Γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη

Δημοσιεύτηκε στις 12/03/2018    

«Τρίτη και 13» γράφει αύριο το ημερολόγιο και πολλοί είναι αυτοί που ακόμα και σήμερα αναβάλλουν ό,τι σημαντικό έχουν να κάνουν από φόβο μήπως τους κυνηγήσει η γρουσουζιά που πιστεύουν ότι κυβερνά τη συγκεκριμένη μέρα.

Γιατί όμως η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη;

Η συγκεκριμένη δοξασία φαίνεται να ξεκίνησε από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στης 29 Μαΐου 1453. Η ημέρα εκείνη τη χρονολογία ήταν Τρίτη, ενώ όσοι προχωρήσουν το συλλογισμό της γρουσουζιάς και αθροίσουν το άθροισμα του έτους 1453, θα δουν πως καταλήγει στο νούμερο «13», θεμελιώνοντας την κακή φήμη της μέρας.

 

…Ο αριθμός «13» είναι γρουσούζικος;

Ο αριθμός «13» θεωρείται από όσους ασχολούνται με την ερμηνεία των αριθμών ως κακότυχος, γιατί όπως αναφέρουν «σπάει την αρμονία» του 12, ενός αριθμού μαγικού και συμβολικού. 12 ήταν οι Θεοί του Ολύμπου, ο Ηρακλής ολοκλήρωσε 12 άθλους, οι 12 φυλές του Ισραήλ, οι 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ευαγγέλια και πολλά ακόμα. Τέλος, εκτός από την Ελλάδα κακότυχη θεωρείται η Τρίτη και 13 και για τους Ισπανούς όπου υπάρχει μάλιστα και η χαρακτηριστική παροιμία: «Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι».

 

TAGS