Η οικογένεια/επιχείρηση Βιττάκη

Δημοσιεύτηκε στις 15/05/2018    

του Δ. Μιωτέρη

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΗΛΘΕ ΔΙΚΑΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ

Το ερέθισμα για την αναφορά στην οικογένεια Βιττάκη, μου το έδωσε η μεγάλη φωτογραφία που είναι αναρτημένη απέναντι από την είσοδο της μπουτίκ του Νίκου στην οδό Αργέντη/Κοραή, λίγο πριν την Μητρόπολη.

Η αναγνώριση, η επιτυχία, η καθιέρωση δεν κατακτώνται τυχαία ούτε άδικα. Έχω μνήμες από τη δεκαετία του 1960 - 1970, όταν ερχόμουν τα καλοκαίρια και έκανα διακοπές στο χωριό μου την Κοινή. Τα πατρικά σπίτια του πατέρα και της μητέρας μου είναι στην Πάνω Πόρτα. Ο κεντρικός ανηφορικός δρόμος τότε ήταν στρωμένος με καλντερίμι, με τις ωραίες πέτρες.
Τακτικά τα απογεύματα συνήθως, ακούγαμε μεγάλο θόρυβο από πέρασμα κάρου. 
"Έρχεται το εμπορικό, έρχεται ο Βιττάκης", έλεγαν οι γείτονες και έσπευδαν να αγοράσουν τα χρειαζούμενα. Το εμπορικό της εποχής ήταν ένα κάρο που το έσερνε στην δύσκολη ανηφόρα ένας γάιδαρος και το συνόδευαν με τα πόδια ο πατέρας του Νίκου, ο γνωστός έμπορος Γιώργος και η μητέρα του Μαρία.

Ήταν δηλαδή πλανόδιοι έμποροι.. Με αφετηρία τα Νένητα, γύριζαν με τα πόδια όλα τα χωριά της περιοχής και πουλούσαν την πραμάτεια τους. Με ήλιο και βροχή, με ζέστη, λάσπες, κρύα, χιόνια πάντα έκαναν το αγώγι, όπως λεγόταν τότε. Πολλές φορές μάλιστα βοηθούσαν και το κουρασμένο ζώο να ανέβει τις ανηφόρες και να περάσει τις κακοτοπιές που είχαν τότε οι δρόμοι της εποχής. Καταλαβαίνετε πόσα χιλιόμετρα έκαναν αυτοί οι άνθρωποι, πως έβγαζαν το μεροκάματο τους μαζί με τις δουλειές που είχαν στα χωράφια! Συνειδητοποιείτε τι κούραση τραβούσαν!

.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Ο πατρικός κλάδος της οικογένειας Βιττάκη κατάγεται από την Κάτω Παναγιά Μικράς Ασίας, απέναντι δηλαδή από τα Νένητα και ο μητρικός κλάδος από τον Καταρράκτη. 
Ο συνονόματος παππούς του Νίκου ήλθε στη Χίο στον πρώτο διωγμό το 1914 και αγόρασε σπίτι στα Νένητα. Ο καημός της πατρικής γης ήταν και είναι πάντα μεγάλος, γι΄αυτό στη συνέχεια επέστρεψε στην Κάτω Παναγιά.

Στα Νένητα εγκαταστάθηκε οριστικά στη Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Εκεί γεννήθηκε ο πατέρας του Νίκου, ο οποίος σε μια επίσκεψη στον Καταρράκτη με το "εμπορικό του" γνώρισε τη Μαρία Φιστουρή με την οποία αργότερα ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου και απόκτησαν τρία παιδιά. Το Νίκο, την Ελένη και την Πλουμή.
Με τη σκληρή δουλειά όλα πήγαν καλά και ο Γιώργος τότε έκανε το μεγάλο τόλμημα, για έναν κάτοικο χωριού πλανόδιο έμπορο.

Το 1970 άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην Απλωταριά στον αρ. 66. Αργότερα μεταφέρθηκε στον αρ. 53 και κάποια στιγμή μπήκαν στην επιχείρηση και τα παιδιά.

Ο Νίκος άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην οδό Φιλίππου Πασπάτη αρ. 3 και το 1990 μεταφέρθηκε στο σημερινό , στην οδό Αργέντη.

Η ιστορία της οικογένειας Βιττάκη συνεχίζεται και γράφεται με πολύ κόπο, αλλά και αγάπη για το αντικείμενο και τον τόπο μας. 
Όλα όμως ξεκίνησαν από το πλανόδιο εμπόριο του Γιώργου και της Μαρίας, οι οποίοι γύριζαν τα χωριά με το κάρο.

 

TAGS

//-->