μαθητές μαθαίνουν να συνεργάζονται αρμονικά, να ερευνούν και να εκφράζονται ελεύθερα.

Επίσης, για τους μαθητές του λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη και προετοίμαζε μαθητικές ομάδες για το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων. Παρέδιδε αφιλοκερδώς μαθήματα στους αδύνατους μαθητές της Χίου για την εισαγωγή τους στο Γυμνάσιο και εκτός σχολείου τούς δίδασκε να σέβονται τη φύση και το περιβάλλον. Στις γυμναστικές, μάλιστα, επιδείξεις δημιουργούσε αλησμόνητες ακροβατικές σύνθετες ασκήσεις.

Ο Σταύρος Σκανδάλης υπήρξε ένας σπάνιος και μοναδικός δάσκαλος. Γεννήθηκε στο Βροντάδο Χίου στις 17 Ιουνίου 1926. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης. Διετέλεσε Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Δίπλα του στεκόταν μέχρι την τελευταία του ώρα η σπουδαία, η αθόρυβη δύναμη, η κυρία Αγγελική. Απ’ αυτήν αντλούσε δύναμη και αυτοπεποίθηση. Δίπλα του συνεχώς, στις χαρές και τις δυσκολίες, λαμπάδα άσβεστη, υπομονετική και με περισσή αγάπη συμπαραστάθηκε σε κάθε επιθυμία του Σταύρου. Ήταν η ζωή του, το φως του, η σιγουριά του!

Απέκτησε δύο υπέροχες κόρες, την Αργυρώ και την Εύη, τρία εγγόνια κι ένα δισέγγονο. Έκλεισε έναν κύκλο ζωής μεγάλο και δημιουργικό. Εκεί που πήγε θα συναντήσει τους αγαπημένους τους σοφούς και θα λύσει και τις τελευταίες απορίες του.

Καλό παράδεισο, Σταύρο! Σε όλους μας θα λείψει το αέτιο βλέμμα και το κοφτερό μυαλό σου.

Αιώνια θα σε θυμόμαστε, δάσκαλε Σταύρο!

 

Άννα Παπαναστασίου

π. Αντιδήμαρχος

Δήμου Παπάγου – Χολαργού"


 

TAGS