Δια χειρός Αυγουστάκη: Ένας νόστιμος κόσμος! (video)

Δημοσιεύτηκε στις 06/08/2019    

Μπαίνοντας κανείς στο ζαχαροπλαστείο "Δια χειρός Αυγουστάκη", αμέσως ενεργοποιούνται όλες του οι αισθήσεις από τις όμορφες μυρωδιές και τα λαχταριστά γλυκά που τον περιτριγυρίζουν.

Συναντήσαμε τον κ.Αντώνη Μάστορη, τον "συνεχιστή" του γνωστού ζαχαροπλαστείου "Αυγουστάκη" και εγγονό του Ιωάννη Αυγουστάκη "εμπνευστή των λαχταριστών χιώτικων μασουρακίων με μέλι και αμύγδαλο. Η συζήτηση φυσικά επικεντρώθηκε στη γνωστή οικογενειακή τους συνταγή και πως μεταφέρθηκε αναλλοίωτη από γενιά σε γενιά.

Επίσης, στις πιο "ξακουστές" τους συνταγές περιλαμβάνονται τα κλασσικά αμυγδαλωτά μαστίχας αλλά και οι μπεζέδες μαστίχας.

Το ζαχαροπλαστείο "Δια χειρός Αυγουστάκη"  θέλοντας να εξυπηρετήσει τους λάτρεις των συνταγών του, δημιούργησε on-line κατάστημα όπου από την στιγμή της ολοκλήρωσης παραγγελίας σε 36 ώρες το πολύ,τα γλυκά βρίσκονται στον προορισμό τους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Αξίζει να επισκεφθείτε το φυσικό κατάστημα στην οδό Ελ. Βενιζέλου 93 για να μυρίσετε, να γευτείτε και να απολαύσετε τις πολλών ειδών νοστιμιές!!


Λίγα λόγια για την ιστορία...

Ο Ιωάννης Αυγουστάκης κατάγεται από ένα μικρό χωριό στο νότιο τμήμα της Χίου το οποίο ονομάζεται Θολοποτάμι, απ’όπου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1948 κάνοντας τα πρώτα του βήματα στη ζαχαροπλαστική στην πόλη της Χίου. Εμπνευστής του και βοηθός, ο θείος του, ο οποίος ήταν έμπειρος ζαχαροπλάστης και τον πήρε μαζί του δείχνοντάς του τα μυστικά της δουλειάς. Στη συνέχεια εργάστηκε στα δύο πιο ξακουστά ζαχαροπλαστεία της εποχής, της Κοντούδη-Καρατζά στην Απλωταριά και του Ιορδάνη Ιωακειμίδη επί της πλατείας Βουνακίου.

Το Σεπτέμβριο του 1963 ανοίγει για πρώτη φορά την δική του επιχείρηση στην πλατεία Βουνακίου, σε έναν μικρό χώρο με ένα υπόγειο εργοστάσιο και με μόλις 2 υπαλλήλους, όπου και παρέμεινε εκεί για εννέα χρόνια. Το πάθος του για την τελειότητα και η αφοσίωσή του στα αγνά υλικά και τις ξεχωριστές γεύσεις, τον κάνουν το 1972 να δημιουργήσει ένα πολύ σύγχρονο(για την εποχή) ιδιόκτητο ζαχαροπλαστείο στην οδό Ψυχάρη 4. Η πιο ξακουστή του συνταγή είναι το μασουράκι με μέλι και αμύγδαλο, αυτό που εμείς σήμερα ονομάζουμε το “μασουράκι του κυρ Γιάννη”. Το τραγανό του φύλλο και η εκλεπτυσμένη του γεύση συνδέουν το όνομα Αυγουστάκης από τότε έως και σήμερα με αυτό το μοναδικό γλυκό. Συνοδοιπόρος του σε όλο αυτό το ταξίδι η γυναίκα του Δέσποινα Αυγουστάκη, ο αδελφός του Μιχάλης Αυγουστάκης, η γυναίκα του αδελφού του Ελένη Αυγουστάκη και η κόρη του Αριέττα Αυγουστάκη. Η επιχείρηση παρέμεινε υπό την οικογενειακή εποπτεία του έως το 2008. Το όνομα Αυγουστάκης συνδέθηκε με το διάσημο πλέον μασουράκι, τα ξεχωριστά αμυγδαλωτά με μαστίχα και πικραμύγδαλο Χίου, τα ροδίνια, τα μαστιχάκια και με τις τούρτες αμυγδάλου και σεράνο.

Σήμερα, εμείς ακολουθώντας πιστά τις συνταγές του παππού, βασιζόμενοι σε αγνά υλικά, σε έναν νέο χώρο που πληρεί όλες τις υγειονομικές διατάξεις εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες μέθοδοι διασφάλισης και πιστοποίησης προϊόντων τηρώντας όλες τις Ευρωπαϊκές και Εθνικές οδηγίες συνδέουμε την παράδοση με το σήμερα.

Βρισκόμαστε στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 93 στη Χίο και σας περιμένουμε για ένα γευστικό ταξίδι αναμνήσεων.

Πάντα με γλύκα, Δια χειρός Ιωάννη Αυγουστάκη

TAGS