popup_image

Εκτοξεύεται η Χορωδία Χίου

Δημοσιεύτηκε στις 13/09/2018    

Αγκαλιάζει τα νέα ταλέντα, δημιουργεί νέα τμήματα

Την ευκαιρία να αναδείξουν και να καλλιεργήσουν το φωνητικό και μουσικό τους ταλέντο, δίνει από φέτος η Χορωδία Χίου με τη δημιουργία και λειτουργία τριών νέων τμημάτων junior, παιδικής  και εφηβικής χορωδίας.

Την απόφαση «επέβαλλε» το εκδηλωμένο ενδιαφέρον του κόσμου, τόνισε στη συνέντευξη τύπου η μαέστρος της Χορωδίας Αγγέλα Τσιμπιρλού.

Το ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί με αθρόες νέες εγγραφές, που αναγκάζουν την χορωδία να ζητήσει από το Δήμο Χίου και δεύτερη στέγη. Την εκτόξευση των δράσεων της σηματοδοτεί και η δημιουργία Κλασικής Ορχήστρας.                               Οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να δηλώσουν το μουσικό τους όργανο και να στείλουν ένα Βιογραφικό σημείωμα με φωτογραφία στο e-mail – atsimpirlou@yahoo.com.

H δημιουργία της με την καθοδήγηση  από την μπαγκέτα της αρχιμουσικού Αγγ. Τσιμπιρλού είναι ο επόμενος στόχος της χορωδίας.

Εφαλτήριο

Βασικό συστατικό η αγάπη για τη μουσική και  στόχος η υψηλού επιπέδου φωνητική διδασκαλία που θα αναδείξει τους αυριανούς μουσικούς του νησιού μας. Η Χορωδία Χίου εγκαινιάζει από τον Οκτώβριο του 2018 στην έδρα της στην Περιηγητική Λέσχη Χίου τα νέα τμήματα που σε συνάρτηση με τα παλιά θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την εκτόξευση της παραγωγικότητας και της ποιότητας της σε υψηλά στάνταρντ.

Μουσικό όργανο

Η Αγγ. Τσιμπιρλού  τόνισε ιδιαίτερα τον ρόλο της μουσικής στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού, αλλά παράλληλα επεσήμανε ότι θα μάθουν να χρησιμοποιούν το σώμα τους  σαν μουσικό όργανο.

«Στις μικρές ηλικίες η βιωματική προσέγγιση της μουσικής και των στίχων ενός τραγουδιού κρίνεται απαραίτητη και αφήνει στα παιδιά το περιθώριο να εκφραστούν αρχικά ελεύθερα και στη συνέχεια με καθοδήγηση του δασκάλου σχολιάζοντας το περιεχόμενο, δραματοποιώντας τους στίχους, νιώθοντας και χτυπώντας τον ρυθμό ώστε να καταλήγουν  στην ερμηνεία και παρουσίαση του κάθε τραγουδιού», ανέφερε.

Αναφερόμενη στη σωστή τεχνική εκμάθησης τόνισε ότι η πρόβα θα ξεκινάει με ζέσταμα σώματος, τεχνικές αναπνοής, ζέσταμα φωνής, σωστής χρήσης της και καλλιέργειά της με στόχο την σταδιακή ορθή τοποθέτησής της.

Παιδική χορωδία

Οι καινοτόμες δράσεις επεκτείνονται και στη λειτουργία του τμήματος της  Παιδικής Χορωδίας, η οποία απευθύνεται σε παιδιά από Ε’ Δημοτικού έως και Α’ Γυμνασίου.

«Διδάσκονται τη σωστή τεχνική αναπνοής και τοποθέτησης της φωνής. Φωνητικές και Σωματικές Ασκήσεις καθώς και βασικές αρχές της Θεωρίας διδάσκονται μέσα από Χορωδιακό τραγούδι. Στόχος μας οι μαθητές να εξελίξουν τη μουσική τους παιδεία μέσα από τη μουσική, και επιπλέον να κοινωνικοποιηθούν και  να συμμετέχουν σε σημαντικές εκδηλώσεις της Παιδικής Χορωδίας», τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση

Θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα 17.45-19.00 με τη διδασκαλία της ίδιας της μαέστρου. Οι ενδιαφερόμενοι θα περάσουν από ακρόαση (audition) την Δευτέρα 24.09  στις 17.45 στην αίθουσα διδασκαλίας

Στόχος

Βασικό στόχο της μαέστρου αποτελεί η  συμμετοχή σε Χορωδιακά Φεστιβάλ και καλλιτεχνικές δράσεις.

Το ρεπερτόριο των χορωδιακών τμημάτων θα  περιλαμβάνει τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών από όλο τον κόσμο με στόχο να καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών και καλλιτεχνικών ρευμάτων.

«Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα κάθε χρονιάς διαμορφώνεται γύρω από έναν διαφορετικό άξονα κάθε φορά ώστε να διευρύνεται και να εμπλουτίζεται διαρκώς το μουσικό ρεπερτόριο μεν αλλά σε συγκεκριμένο πλαίσιο», διευκρίνισε η μαέστρος.

« Συμμετέχοντας στη χορωδία της Χίου  μαθαίνω να τραγουδώ σωστά και να βελτιώνω διαρκώς την απόδοσή μου τόσο ατομικά όσο και ομαδικά. Γίνομαι μέλος μια υπέροχης και κεφάτης παρέας που μας συνδέει η αγάπη για τη μουσική και το τραγούδι και αποκτώ νέες εμπειρίες μέσα από τη συμμετοχή της Χορωδίας Χίου σε φεστιβάλ και συναυλίες εντός και εκτός Χίου. Στόχος μέσα από την συμμετοχή στην Χορωδία Χίου πέρα των προαναφερθέντων, είναι  η ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος, η κοινωνικοποίηση, η μουσική καλλιέργεια και γνώση και η  συνεργασία. Βασικό συστατικό ο σεβασμός και η αγάπη για τη μουσική», υπογραμμίζει η Αγγέλα Τσιμπιρλού.

Το κόστος εγγραφής ανέρχεται στα 30 ευρώ και τα δίδακτρα είναι 10 ευρώ το μήνα.

Τα τμήματα

Αναλυτικά τα τμήματα που θα λειτουργήσουν είναι:

Α. Τμήμα- Junior Χορωδία Χίου:Απευθύνεται σε παιδιά από Α’ έως και Δ’ Δημοτικού. Θα λειτουργεί κάθε Πέμπτη 16.00-17.00 υπό την διδασκαλία της Ασπασίας Τσαγκάτου.

Β. Τμήμα- Παιδική Χορωδία Χίου: Απευθύνεται σε παιδιά από Ε’ Δημοτικού έως και Α’ Γυμνασίου, υπό την διδασκαλία της Αγγέλας Τσιμπιρλού.

Γ. Τμήμα- Εφηβική Χορωδία Χίου: Απευθύνεται σε εφήβους από Β’ Γυμνασίου έως και Γ’ Λυκείου καθώς και Φοιτητές.

Θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη 19.45 -21.00 υπό την διδασκαλία της Αγγέλας Τσιμπιρλού. Οι ενδιαφερόμενοι θα περάσουν από ακρόαση (audition) την Τετάρτη 26.09 και ώρα 19.45 στην αίθουσα Διδασκαλίας.

Παράλληλα συνεχίζουν αδιάλειπτα τη λειτουργία τους τα τμήματα  της Χορωδίας και το Σολιστικό.

Η Χορωδία θα πραγματοποιεί τις πρόβες της κάθε Δευτέρα 21.00-22.00. Το Σολιστικό Τμήμα της Χορωδίας Χίου παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη συναυλία«Πανσέληνη Μαγική Νύχτα» της 21ης Ιουλίου στο Θέατρο των Καρδαμύλων. Τα νέα μέλη αυτής θα περάσουν απόακρόαση (audition) την Δευτέρα 24. 09 και ώρα 21.00 στην αίθουσα Διδασκαλίαςστην Περιηγητική Λέσχη.

Χορωδία Χίου: Πραγματοποιεί τις πρόβες της κάθε Δευτέρα 19.00- 21.00. Υποψήφια νέα μέλη θα περάσουν από ακρόαση (audition) την Δευτέρα 24. 09  στις 19.00.

ΦΩΤ.: Γ. Χαλλιωρής και Αγγ. Τσιμπιρλού

TAGS