Γνωριμία με την ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης

Δημοσιεύτηκε στις 14/10/2018    

Τι είναι η ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης;

Η ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης,  έχει θεσπιστεί από το 1974 στην Ελλάδα, ως πενταετής ιατρική ειδικότητα μετά την απόκτηση Πανεπιστημιακού Πτυχίου Ιατρικής Σχολής. Η ειδικότητα αυτή συμβάλλει στην πρόληψη, διάγνωση, την θεραπεία και διαχείριση της αποκατάστασης ατόμων όλων των ηλικιών με καταστάσεις οι οποίες επηρεάζουν την λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής τους. Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να είναι συγγενείς ή επίκτητες , οξείες ή  χρόνιες. Για παράδειγμα Εγκεφαλική Παράλυση, Νευροαναπτυξιακά Σύνδρομα, Δισχιδής Ράχη, Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις, Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού, Αθλητικές Κακώσεις, Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, Πολλαπλή Σκλήρυνση, Οξύς και Χρόνιος Πόνος.

Πως λειτουργεί ο Φυσίατρος; Ποια υπηρεσία προσφέρει στον ασθενή;

Ο Φυσίατρος (Ιατρός  Αποκατάστασης), εξηγεί η Δρ Μαρία Πυργελή, με την επιστημονική γνώση και εμπειρία του, διαγιγνώσκει και κατόπιν καθορίζει και υλοποιεί θεραπευτικούς στόχους με γνώμονα την απόκτηση/επανάκτηση της  μέγιστης λειτουργικότητας του ατόμου, την ενσωμάτωση του στο κοινωνικό σύνολο και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Πως επιτυγχάνεται αυτό;

Για να επιτευχθεί αυτό,  ο Φυσιάτρος καθοδηγεί και συνεργάζεται με όλα τα μέλη της διεπιστημονικής Ομάδας Αποκατάστασης, δηλαδή Νοσηλευτές, Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγους, Διαιτολόγους, Τεχνικούς ορθωτικών μέσων, Ειδικούς Παιδαγωγούς και Κοινωνικούς Λειτουργούς αλλά και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως Ορθοπαιδικούς, Νευρολόγους, Νευροχειρουργούς, Παιδιάτρους, Παθολόγους, Ιατρούς Μονάδων Εντατικής Θεραπείας κλπ.  

Ποια μέσα έχει στη διάθεσή του ο φυσίατρος προκειμένου να προσεγγίσει και να θεραπεύσει το πρόβλημα του ασθενούς;

Χρησιμοποιείται μία σειρά εξειδικευμένων διαγνωστικών εργαλείων και ίσως και εξετάσεων  για την ολοκληρωμένη προσέγγιση και αντιμετώπιση του ατόμου. Η θεραπευτική παρέμβαση δεν στηρίζεται μόνο στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, αλλά ο φυσίατρος μπορεί να διαθέτει στην θεραπευτική του φαρέτρα τη χρήση του βελονισμού και ηλεκτροβελονισμού, τις διηθήσεις και εγχύσεις φαρμακευτικών ουσιών τοπικά ή ενδοαρθρικά, την θεραπευτική άσκηση, ορθωτικά και άλλα βοηθήματα, την διεπιστημονική ομάδα αποκατάστασης.

Ευχαριστούμε τη Δρ Μαρία Πυργελή και παραθέτουμε ένα σύντομο βιογραφικό της.

Η Φυσίατρος, Δρ Μαρία Πυργελή αποφοίτησε από  το Αγγλόφωνο Τμήμα  της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Semmelweis και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο  σπουδών, MSc, από  την Ιατρική Σχολή Αθηνών στο Γνωστικό Αντικείμενο «Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών». Είναι Διδάκτωρ του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πιστοποιημένη Φυσίατρος από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Από τα πρώτα χρόνια της ιατρικής της πορείας ασχολήθηκε με την Αθλητιατρική  ως Ιατρός Μικτών Ομάδων, Ερασιτεχνικών Σωματίων και Ακαδημίας Ποδοσφαίρου ΕΠΣ, Ακαδημίας Ολυμπιακού και ΣΕΓΑΣ Χίου. Εξειδικεύθηκε στην Νευρολογική και Παιδιατρική Αποκατάσταση και έχει διατελέσει στο παρελθόν Επιστημονική Διευθύντρια στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας της Κλινικής Λαμίας, ενώ τα τελευταία χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες της, ως Επιστημονική Διευθύντρια, στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων – ΕΛΕΠΑΠ. Από τον Δεκέμβριο του 2017 είναι και μέλος Επιστημονικής Ομάδας Εργαστηρίου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Performance 22, OAKA.Έχει πλούσιο ερευνητικό, συγγραφικό και εκπαιδευτικό έργο αλλά και ενεργές συμμετοχές σε Διεθνή και Εθνικά Συνέδρια. Είναι μέλος Διεθνών και Ελληνικών Επιστημονικών Εταιριών και Επιτροπών καθώς και ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Μελέτης και Εκπαίδευσης Παιδιατρικής Αποκατάστασης της Ελληνικής Εταιρίας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης- ΕΕΦΙΑπ.
Από τον Οκτώβριο του 2018, η Δρ Πυργελή θα δέχεται περιστατικά σε μηνιαία βάση στη Χίο, κατόπιν ραντεβού, στην Γενική Κλινική Χίου «Η Ζωοδόχος Πηγή».

TAGS