popup_image

Ένα ταξίδι ζωής στο μαγικό κόσμο του θεάτρου (video)

Δημοσιεύτηκε στις 08/11/2018    

Πρόσωπο της εβδομάδας : Ο Σκηνοθέτης Σταύρος Σπυράκης

Με σταθερά, τολμηρά και σημαντικά βήματα στο χώρο του θεάτρου και της τέχνης ο σκηνοθέτης Σταύρος Σπυράκης συστήνεται στο Χιακό Λαό. Το ραντεβού ορίστηκε στην αίθουσα της Προόδου στην Καλλιμασιά. Συνεπής στο ραντεβού του, ήρεμος, χαμογελαστός ο Σταύρος μας καλωσορίζει στα οικεία για εκείνον νερά του θεατρικού χώρου και ξεκινάμε την κουβέντα.

Με ζεστασιά και χαμόγελο μας μιλάει για τα πρώτα του βήματα στο χώρο της τέχνης. Η μεγάλη του αγάπη για το χώρο της υποκριτικής τον συνόδευε από την παιδική του ηλικία. Ακολούθησαν οι σπουδές στην Παιδαγωγική Επιστήμη και λίγο αργότερα από το 2000 έρχεται ως κομβικό σημείο αναφοράς το θέατρο. Μαθητής και ο ίδιος στην αρχή, ένιωσε αμέσως τη φλόγα της τέχνης και της υποκριτικής να του δίνουν έμπνευση και θέληση να ασχοληθεί με το χώρο του θεάτρου. Κοντά σε κορυφαίους δασκάλους κάνει τα πρώτα του υποκριτικά βήματα.

Ο μέντορας

Καταλυτική για το Σταύρο Σπυράκη ήταν η μαθητεία κοντά στον κορυφαίο καλλιτέχνη, σκηνοθέτη και δάσκαλο της τέχνης Δήμο Αβδελιώδη. Όπως επισημαίνει του χρωστάει πολλά. Του χρωστάει θεμελιώδεις γνώσεις, μα πάνω από όλα του αναγνωρίζει το ότι στάθηκε μέντορας και εμπνευστής του. Μέχρι σήμερα τον συμβουλεύεται και κρατά στο μυαλό του όσα έμαθε κοντά του, στα θεατρικά εργαστήρια του πάλαι ποτέ ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου.

Η πορεία

Σπουδαστής των θεατρικών εργαστηρίων αρχικά, εν συνεχεία μέλος της επαγγελματικής σκηνής ο Σταύρος Σπυράκης έχει πολλά να θυμάται. Συνεργασίες, πρόβες, παραστάσεις. Έχει να θυμάται πρόσωπα όπως ο Γιάννης Ζαφείρης και όσα έμαθε μάζι του για την κωμωδία, έχει σημαντικές και όμορφες στιγμές και κυρίως τη θέρμη της εξέλιξης και των νέων στόχων. Ως εκπαιδευτικός αντιλαμβάνεται τη σημασία του θεατρικού παιχνιδιού για τα παιδιά και συμμετέχει ενεργά σε παραστάσεις απευθυνόμενες σε μαθητές του δημοτικού. Θυμάται την παράσταση «υπέροχα πλάσματα» ως κομβική, ενδεικτική και προπαρασκευαστική της πορείας που ακολούθησε με τους ενήλικες και τη μετάβαση στον καλλιτεχνικό χώρο της σκηνοθεσίας.

Η ρότα

Σημαντικό βήμα με μεγάλη επιτυχία ήταν η θεατρική ομάδα «Ρότα» Νεοχωρίου που στήθηκε με μεράκι, ενθουσιασμό και πολύ κέφι από ανθρώπους της διπλανής πόρτας που με την καθοδήγηση του Σταύρου Σπυράκη εξέφρασαν την αγάπη τους για το θέατρο. Ακολούθησαν σημαντικές παραγωγές και παρουσιάστηκαν αξιόλογα έργα, με το κοινό της Χίου να αναγνωρίζει το συγκροτημένο και επιμελημένο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Τα επόμενα βήματα

Με αμείωτο ρυθμό, φαντασία και διάθεση καλλιτεχνικής δημιουργίας ήρθαν επόμενα βήματα με την σκηνοθετική ανάληψη και άλλων θεατρικών σχημάτων. Κορωνίδα σήμερα αποτελεί η νέα συνεργασία με τη θεατρική ομάδα Παρασκήνιο 18, παραγωγή της οποίας θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.


Σχέδια - όνειρα - φιλοδοξίες

Χωρίς ποτέ να σταματά η δημιουργική του φαντασία και η έμπνευση ο Σταύρος μας μιλά για τα όνειρά του γύρω από το χώρο του θεάτρου και της τέχνης. Αναφέρει ότι του έχει λείψει το σανίδι από την πλευρά και του ηθοποιού και υπάρχει μέσα του έντονη και σταθερή η επιθυμία πέρα από τη σκηνοθεσία να ερμηνεύσει και ο ίδιος έναν ρόλο επί σκηνής, καθοδηγούμενος από άλλο σκηνοθέτη. Δε σταματά να αναζητά γνώσεις, να εξελίσσεται και να ονειρεύεται. Αγαπά την τέχνη και νιώθει ανακαινισμένος μέσα από την επαφή με το θέατρο. Τέλος, με ευγενική φιλοδοξία χαρτογραφεί τα επόμενα σχέδια του, ενώ με ευγνωμοσύνη δεν ξεχνά όσους τον έχουν ενισχύσει σε αυτήν την πορεία και αυθόρμητα τους λέει ευχαριστώ.

TAGS