popup_image

Δουλέψαμε με αυταπάρνηση και προθυμία

Δημοσιεύτηκε στις 03/09/2019    

Γράφει ο Η. Σμυρνιούδης

«Με τη λήξη της θητείας της Δημοτικής Αρχής του Μανώλη Βουρνού, ολοκληρώθηκε η θητεία μου στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου, του οποίου είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος τα δύο τελευταία χρόνια.
Σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα είχα την τύχη και την τιμή να με στηρίξουν και να με εμπιστευτούν άνθρωποι αναγνωρισμένοι ο καθένας στον χώρο του, που σε καμία περίπτωση δεν θεώρησαν εμπόδιο το γεγονός ότι ήμουν διορισμένο πολιτικό πρόσωπο, συγκεκριμένης δημοτικής παράταξης, αλλά και το ίδιο το προσωπικό του Ομηρείου, που με αυταπάρνηση και προθυμία δούλεψε ατελείωτες ώρες προκειμένου να προσφέρουμε μία διαφορετική διέξοδο προσέγγισης του πολιτισμού και των επιστημών και να ανοίξουμε ένα παράθυρο σε ό,τι συμβαίνει έξω από το νησί μας.
Έτσι, εγκαινιάσαμε έναν νέο κύκλο δράσεων, τα «Ομηρείου Έργα», που φιλοδοξήσαμε να είναι το νέο πολιτιστικό πρόσωπο του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χίου και να καταστεί θεσμός. Μέσα από τις δράσεις του «Ομηρείου Έργα» παρουσιάστηκαν θεματικές ενότητες όπως οι επιστήμες, το θέατρο, το ελληνικό στοιχείο, η μουσική, η υγεία, τα εικαστικά, ο κινηματογράφος, το βιβλίο, ο τόπος μας. Συνολικά, σε διάστημα δεκαπέντε μηνών, διοργανώθηκαν περισσότερες από 120 εκδηλώσεις, που επιλέχθηκαν, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν αποκλειστικά από το ίδιο το Ομήρειο.
Προχωρήσαμε σε νέες συνεργασίες με τη Βουλή των Ελλήνων και το Εθνικό Θέατρο, ενώ επί Προεδρίας της Εύας Καλκούνη είχε προηγηθεί συνεργασία με τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Στηρίξαμε δύο νέα Μουσικά Φεστιβάλ, το Chios Music Festival και τη Μούσα Ελληνική, που εμπνεύστηκαν καταξιωμένοι χιώτες μουσικοί και υλοποίησαν στο νησί μας σε συνεργασία με συναδέλφους τους από όλο τον κόσμο.
Εμπλουτίσαμε και ανανεώσαμε θεματικά τα εργαστήρια του Ομηρείου με την εισαγωγή νέων ενοτήτων με μεγάλη απήχηση, όπως κινηματογράφος, βοτσαλωτό, κεραμική για παιδιά, αστρονομία για παιδιά, ρομποτική για παιδιά, εργαστήρι χιώτικου ιδιώματος, καραβομαραγκοσύνη. Το διδακτικό προσωπικό των εργαστηρίων ενισχύθηκε και ανανεώθηκε με την πρόσληψη νέων ανθρώπων με κατάλληλες σπουδές και εμπειρία στο αντικείμενό τους. Περίπου χίλιοι μαθητές πέρασαν αυτά τα δύο χρόνια από τα εργαστήρια του Ομηρείου.
Από την αρχή της θητείας μας μεγάλο βάρος δόθηκε στην ασφάλεια, στην οργάνωση και στη σωστή λειτουργία του χώρου. Η εξαιρετική αρχική κατασκευή του κτηρίου απαιτεί πλέον ανανέωση. Για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε στην εκπόνηση μελετών ενεργειακής αναβάθμισης (1.200.000,00 Ευρώ) και βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής, προκειμένου να ενταχθούν σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Κάνοντας τον απολογισμό με τη λήξη της θητείας, θα έλεγα ότι συνολικά το εγχείρημά μας αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολο, όχι επειδή το έργο μας δεν είχε απήχηση στον κόσμο, ούτε επειδή μας πτόησαν οι οικονομικές δυσκολίες ή οι ατελείωτες ώρες δουλειάς όλων των εμπλεκομένων για να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί η κάθε εκδήλωση ξεχωριστά. Δυστυχώς το δυσκολότερο όλων ήταν ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με νοοτροπίες που έχουν διαμορφωθεί στο Ομήρειο και περιορίζουν τον ρόλο του σε χώρο φιλοξενίας κάθε είδους εκδήλωσης. Σε όλα απαιτείται μέτρο και κυρίως αξιολόγηση και προτεραιότητες στις δράσεις που πραγματοποιούνται εντός του χώρου του Ομηρείου και στο ποσοστό των δράσεων αυτών.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην επισημάνω το σημαντικότερο που αποκόμισα από την εμπειρία μου, στη σύντομη θητεία μου για τη λειτουργία του Κέντρου. Δεν αρκεί ένα φιλότιμο και πρόθυμο προσωπικό, όπως αυτό που διαθέτει Ομήρειο, γιατί και αυτό κάποια στιγμή φτάνει στα όρια των φυσικών αντοχών του. Ούτε είναι δυνατόν η λειτουργία του Κέντρου να βασίζεται στον εθελοντισμό και στην καλή διάθεση των εκάστοτε αιρετών. Αυτό που χρειάζεται άμεσα το Ομήρειο είναι στελέχωση από ειδικούς και κατάλληλο προσωπικό, που θα επιλέγουν, θα συντονίζουν και θα υλοποιούν τις επιστημονικές, καλλιτεχνικές ή όποιες άλλες δράσεις.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Μανώλη Βουρνού όχι μόνο για την εμπιστοσύνη του αλλά και γιατί, μέσω αυτής της θέσης, μου έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω ενδιαφέροντα, που ούτε εγώ ο ίδιος γνώριζα ότι θα αποκτούσα, ερχόμενος σε επαφή με αξιόλογους ανθρώπους και το έργο τους. Άλλωστε αυτός θα έπρεπε να είναι και ο στόχος ενός τέτοιου Κέντρου για καθέναν ξεχωριστά, να προσφέρει ευκαιρίες και νέα ερεθίσματα σε μικρούς και μεγάλους.
Κυρίως θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου με τους οποίους δουλέψαμε μαζί αυτή τη διετία: Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρη Καράλη, Σωκράτη Συριώδη, Στυλιανό Καμπούρη, Νικόλαο Νύκτα, Νικόλαο Φρά¬σκο, Γεώργιο Μαστοράκη, Μίτσυ Ακογιούνογλου και Ανατολή Βροχαρίδου. Τους μόνιμους υπαλλήλους του Ομηρείου Παναγιώτη Λούρο, Ιω¬άννη Αναδιώτη, Νιόβη Μανωλάκη, Ελευθερία Μανιτσούδη, Θεό¬δωρο Αργυρούδη, Παναγιώτη Μπελόκα, Άκη Αναστασάκη και Καλλιόπη Χούκλη καθώς και τους εποχιακούς υπαλλήλους με τους οποίους συνεργάστηκα. Την εννεαμελή συμβουλευτική επιτροπή Νίκο Αυγουστίδη, Μανώλη Γεωργούλη, Κοραή Δαμάτη, Μαρία Κασαπίδου, Αλέξανδρο Κόκκινο Γιώργο Κωνσταντινίδη, Όλγα Λεοντιάδου και Νίκο Μαυρέλο. Όλους τους δασκάλους των εργαστηρίων για την άριστη συνεργασία.
Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τους χορηγούς των εκδηλώσεων και φυσικά όλο τον κόσμο που αγκάλιασε τις δράσεις μας.
Εύχομαι καλή επιτυχία στον νέο Πρόεδρο του Ομηρείου και στο έργο της νέας Δημοτικής Αρχής συνολικά, για το καλό του τόπου μας».


TAGS