popup_image

Η Περιφερειακή Ενότητα επανεντάσει το έργο δημιουργίας της περιπατητικής διαδρομής Λιθί – Αγιάσματα που είχε παγώσει μετά τις πρόσφατες εκλογές

Δημοσιεύτηκε στις 30/10/2019    

Τον Μάρτιο του 2020 η Περιφερειακή Ενότητα θα  δημοπρατήσει το έργο της δημιουργίας της ενιαίας πεζοπορικής διαδρομής μήκους 94 χιλιομέτρων που θα συνδέει το Λιθί με τα Αγιάσματα. Τώρα, υλοποιώντας την προεκλογική του εξαγγελία ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουγδάνος, ολοκληρώνει τη διαδικασία που προβλέπεται και προχωρά στη δημοπράτηση  του διαγράμματος του έργου.

Όπως είναι γνωστό το σημαντικό αναπτυξιακό έργο  απεντάχθηκε από τις Περιφερειακές εκλογές και την  ήττα της Χριστιάνας Καλογήρου.

Τι προβλέπει το έργο

Η πεζοπορική διαδρομή θα ξεκινά από το νοτιοδυτικό τμήμα της Χίου και συγκεκριμένα από την παραλία του Λιθίου και θα καταλήγει στην παραλία των Αγιασμάτων.

Η συνολική διαδρομή είναι 94 χιλιόμετρα και ο περιπατητής θα έχει την ευκαιρία να περπατήσει σε όλα τα παλιά μονοπάτια της Χίου που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι πριν πολλά χρόνια για να επικοινωνούν μεταξύ της οι οικισμοί εκείνης της εποχής.

Η πεζοπορική διαδρομή που θα διασχίζει κάθετα τη Χίο θα δίνει τη δυνατότητα 8 διανυκτερεύσεων σε αντίστοιχους οικισμούς με σκοπό οι επισκέπτες να γνωρίσουν τον τόπο και την χιακή ύπαιθρο.

Η συγκεκριμένη δράση που θα διεκδικήσει πιστώσεις μέσω ΕΣΠΑ ξεπερνά τις 700.000 ευρώ και προβλέπει 3 υποέργα.

Σε αυτά περιλαμβάνεται ο καθαρισμός των μονοπατιών, η αποκατάσταση των προβληματικών σημείων, η αποτύπωση από ειδικό αρχαιολόγο, η τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων και πληροφοριακών πινακίδων και τέλος η συνολική προβολή του έργου μέσα από event, μέσω διαδικτύου, του Τύπου και έντυπου υλικού.

«Δημοπρατούμε το διάγραμμα ύλης για να κατασκευαστεί αυτή η σημαντική περιπατητική διαδρομή και να δεθεί στους πεζοπόρους για χρήση. Η επαναδιεκδίκηση της κατασκευής αυτού του έργου και η παράδοση του σε χρήση για τον εναλλακτικό περιπατητικό τουρισμό είναι μια δική μου προσωπική προεκλογική μας υπόσχεση. Είναι ένας θεματικός τουρισμός που έχει πάρα πολλούς λάτρεις, είναι το ισχυρό όπλο που θα αναδείξει την περιοχή της νοτιοδυτικής Χίου η οποία έχει πάρα πολλές φυσικές ομορφιές, οι οποίες θα αναδειχθούν από αυλή την παρέμβαση μας,», προσθέτει.

Δεν θα γίνει μόνο διάνοιξη, αλλά θα αποκατασταθεί η βατότητα,  θα σημανθεί, θα γίνουν πολλές παρεμβάσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης με ασφάλεια, πλουραλισμό και προοπτική.

«Οι πολίτες θα κινούνται με μεγάλη ασφάλεια χωρίς να αλλοιώνεται το περιβάλλον, ο προϋπολογισμός της μελέτης θα είναι 40.000 ευρώ, έως το τέλος του Μαρτίου το έργο θα έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να ανάψει το πράσινο φως για την αναπτυξιακή  απόδοση του το καλοκαίρι του 2020. Θα περνάει μέσα από οκτώ οικισμούς της περιοχής, ίσως και περισσότερους. Και μόνο που θα αποκατασταθούν τα παλιά μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν παλιά οι κάτοικοι, αυτό σημαίνει πολλά και δημιουργεί πολλές προοπτικές. Θα δώσει την ευκαιρία στους νέους να μάθουν πως επικοινωνούσαν οι άνθρωποι και οι οικισμοί μεταξύ τους παλιά, θα μας φέρει σε επαφή με το περιβάλλον, με την περιοχή η οποία είναι σε κατάσταση αρχέγονη, που δεν έχει πολλές ανθρώπινες παρεμβάσεις κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τους λάτρεις του περιπατητικού τουρισμού.  Στη συνέχεια, αυτό το έργο θα ενταχθεί σε μια από τις δεκατέσσερις σημαντικότερες περιπατητικές διαδρομές της Ευρώπης. Αυτά σχεδιάστηκαν από το Γιώργο Χαλάτση, ο οποίος πίστεψε στη συγκεκριμένη παρέμβαση, σε αυτό το έργο, στην ανάδειξη των περιπατητικών διαδρομών γενικότερα. Εμείς την υιοθετήσαμε με μεγάλο ενθουσιασμό και δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Η κατασκευή του έργου θα καλύπτει όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούν τα Ευρωπαϊκά προγράμματα για τον θεματικό τουρισμό αυτού του είδους.

TAGS