popup_image

Ένα όνομα συνώνυμο με το τάνγκο: Βασίλης Κοκκαλιάς

Δημοσιεύτηκε στις 25/02/2019    

Ήταν μετά το 2010 όταν κάτι άρχιζε να ακούγεται στο νησί για το τάνγκο. Όταν οι πρώτες αφίσες για βραδιές μιλόνγκα μας έκαναν να αναρωτηθούμε για το χορευτικό αέρα που άρχισε να πνέει στη Χίο.

Ήταν τότε λοιπόν που όλοι αρχίσαμε να γνωρίζουμε το Βασίλη Κοκκαλιά. Έναν άνθρωπο που έμελλε να γίνει το συνώνυμο του τάνγκο.

Τα πρώτα βήματα στη ζωή

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στη Χίο και συγκεκριμένα στο πανέμορφο χωριό της Ελάτας. Σειρά είχαν οι σπουδές στην Αθήνα στα ΤΕΦΑ, όπου παράλληλα είχε την ευκαιρία να μυηθεί στο χορό φοιτώντας σε σχολή και συνδυάζοντας τη γυμναστική με την τέχνη.

Η απαρχή του τάνγκο

Όπως αναφέρει ο ίδιος ήδη από το 2009 είχε αρχίσει να εκφράζεται η δημιουργική ανησυχία στο νησί γύρω από το χώρο του λάτιν και του τάνγκο. Ο ίδιος με σαφή προτίμηση προς την κατεύθυνση του δεύτερου άρχισε ως μαθητής με δάσκαλο που ερχόταν από Αθήνα και στη συνέχεια ως καθοδηγητής άλλων αρχαρίων για δύο χρόνια. Παρόλο που μία από τις εκφράσεις που τον αντιπροσωπεύει είναι πως «μία φορά μαθητής, για πάντα μαθητής» γρήγορα η γνώση, η εξέλιξη και η ανοδική πορεία του εγχειρήματος τον έκανε να ξεκινήσει να διδάσκει τάνγκο συμπαρασύροντας στο δημιουργικό ενθουσιασμό του χορού και πολλούς ακόμα ανθρώπους, αλλά και το νησί με πολλές εκδηλώσεις γνωριμίας με το τάνγκο, μιλόνγκες, ταξίδια και μαθήματα.

Τι σημαίνει το τάνγκο για το Βασίλη Κοκκαλιά;

Για εκείνον είναι όπως δηλώνει κομμάτι της ελευθερίας. Μπορείς να κινηθείς και να εκφραστείς. Να επικοινωνήσεις μη λεκτικά, δίνοντας, ωστόσο, πολλά μηνύματα και πλησιάζοντας το συνάνθρωπο. Ως κοινωνικός χορός το τάνγκο αποτελεί την ευκαιρία της γνωριμίας με τον άλλο, της εύρεσης νέων τρόπων έκφρασης του εσωτερικού μας κόσμου και εν τέλει αποτελεί ένα άνοιγμα προς την κοινωνία. Για εκείνον πλέον είναι τρόπος ζωής.

Πόσο εύκολο είναι;

Η εκμάθηση του τάνγκο απαιτεί συνέπεια και πολύ χρόνο, αναφέρει. Κάθε χορευτής δε σταματά και δεν πρέπει να σταματά να εξελίσσεται, να προοδεύει και φυσικά να χορεύει. Ο ίδιος και η ομάδα του έχουν εντάξει το τάνγκο αναπόσπαστα στη ζωή τους και αγαπάει με πάθος αυτό που κάνει. Αν σου αρέσει, τονίζει, είναι πηγή χαράς και ελεύθερης έκφρασης. Ωστόσο, είναι και απαιτητικό. Απαιτεί τεχνικά χαρακτηριστικά, είναι σαν μια νέα γλώσσα που χρειάζεται να μάθει καλά όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί σοβαρά.

Το ιδανικό ζευγάρι

Έχοντας συγκεκριμένα κριτήρια για την ιδανική ντάμα ο Βασίλης αναφέρει πως είναι σημαντικό για ένα καλλιτεχνικό ζευγάρι να «δέσει». Πέρα από το να είναι καλοί χορευτές δηλαδή να ταιριάξει η ενέργεια τους και να κάνουν «χημεία». Μία ιδανική ντάμα χρειάζεται να βρει την αλήθεια του καβαλιέρου ώστε να εκφράσει και τη δική της μέσα από το χορό. Ο ίδιος πάντως χωρίς να σταματά να χορεύει και να διδάσκει τις ντάμες μαθήτριές του, καλλιτεχνικά αλλά και στη ζωή έχει βρει τη ντάμα του με την οποία εκφράζεται ως ένα ολοκληρωμένο σύνολο.

Δάσκαλος ή χορευτής;

Όπως ανέφερε και τα δυο εκφράζουν για εκείνον κάτι διαφορετικό, αλλά συνάμα και σημαντικό. Ως δάσκαλος αγαπά την ομάδα και ως χορευτής την προσωπική του βελτίωση. Και τα δυο τον συμπληρώνουν σε κάποια πλευρά του χαρακτήρα του.
Στα μαθήματα δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός με τους μαθητές του, αλλά περισσότερο τους ενθαρρύνει να κάνουν αυτό που τους αρέσει και αυτό που μπορούν. Με άλλα λόγια σέβεται τις επιθυμίες τους και προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους.

Ως άνθρωπος

Ως άνθρωπος αγαπά εκτός από το να χορεύει, να ακούει μουσική αλλά και να μαγειρεύει. Μάλιστα η αγαπημένη του συνταγή είναι κοτόπουλο στο φούρνο. Με καταγωγή τη Θεσσαλονίκη είναι φίλαθλος του ΠΑΟΚ. Ως χαρακτήρας είναι προοδευτικός και έχει το όραμα της εξωστρέφειας.
Οραματίζεται μέσα από τις ασχολίες του να δοθεί έμφαση σε δυναμογόνα στοιχεία καλλιτεχνικής προβολής του νησιού με πολλά όνειρα για το μέλλον. Τέλος, εύχεται να συνεχίσει να χορεύει για πάντα και να έχει κοντά του τους ανθρώπους που αγαπά και τον αγαπούν.

TAGS