Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Να ληφθούν νέα μέτρα από την Ε.Ε. για την αποσυμφόρηση της χώρας από τους πρόσφυγες»

Δημοσιεύτηκε στις 20/09/2017    

  
Η κυρία Βόζεμπεργκ επισημαίνει τις αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου τους τελευταίους δύο μήνες, που έχουν οδηγήσει για ακόμα μία φορά τις δομές φιλοξενίας σε ασφυξία και έχουν προκαλέσει την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών. 
 
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ζητά πρόσθετα μέτρα στήριξης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης και μετά την προαναφερόμενη προθεσμία, δεδομένου ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η χώρα συνεχίζει να βαρύνεται με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς προσφύγων από αυτούς που αντικειμενικά μπορεί να αντέξει.   
 
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:
 
«Οι αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου από τα τουρκικά παράλια το τελευταίο διάστημα έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στις τοπικές αυτοδιοικήσεις των νησιών, που βλέπουν ξανά τις δομές φιλοξενίας να ασφυκτιούν. Περίπου 2.400 άτομα έχουν φτάσει μέχρι στιγμής το μήνα Σεπτέμβριο στα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου και οι ροές φαίνεται να μην σταματούν. 
 
Ο αριθμός αυτός έρχεται να προστεθεί στις σχεδόν 3.700 αφίξεις που σημειώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο και ασκεί τεράστια πίεση στις ήδη υπερπλήρεις δομές φιλοξενίας, που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια χωρητικότητάς τους και βρίσκονται σε κατάσταση εκρηκτική. 
 
Σε αυτό το πλαίσιο, απομένουν λιγότερες από επτά ημέρες έως ότου λήξουν οριστικά τα προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα Κράτη - Μέλη, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία για εγκλωβισμό αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια και κυρίως στα παραπάνω νησιά.   
 
Δεδομένου ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Ελλάδα θα συνεχίσει να φιλοξενεί πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων απ’ όσο επιτρέπουν αντικειμενικά οι δυνατότητες της, ακόμα και μετά τη λήξη των προγραμμάτων μετεγκατάστασης, που στόχο είχαν ακριβώς την αποσυμφόρηση της χώρας, ερωτάται η Επιτροπή: 
 
Έχει λάβει υπόψη της τα παραπάνω δεδομένα και ποιες νέες πρωτοβουλίες, μέτρα ή δράσεις προτίθεται να λάβει άμεσα για την ελάφρυνση της χώρας από το επιπλέον προσφυγικό βάρος και μετά τις 26 Σεπτεμβρίου 2017;».  

TAGS