Γεννημένη χορεύτρια σε μια ζωή σαν παραμύθι

Δημοσιεύτηκε στις 03/02/2019    

Ένα χαρισματικό, θετικό και λαμπερό κορίτσι, μία εξαιρετική δασκάλα, χορεύτρια και χορογράφος, ένας ζεστός άνθρωπος.
Κάπως έτσι θα περιέγραφα συνοπτικά τη γνωστή χοροδιδάσκαλο και χορεύτρια, Πολιάννα Χονδράκη, την οποία σίγουρα οι περισσότεροι τη γνωρίζουμε μέσα από την εξαιρετική δουλειά της και τις παραστάσεις χορού που επιμελείται. Αυτή την εβδομάδα ωστόσο, η αγαπημένη μας Πολιάννα, μας συστήνεται ακόμα καλύτερα αποκαλύπτοντας πτυχές της προσωπικότητας και της πορείας της!

Τα πρώτα όνειρα

Το νήμα των ονείρων πλέκεται από πολύ μικρή ηλικία, όταν ζει και μεγαλώνει στη σχολή χορού της μητέρας της, Λίας Δημητροπούλου. Όσα και να αναφέρει κανείς για το έργο και την προσφορά της στο χώρο της τέχνης σίγουρα θα είναι λίγα- το βέβαιο όμως είναι ότι πέρα από ανεπανάληπτη δασκάλα χορού στη Χίου, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλά παιδιά και φυσικά για την πολυαγαπημένη της κόρη. Όπως αναφέρει η Πολιάννα για εκείνη η σχολή χορού ήταν το σπίτι της. Παρακολουθούσε όλα τα μαθήματα, όλων των τάξεων ακόμα και των μεγάλων κοριτσιών με ευλάβεια, πειθαρχία και ζήλο. Θυμάται τα μαθήματα και τα καλοκαίρια που θυσίαζε το παιδικό παιχνίδι για να παρακολουθεί σεμινάρια χορού στη Βουλγαρία. Μέσα στην αίθουσα του χορού πλάθονταν τα πρώτα όνειρα, όπου ο χορός και τα ακροβατικά θα ενώνονταν σε ένα αρμονικό συνδυαστικό δέσιμο. Ένα όνειρο πολύ πρωτοποριακό, που η ίδια ως παιδί το διατύπωνε, μη γνωρίζοντας πόσο μπροστά είναι για την εποχή της και κυρίως μην ξέροντας ότι το σύμπαν ακούει την καρδιά της το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα κάποια χρόνια αργότερα!

Οι Σπουδές και η Αγγλία

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στο χορό στην Ελλάδα σειρά έχει η Αγγλία, όπου ολοκλήρωσε με επιτυχία το μεταπτυχιακό της
και τότε το πρώτο μεγάλο όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Επιλέγεται σε μία ομάδα χορού, όπου ουσιαστικά εκπληρώνει τον αρχικό της στόχο. Ζει για το χορό και ζώντας χορεύει! Όπως περιγράφει η ίδια τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής της, κυρίαρχο ήταν το συναίσθημα της χαράς κάθε στιγμή.

Η επιστροφή στην Ελλάδα

Στη συνέχεια λόγω συγκυριώ και παρά την εξαιρετική πορεία στην Αγγλία, η Πολιάννα αποφασίζει αλλαγή πλεύσης με επιστροφή στην Ελλάδα, όπου ξεκινά να διδάσκει χορό στην εμβληματική για τη Χίο, Σχολή Χορού της μητέρας της, Λίας Δημητροπούλου.

Οι καλλιτεχνικές ευκαιρίες και η εξέλιξη

Με ωριμότητα και ρεαλισμό αντιλαμβάνεται πως ίσως η Χίος δεν είναι το μέρος, όπου προσφέρονται ευκαιρίες που θα μπορούσαν να καλύψουν πολύ μεγάλες καλλιτεχνικές προσδοκίες, εντούτοις κρίνει σημαντικό το ότι υπάρχει έδαφος δημιουργίας αλλά και δυνατότητες ανατροφοδότησης από το εξωτερικό. Όπως τονίζει «είναι στο χέρι μας, ως νέα γενιά να αλλάξουμε νοοτροπία και ο καθένας να συμβάλει στην ατομική και συλλογική εξέλιξη». Το εξωτερικό είναι όπως αναφέρει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με την τέχνη. Αξίζει να βλέπουμε εικόνες, να επενδύουμε στη γνώση και στην εξέλιξη που μας προσφέρει το εξωτερικό. Στη χώρα μας, ωστόσο, υπάρχει το εύρος εφαρμογής τους. Έτσι κι αλλιώς ο χορός για εκείνη δηλώνει είναι μία καταλυτική και συνθέτη διαδικασία, αφού οι χορευτές χορεύουν για εκείνους με συναίσθημα που ξεκινάει από μέσα τους και διαχέεται προς τα έξω.

Με αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα αγαπά να χορεύει την κάθε της μέρα παρέα με τα αγαπημένα της παιδιά, μικρά και μεγάλα, αγαπώντας φυσικά το μπαλέτο ως ακρογωνιαίο χορευτικό υπόβαθρο αλλά και όλα τα είδη χορού που διδάσκει.

Η μητέρα - πρότυπο

Κομβικό πρόσωπο για τη ζωή και την εξέλιξή της αποτελεί αναμφισβήτητα η μητέρα της, Λία Δημητροπούλου. Με γονιδιακό το καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο η ίδια μιλάει με τα πιο γλυκά και φωτεινά χρώματα για τη σχέση της με τη μητέρα της που θαυμάζει και αγαπά ολόψυχα. Η εικόνα που μεταφέρει είναι πραγματικά συγκινητική. Η κ. Δημητροπούλου ως αντικειμενική δασκάλα στη σχολή και η τρυφερή μαμά Λία στο σπίτι ως δυο διαφορετικά πρόσωπα, αλλά καθοριστικά και μοναδικά για την Πολιάννα. Πλέον εκτός από μαμά - κόρη η σχέση τους είναι και επαγγελματική, καθώς συνεργάζονται στη σχολή χορού και συναποφασίζουν για οργανωτικά και λειτουργικά θέματα. Έτσι λοιπόν, έχοντας μια πλήρως δομημένη και διαμορφωμένη εικόνα της προσωπικής της εξέλιξης η Πολιάννα υπογραμμίζει πως η μητέρα της είναι ο άνθωπος που της έδωσε το παν!

Η στήριξη από την αγγελική δασκάλα

Κομβική για την πορεία της επίσης θεωρεί τη συνεργασία της με τη δασκάλα της στην Αθήνα, η οποία πίστεψε σε εκείνη και την προέτρεψε να ανοίξει τα φτερά της στην Αγγλία. Από εκείνη και τη μητέρα της πήρε τις βάσεις και τις αξίες που σε συνδυασμό με το δικό της πάθος και συναίσθημα με το οποίο λειτουργεί έχει καταφέρει να δημιουργεί καλλιτεχνικά σύνολα και να εκφράζεται. Σε εκείνη, όπως, αναφέρει με συγκίνηση χρωστάει πολλά. Κυρίως όμως της χρωστάει την απόλυτη εμπιστοσύνη και υποστήριξη που της πρόσφερε σε απόφασιστικής σημασίας βήματα και επιλογές που έπρεπε να τολμήσει.


Το επίπεδο του χορού και της τέχνης στη Χίο και στην Ελλάδα

Όπως επισημαίνει η Πολιάννα «υπάρχει εξέλιξη αναφορικά με το επίπεδο της τέχνης» και ατενίζοντας με θετικό τρόπο τα πράγματα θεωρεί πως «η συνεργασία είναι απαραίτητο ζητούμενο, ούτως ώστε να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος με κοινή βάση και γνώμονα το συμφέρον των παιδιών».

Δασκάλα ή χορεύτρια;

Νιώθοντας απόλυτη αγάπη και για τις δύο πλευρές της ενασχόλησης με το χορό, αναφέρει ότι η ζυγαριά είναι στη μέση. Χωρίς να εξαντλούνται τα περιθώρια και διάθεση για συνεργασίες, για την προσωπική και επαγγελματική της εξέλιξη και με ανοιχτούς διαύλους ανατροφοδότησης της γνώσης συνεχίζει και τη διδασκαλία, απολαμβάνοντας τη ζεστασιά της αγάπης των μαθητών της.
Η ίδια αυστηρή κριτής του εαυτού της πιστεύει πως ο άνθρωπος οφείλει να εκπαιδεύει ταυτόχρονα και το σώμα και τη σκέψη του. Για το λόγο αυτό προτρέπει και τα παιδιά να σπουδάζουν και να χορεύουν. «Σπουδές και χορός πάνε μαζί» αναφέρει με χαμόγελο και υπογραμμίζει το γνωστό ρητό «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ». Τέλος, ως δασκάλα και του εαυτού της θέλει να συνεχίσει να εξελίσσεται, να διδάσκει, να παρακολουθεί σεμινάρια και φυσικά να χορεύει! Φύλακες άγγελοί της σε αυτήν την πορεία η λατρευτή της μητέρα, Λία Δημητροπούλου αλλά και ο σύντροφός της στους οποίους λέει ένα μεγάλο ευχαριστώ, χαμογελώντας γλυκά και φωτεινά!


TAGS