popup_image

Εκδήλωση για την ολοκλήρωση του Erasmus+ από το ΓΕΛ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Δημοσιεύτηκε στις 27/11/2018    

Με αφορμή την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «My Europe, My Life, My Future», το σχολείο μας Γενικό Λύκειο Καλλιμασιάς οργάνωσε και πραγματοποίησε εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της συμμετοχής της σχολικής κοινότητας σε αυτό, στην τοπική κοινωνία της Χίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 και μας τίμησαν με την παρουσία τους οι κ. Γιάννης Ξενάκης, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Μανώλης Βουρνούς Δήμαρχος Χίου, Αντωνίου Αλέξανδρος υπεύθυνος δημοτικής επιτροπής παιδείας, ο δημοτικός σύμβουλος Καρατζάς Κων/νος, οι διευθυντές σχολείων κ. Κατσάλα Βασιλική και Μηλιανός Νικόλαος, η υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Τσιροπινά Στέλλα, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί από τα όμορα σχολεία, ο αιδεσιμότατος π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, εκπρόσωποι του συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων και πολλοί γονείς. Η προηγούμενη διευθύντρια κ. Χαλιορή Νύκτα Καλλιρρόη έστειλε σύντομο χαιρετισμό που διαβάστηκε από μαθήτρια. Ο διευθυντής κ. Κουφούδης Νικόλαος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και παρουσίασε σύντομα τους σκοπούς του προγράμματος.

Στην εκδήλωση είχε προσκληθεί και παρευρέθηκε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Παναγιώτης Γρηγορίου. Ο κ. καθηγητής στην ομιλία του «Η Ευρώπη των ίσων ευκαιριών και της δημοκρατίας, οι προκλήσεις της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας και της εκπαίδευσης», τόνισε την προβολή της Ευρωπαϊκής διάστασης μέσω του προγράμματος της σχολικής εκπαίδευσης Erasmus και την αξία της καλλιέργειας του αισθήματος της Ευρωπαϊκής ταυτότητας των νέων.

Στη συνέχεια, οι μαθητές παρουσίασαν το πρόγραμμα «My Europe, My Life, My Future» που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2016 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2018, αποτιμώντας την εμπειρία της σύμπραξής τους με τα σχολεία της Βουλγαρίας, Κροατίας, Πορτογαλίας, Πολωνίας και Ρουμανίας. Σύμφωνα με τους μαθητές, το πρόγραμμα τους βοήθησε να βιώσουν τη μαθησιακή εμπειρία σε άλλες χώρες, να γνωρίσουν νέες κουλτούρες και να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στην Αγγλική γλώσσα και στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Καθηγητές και μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη μουσική, τους χορούς, τη γαστρονομία, τα ήθη και έθιμα, τα αθλήματα και τις επιφανείς προσωπικότητες των συμμετεχουσών χωρών καθώς στα πλαίσια αυτών των θεματικών στηρίχθηκαν οι δραστηριότητες και τα παραδοτέα του προγράμματος κατά τη διάρκεια κάθε κινητικότητας αλλά και σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα 2/3 του μαθητικού δυναμικού του σχολείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα και είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψείς, να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα και τις ικανότητες τους, να βιώσουν την χαρά της συνεργασίας και της ομαδικότητας σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Όλοι υπογράμμισαν την βελτίωση του κλίματος στο σχολείο που είναι καινοτόμο, πρωτοπόρο και ανοικτό στις προκλήσεις της εποχής προσφέροντας στην τοπική κοινωνία. Όλα αυτά επιτεύχθησαν με την αγαστή συνεργασία τοπικών φορέων, πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων και επιχειρήσεων που με τη βοήθεια τους πετύχαμε την προβολή του τόπου μας στις συνεργαζόμενες ευρωπαϊκές χώρες τόσο κατά την φιλοξενία εκπαιδευτικών και μαθητών εδώ (Οκτώβριος 2016, Σεπτέμβριος 2017) όσο και κατά τη διαμονή μαθητών και καθηγητών του Λυκείου μας σε κάθε μια από τις συμμετέχουσες χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος. Ακολούθησε η επίδοση των πιστοποιητικών Europass στις μαθήτριες που συμμετείχαν στις κινητικότητες. Το έγγραφο εκδίδεται από την ΕΕ και πιστοποιεί το επίπεδο των γνωστικών ικανοτήτων και τις κοινωνικές δεξιότητες που κατέκτησαν οι συμμετέχοντες.

Η εκδήλωση έκλεισε με την εκτέλεση του τραγουδιού του προγράμματος Erasmus. Οι στίχοι του τραγουδιού είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των μαθητων που έλαβαν μερος στην κινητικότητα στην Βουλγαρία τον Οκτώβριο 2017. Η μουσική και η ενορχήστρωση είναι αποτέλεσμα της έμπνευσης και της εργασίας των ταλαντούχων μαθητών του σχολείου μας, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό και εξέφρασαν την ελπίδα για μια νέα συμμετοχή του σχολείου μας σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στο μέλλον.

Το υλικό της σύμπραξης με τίτλο “My Europe, My Life, My Future” έχει αναρτηθεί και θα είναι διαθέσιμο μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου μας  http://kallimasia.wordpress.com αλλά και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του προγράμματος http://memlmf.wordpress.com

 

TAGS