popup_image

Γ.Δανιήλ: Θέλει να απογειώσει τις Οινούσσες την επόμενη δεκαετία

Δημοσιεύτηκε στις 12/11/2019    

  • Ο Γιώργος Δανιήλ έχει μεγάλα όνειρα για το νησί του, αλλά δίνει προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των έργων υποδομών

 

Ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Γιώργος Δανιήλ δεν έχει επισκεφτεί το Μονακό, έχει διαβάσει για τη φαντασμαγορική φήμη του, την ιστορία του, του  έχουν πει για τη κοσμοπολίτικη ζωή του, αλλά και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί εκεί. Δεν έχει μικρότερα όνειρα για την Αιγνούσα!  Αλλά κάθε γωνιά του πλανήτη μας, κάθε τόπος διαθέτει τη δική του ταυτότητα, τα ιδιαίτερα φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά. Απλά πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να καταπιαστούμε ν’ «αντιγράψουμε» το Μονακό.

«Μπορούμε να κάνουμε στις Οινούσσες κάτι διαφορετικό! Στο νησιωτικό ψηφιδωτό του Αιγαίου είναι ορατό ότι κάθε τόπος έχει τη δική του ιστορία και μπορεί ν’ αναπτύξει τη δική του δυναμική!», δηλώνει στο ΧΛ>

« Οι Οινούσσες με την ακτινοβολία τους θέλω να εκπέμψουν ένα δυνατό μήνυμα. Μπορούν ν’ αποτελέσουν πρότυπο νησί σε νευραλγικούς τομείς οικονομίας, ανάπτυξης και πολιτισμού. Ονειρεύομαι, λοιπόν, να δρομολογήσουμε πρωτοβουλίες καινοτομίας και καλές πρακτικές, που θα μας απογειώσουν την επόμενη δεκαετία».

Προτεραιότητες

 

Έχει ιεραρχήσει τις ανάγκες του νησιού του  και δίνει προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των έργων υποδομών.

Όπως τονίζει το νησί έχει μείνει πίσω στην κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού και στην λειτουργία των αποχετευτικών δικτύων. Δεν έχει  γίνει τίποτα για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, δεν έχει περιορίσει την ανεξέλεγκτη βοσκή, δεν έχουν βρεθεί λύσεις στην ανακύκλωση των απορριμμάτων.

« Σαφώς προτεραιότητα έχουν αυτά τα έργα καθώς και η αύξηση των υδάτινων αποθεμάτων μας. Εργαζόμαστε εντατικά να ολοκληρωθεί ο βιολογικός, ώστε να λειτουργήσουν τα δίκτυα! Όταν τιθασεύσουμε και την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος θα έχουμε κερδίσει ένα σημαντικό στοίχημα για την ανάπτυξη του νησιού», προσθέτει.

Ήδη πριν από λίγες μέρες συνυπέγραψε  με την διευθύντρια της Δ.Ο.Υ. Χίου κα Μαρία Μουτάφη τη σύμβαση και προχωρά επιτέλους ένα έργο πνοής, η μονάδα βιολογικού καθαρισμού προϋπολογισμού 1,817 εκατ. ευρώ.

«Αρχίζει εντατική δουλειά», τονίζει,  «για να φτάσουμε αισίως στο πέρας μιας δύσκολης διαδρομής, που θα επιλύσει ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα.»Το όνειρο

 

Από τις πρώτες ενέργειες του διακρίνουμε ότι   προσπαθεί να βγάλει το νησί από τα στενά όρια του νομού μας και να «ανοίξει δρόμους», που οδηγούν σε διεθνή ύδατα, αξιοποιώντας τις προσωπικές γνωριμίες  αλλά και διεθνή προγράμματα.

 

«Το νησί μας διακρίθηκε στη ναυτική τέχνη μέσα από αγώνες και θυσίες των Οινουσσίων αειναυτών! Η ναυτοσύνη για τους συμπατριώτες μου έχει γίνει βίωμα κι αποστολή. Σκοπός μου είναι ν’ αναδείξω αυτό το ρόλο κι αυτή τη διαδρομή, αλλά παράλληλα να δημιουργήσω τις προϋποθέσεις, ώστε να έρθουν απ’ όλο τον κόσμο να τη γνωρίσουν, να τη θαυμάσουν, να την αγαπήσουν. Ονειρεύομαι να δημιουργήσω ένα ευρύ, πολυπληθές, ποιοτικό διεθνές fun club της Αιγνούσας, που θα γευτεί και θα κρατήσει στην ψυχή του το ξεχωριστό, το διακριτό, αυτό που κάνει το νησί μας αξέχαστο. Ασφαλώς στην προσπάθεια αυτή θα επιστρατευτουν πολλά πρόσωπα και μέσα. Συμπατριώτες μας έχουν διακριθεί με επιτυχίες στις επιστήμες και στις τέχνες κι αποτελούν πρεσβευτές της πατρίδας μας. Γνωριμίες, φιλίες και συμμαχίες είναι πολύτιμα εφόδια στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας του νησιού μας.

 

Ανησυχία

 

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα έχει επηρεάσει το ποιοτικό επίπεδο της ζωής των κατοίκων και έχει δημιουργήσει «ειδικά» προβλήματα.

«Δυστυχώς και στο νησί μας –αν και δεν αντιμετωπίζουμε επείγοντα ειδικά προβλήματα- έχουμε γίνει κοινωνοί του μεγάλου δράματος, που τα τελευταία χρόνια βιώνουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Παρακολουθούμε με ανησυχία την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, απευχόμαστε δυσμενέστερες εξελίξεις, απαιτούμε την εκτόνωση της πίεσης, που βιώνει η κοινωνία της Χίου και δυστυχώς επηρεάζει και την Αιγνούσα, που πλήττεται από την έκρυθμη αυτή κατάσταση. Ο παλμός της ζωής στα νησιά μας θ’ αργήσει να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς κι αυτό βλέπουν καθαρά και οι κάτοικοι των Οινουσσών».

 

Κοινωνική συνοχή και αναπτυξιακά έργα

 

Οι Οινουσσιώτες έχουν μάθει να ζουν με την Τουρκική απειλή. Τελευταία έχουν γίνει ενέργειες που τονώνουν το ηθικό των κατοίκων. Με ισχυροποίηση της κοινωνικής συνοχής και αναπτυξιακά έργα η τοπική αυτοδιοίκηση  μπορεί να κάνει τους κατοίκους να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς.

 

«Νομίζω ότι η ακραία ρητορική της τουρκικής ηγεσίας ή η πολυετής προκλητική της συμπεριφορά στο Αιγαίο αποδείχτηκαν τελικά ανεπαρκή για να στοιχειοθετήσουν ουσιαστική απειλή για το νησί μας. Το ηθικό των κατοίκων ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε υψηλό. Αποτελούμε μια κοινωνία φιλήσυχη, δημιουργική και ειρηνική. Είμαστε ισότιμα μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και συνεισφέρουμε σημαντικά με τον διεθνή ρόλο της ναυτιλίας μας στην παγκόσμια οικονομία. Σεβόμαστε τα διεθνή δικαιώματα όλων και συνεπώς αξιώνουμε τον ανάλογο σεβασμό στον εθνικό μας χώρο. Καθήκον μας ως τοπική αυτοδιοίκηση είναι να ισχυροποιήσουμε την κοινωνική συνοχή με αναπτυξιακά έργα, με στήριξη του πληθυσμού, αύξηση της ετήσιας τουριστικής επισκεψιμότητας και προπάντων δρομολόγηση νέων δραστηριοτήτων στο νησί μας, που θα  δώσουν στο Δήμο μας εμβέλεια και κύρος».

Δ. Μυωτέρης

Φώτο: Μαρία Ντινιακουδάκη

TAGS