popup_image

Η Χιώτισσα που κατέκτησε το διάστημα (video)

Δημοσιεύτηκε στις 06/09/2018    

Χαμογελαστή, θετική και εγκάρδια είναι λέξεις που προστίθενται στο πλούσιο παζλ της προσωπικότητας της, αποτυπώνοντας τη ζεστασιά και την αμεσότητα που χαρακτηρίζουν τη δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, η οποία μας συστήθηκε στο Χιακό Λαό, απλά, ως Χριστίνα, δίνοντάς μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να θαυμάσουμε μια ξεχωριστή Χιώτισσα που με το ήθος, τη γνώση, το έργο και την προσφορά της ανεβάζει τις πνευματικές μετοχές του νησιού αλλά και της χώρας μας στα άστρα.
Η καταγωγή της από τη Χίο
Με καταγωγή από τη Λαγκάδα της Χίου η Χριστίνα από πολύ μικρή ηλικία με ένα οξύτατο αισθητήριο μάθησης, αλλά και πάμπολλα ερωτήματα για τον κόσμο που μας περιβάλλει, αντιλήφθηκε την αξία της γνώσης και στόχευσε στο να την αποκτήσει. Η ίδια μάλιστα θυμάται ακόμα την απάντηση που της είχε δώσει ο δάσκαλός της στο δημοτικό, έπειτα από τα αλλεπάλληλα ερωτήματα που του έθετε, προτρέποντάς την τελικά να ακολουθήσει τον τομέα της έρευνας και να προσπαθήσει να ανακαλύψει την αλήθεια της επιστήμης. Μέχρι και σήμερα, που πλέον αποτελεί κορυφαίο όνομα στο χώρο της αστροφυσικής τα λόγια αυτά τα κρατά στο μυαλό της και θεωρει, ότι κατά κάποιον τρόπο σφράγισαν τη σκέψη της.
Οι λαμπρές σπουδές και η σταδιοδρομία
Ακολούθησαν λαμπρές σπουδές στο χώρο της ρομποτικής, ενώ οι σπουδές της περιλαμβάνουν Διδακτορικό στην Βιοιατρική, Μηχανική και τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, Μεταπτυχιακό στην Κατασκευή Συστημάτων Μηχανικής και Ρομποτικής και MBA στο Διεθνές Management από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Kings College London και Royal Holloway). Παράλληλα, της έχουν απονεμηθεί συνολικά 14 υποτροφίες και βραβεία και έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 50 δημοσιεύσεις σε ακαδημαϊκά έντυπα και διεθνή συνέδρια. Είχε ακαδημαϊκές θέσεις σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και κατέχει θέση επίκουρου καθηγητή στο τμήμα Βιομηχανικής Μηχανικής και Επιστημών καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν στην Ολλανδία.
Σήμερα η δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα είναι Επικεφαλής του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων του Τμήματος Στρατηγικής Υπηρεσιών του Γενικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος(E.S.A.) στο Παρίσι και ασχολείται με θέματα σχετικά με την ανάπτυξη πολιτικών πτυχών ασφάλειας, μια σπουδαίας σημασίας θέση στη λεγόμενη ΝΑSA της Ευρώπης. Παρόλες όμως τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις της επιστήμης, η ίδια καταφέρνει άψογα να είναι σύζυγος και μητέρα, φροντίζοντας ο χρόνος που αφιερώνει με την οικογένειά της να είναι ποιοτικός.
Η Ελλάδα και η πολιτική και το μέλλον
Λατρεύει την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Χίο που επισκέπτεται σε κάθε ευκαιρία, ενώ δεν κρύβει ότι πόθο και όνειρο για εκείνην αποτελεί η επιστροφή στο νησί, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.
Η σχέση της με την πολιτική με αποκορύφωμα την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές το 2014 με τη ΝΔ εστιάζει στη διάθεση προσφοράς για τον τόπο με την πίστη στο χρέος που έχουν οι πολίτες να είναι παρόντες και ενεργοί, καθότι η πολιτική αποτελεί ένα μείζονα τομέα για την ευημερία και την πρόοδο.
Κλείνοντας την κουβέντα μας, με το φωτεινό και αληθινό της χαμόγελο εκφράζει την άποψη πως παρόλες τις δυσκολίες και τις τρικυμίες που κατά καιρούς αντιμετωπίζει η χώρα η ίδια ατενίζει το μέλλον με αισιόδοξη διάθεση, εκφράζοντας την πίστη ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπερνά δυσκολίες, κάτι που πιστεύει και ως προς το διεθνές επίπεδο, όπου οι ισορροπίες ακόμα κι αν χάνονται κάποιες φορές, εν τούτοις στο τέλος ξανακερδίζονται.

TAGS