popup_image

Δημοτικό Συμβούλιο και Δημοτική Επιτροπή Παιδείας :Κανένα παιδί στο δρόμο, όλα τα παιδιά στο σχολείο

Δημοσιεύτηκε στις 11/10/2018    

Δημοτικό Συμβούλιο και Δημοτική Επιτροπή Παιδείας δέχονται τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, εξέδωσαν σχετικά ψηφίσματα

«Τα παιδιά των προσφύγων  πρέπει να πάνε κανονικά σχολείο και θα πάνε. Πρέπει  να αφήσουμε τις αντιπαλότητες  και να προχωρήσουμε ενωμένοι στην επόμενη ημέρα».

Με τα λόγια αυτά ο Δήμαρχος κος Μανώλης Βουρνούς αποσαφήνισε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη θέση του και πρότεινε στους συμβούλους του να δεχθούν την πρόταση λειτουργίας Δομών Εκπαίδευσης Προσφύγων και Μεταναστών στα σχολεία, επικυρώνοντας το ψηφίσματα στήριξης το οποίο εξέδωσε  η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, συμπλέοντας απόλυτα με το αντίστοιχο της ΕΛΜΕ.

Προσάναμα

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Π κος Κώστας Καρατζάς  έφερε στη συνεδρίαση του σώματος το ψήφισμα στήριξης των θέσεων της ΕΛΜΕ, το οποίο ενέκριναν ομόφωνα τα μέλη της  στην συνεδρίαση του μεσημεριού της Τετάρτης. Αυτό αποτέλεσε το προσάναμμα που έβαλε φωτιά στη συνεδρίαση.

Οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι υποστήριξαν ότι οι 1.130  υπογραφές των συμπολιτών μας που ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση, λήφθηκαν με κατακριτέο σχεδιασμό από κέντρα που έχουν συγκεκριμένη ταυτότητα και κοινωνική πολιτική.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Δημοτικών συμβούλων τάχθηκε υπέρ της ένταξης των μαθητών /προσφύγων στα σχολεία μας, με το σκεπτικό ότι όλα τα παιδιά του κόσμου  έχουν δικαίωμα στη μάθηση.

Να απομονωθούν

Αυστηρή κριτική σε αυτούς που μεθόδευσαν την συλλογή των  υπογραφών, άσκησαν ο κος Μάρκος Σκούφαλος εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης  και η κα Ερμιόνη  Φρεζούλη από τη Χιακή Συμπολιτεία. Καταδίκασαν την πρακτική και ζήτησαν να απομονωθούν όσοι ζητούν να μην ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Μάλιστα η κα Φρεζούλη πρότεινε εκπρόσωποι του Δήμου να τα υποδεχθούν  τη Δευτέρα στα σχολεία, πρόταση που απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία

Έλλειψη ομοφωνίας και ομοψυχίας

Διάσταση απόψεων και πολεμική σημειώθηκε στον συνδυασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταξύ το κου Πολύδωρου Λαμπρινούδη και αρκετών μελών  του.

Ο πρώην Δήμαρχος ζήτησε να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών και βάσει αυτού να προχωρήσει ο σχεδιασμός. Αντίθετα τα στελέχη του και οι υπόλοιποι σύμβουλοι τόνισαν ότι ο κόσμος πρέπει να εμπιστευθεί τους εκπαιδευτικούς και ψήφισαν τη λειτουργία των Δ.Υ.Ε.Π. στη Χίο.

Εντονότατη ήταν η αντιπαράθεση του κυρίως με τον κο Στέλιο Καμπούρη.

Αραπιά

Με τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας διαφώνησε ο συνάδελφος τους κος Γιώργος  Τσάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στους πρόσφυγες με ακραίες εκφράσεις.

Στην τοποθέτηση του τόνισε ότι διαφωνεί με αυτούς που συσχετίζουν το πρόβλημα με τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής και δήλωσε ότι τα εγγόνια του  δεν είναι δυνατόν να πάνε στο ίδιο σχολείο με τα προσφυγόπουλα.

«Να πάνε σε ξεχωριστά σχολειά μέχρι να σηκωθούνε να φύγουν. Έπρεπε να κάνουμε δημοψήφισμα στη Χίο. πόσοι Χιώτες θέλουνε αυτή την αραπιά μέσα στη Χίο. Όλοι  τους σεβόμαστε αλλά μέχρι ενός σημείου. Πρέπει να φύγουν από τη Χίο. Αυτοί που κουβαλήθηκαν εδώ δεν είναι πρόσφυγες, ανήκουν σε ένα μεγάλο πλάνο για να μας διαλύσουν», τόνισε και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Ο  Δήμαρχος Μ. Βουρνούς  προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, αλλά δεν τα κατάφερε.

Το ψήφισμα  εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Το καταψήφισε ο κος Γ. Τσάκος και ο κος  Π. Λαμπρινούδης απείχε από την ψηφοφορία.

Δ.Μ.

 

TAGS