popup_image

Η Χίος, η ανάπτυξη και η πολιτική μέσα από τα μάτια του Σταύρου Μιχαηλίδη (video)

Δημοσιεύτηκε στις 20/09/2018    

Δυναμικός, μάχιμος και ειλικρινής ο Σταύρος Μιχαηλίδης μιλά στο «Χιακό Λαό» για όλα σε μια αποκλειστική συνέντευξη σε έναν επίσης ιδιαίτερο χώρο. Για πρώτη φορά στα χρονικά τα πάλαι ποτέ Κεραμεία ανοίγουν τις πύλες τους σε ένα μέσο ενημέρωσης.

Η ναυτιλία στην πρώτη γραμμή

Η πίστη του Σταύρου Μιχαηλίδη στη ναυτιλία ως πυλώνα ανάπτυξης είναι δεδομένη. Ο ίδιος μέσα από τη μακρά θητεία του στη θάλασσα ως Μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού, Κεντρικός Λιμενάρχης και Διοικητής της Ακαδημίας Μηχανικών Ε.Ν. Χίου αλλά και την πορεία στο Υπουργείο Ναυτιλίας διατυπώνει την πεποίθηση ότι η ναυτοσύνη είναι το master key της ανάπτυξης.

Τα αφανή χαρτιά της Χίου

Πέρα όμως από την αδιαμφισβήτητη σημασία της ο κ. Μιχαηλίδης έδωσε έμφαση και στα αφανή δυνατά χαρτιά που υπάρχουν στη Χίο και αφορούν αόρατους σχεδόν τομείς από άποψη ενδιαφέροντος, όπως ο πρωτογενής. Σε αυτόν τον τομέα η Χίος  παρόλο που δεν θεωρείται ένα μέρος με πλούσια πρωτογενή παραγωγή, εν τούτοις αν ψάξει κάποιος καλύτερα θα εντοπίσει σημαντικό πεδίο ανάπτυξης. Ένα από αυτά, όπως εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης αποτελεί το χιώτικο πρόβατο ως προς την κτηνοτροφία, το οποίου η φήμη έχει φτάσει μέχρι την Κουάλα Λουμπούρ και τη Μαλαισία πέρα από την Ελλάδα, αλλά και η γεωργία μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων εκτάσεων του νησιού. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί η τεράστια έκταση του εκθεσιακού κέντρου «Καλουτάς», φέρνοντας στη μνήμη την αξιόλογη πρόταση για τη συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή που έμεινε απλά μία ακόμα πρόταση σε ένα κλειστό συρτάρι.

Η Χίος ως ένα νεκροταφείο έργων

Η έλλειψη σωστής εκτίμησης και ιεράρχησης των προτεραιοτήτων, η αδράνεια των πολιτικών, οι λανθασμένες επιλογές των ψηφοφόρων είναι κάποιοι από τους λόγους που η Χίος έχει καταστεί ένα νεκροταφείο  έργων. Πολλές αξιόλογες προτάσεις μένουν σε σκονισμένους φακέλους ή σε κλειδωμένα συρτάρια. Ακόμα χειρότερα ημιτελή έργα καρκινοβατούν, ενώ ως προς τους πόρους που έχουν δοθεί εδώ και δεκαετίες εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι  τα χρήματα αυτά έχουν απλά σπαταληθεί.

Τα προσωπικά σχέδια

Έπειτα από μια επιτυχημένη πορεία τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στις εθνικές εκλογές, καθότι λίγοι σταυροί τον απομάκρυναν από τη Βουλή, ο ίδιος δηλώνει διαθέσιμος να είναι υποψήφιος στο εθνικό ψηφοδέλτιο, αναφέροντας  πως μέχρι στιγμής πάντοτε ο δεύτερος σε ψήφους είθισται να είναι ξανά υποψήφιος. Τον τελευταίο λόγο, φυσικά τον έχει ο πρόεδρος του κόμματος, όπως επισημαίνει. Ως προς τα σενάρια που αφορούν  το Δήμο και την τοπική αυτοδιοίκηση ο ίδιος αρκέστηκε στο να αναγνωρίσει τον αναβαθμισμένο ρόλο και κύρος του θεσμού, σε σχέση με την Περιφέρεια, ενώ τόνισε πως πρώτος στόχος και επιθυμία του είναι η Βουλή και το εθνικό ψηφοδέλτιο.

TAGS