popup_image

Ευχαριστήριο

Δημοσιεύτηκε στις 21/11/2019    

Αμέσως μετά την επικράτηση της Χούντας δόθηκε εντολή να σφραγιστούν όλα τα κυνηγετικά όπλα. Οι κάτοχοι των κυνηγετικών όπλων έπρεπε να τα προσκομίσουν άμεσα στα κατά τόπους Αστυνομικά τμήματα προς σφράγιση.

Ο κος Ξυλοπόδης φύλαξε το κυνηγετικό του όπλο μέχρι σήμερα, αποφάσισε λοιπόν να προχωρήσει στη δωρεά του, στο μουσείο του 1ΟΥ Γυμνασίου Χίου.

Το σωματείο «Οι Φίλοι της Αίθουσας Ιστορίας και Εκπαίδευσης 1ου Γυμνασίου Χίου» ένιωσαν την ανάγκη να ευχαριστήσουν τον κ. Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδη για τη δωρεά του.

Ακολουθεί το σχετικό ευχαριστήριο:

«Αγαπητέ φίλε,

Προ ημερών παραλάβαμε ένα όπλο κυνηγητικό εμπροσθογεμές μονόκαννο, σφραγισμένο τις πρώτες ημέρες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, το οποίο και τοποθετήσαμε σε κατάλληλη θέση ως έκθεμα του Μουσείου και σας ευχαριστούμε θερμά.

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος                                                                                                            Η γεν.γραμματέας

Μαθιούδης Ευάγγελος                                                                                         Βουρνού Ανθή»

 

 

Ο ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Υπηρετούσα στην Ανωτέρα Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου σαν καθηγητής Αγγλικής με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου. Το έτος 1973 εξαναγκάστηκα σε παραίτηση από το δικτατορικό καθεστώς. Ο εξαναγκασμός μου σε παραίτηση ήταν απόρροια κάποιας δράσης μου, που δεν ήταν αρεστή στη Χούντα. Τοποθετήθηκε άλλος καθηγητής στη θέση μου, 28 μέρες προτού υποβάλω την παραίτηση μου. Για το ιστορικό αναφέρω ότι ο τότε Αντιπλοίαρχος Λ.Σ., Χρυσανθακόπουλος Ι., ήταν διευθυντής του Τμήματος Ναυτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και υποδιευθυντής/ εισηγητής ο Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Βλάχος Αντώνιος .(Μεταπολιτευτικά τον συναντάμε, με το βαθμό του Πλοιάρχου, στη θέση του Διευθυντή του ίδιου Τμήματος). Διοικητής δε στην ΑΔΣΕΝ/Μ/Χίου ήταν ο Υποπλοίαρχος Λ.Σ. Κορομάντζος Αλέξανδρος, ένα άτομο που ποτέ δεν θα ήθελα να ξανασυναντήσω, αυτό το τονίζω και το υπογραμμίζω. Μετά την «κατάρρευση» της Χούντας και κατόπιν σχετικής αιτήσεώς μου, η Επιτροπή του άρθρου 12 του Ν.1232/1982 με το με ημερομηνία 10/11/1982 πρακτικό της συνεδρίασής της έκανε ομόφωνα δεκτή την αίτηση μου, ότι πράγματι εξαναγκάστηκα σε παραίτηση. Για να ενεργοποιηθεί όμως η ομόφωνη αυτή απόφαση της Επιτροπής, έπρεπε ακολούθως το Υ.Ε.Ν. να εκδώσει απόφαση αποκατάστασης και επαναφοράς μου στην Υπηρεσία. Εδώ συνάντησα πρωτοφανή κωλυσιεργία εκ μέρους των ανδρών του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούσαν στο Τμήμα Ναυτικής Εκπαίδευσης του Υ.Ε.Ν. και πεισματικά απέφευγαν να εκδώσουν τη σχετική απόφαση. Αξίζει να αναφερθεί το πρωτόγνωρο και πρωτάκουστο, το Υπουργείο Γεωργίας με το αρ. πρωτ. 319738/26-10-1984 έγγραφο του να υποδεικνύει στο Υ.Ε.Ν. ότι έπρεπε να εκδώσει την προαναφερόμενη απόφαση επαναφοράς μου στην Υπηρεσία, δηλαδή το αυτονόητο. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι ο Πλωτάρχης του Λιμενικού Σώματος Πουλημένος Α., που υπηρετούσε τότε στη Διεύθυνση Ναυτικής Εκπαίδευσης του Υ.Ε.Ν., ήταν ο μοναδικός αξιωματικός που παρόλο άγνωστος μου, μου συμπαραστάθηκε και ενδιαφέρθηκε για την περίπτωση μου. Του οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ! Κατά πληροφορίες, λίγο αργότερα, αποστρατεύτηκε τη αιτήσει του, γεγονός που ουδόλως με εξέπληξε. Τελικά το θέμα τακτοποιήθηκε μετά εξαετίας, έπειτα από ενέργειες του μακαρίτη βουλευτή Χίου, Αθανάσιου Βαρίνου, με την έκδοση του με αρ. πρωτ. 4311.2/142/89-09 Οκτωβρίου 1989 εγγράφου του ΥΕΝ, υπογεγραμμένου από τον Διευθυντή Σπουδών Γεώργιο Μαργέτη (ΠΕ - Α'), όπου αναφέρεται ότι επανέρχομαι στην Υπηρεσία ως μηδέποτε απομακρυνθείς (ΦΕΚ 210/28.9.89 Τεύχος Γ΄). Δυστυχώς απαιτήθηκαν έξι ολόκληρα χρόνια ανείπωτης ταλαιπωρίας για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία που μπορούσε και έπρεπε να έχει περατωθεί αυθημερόν!

Μιχάλης Ξυλοπόδης

 

TAGS