popup_image

Η Χιώτισσα Υποπλοίαρχος Καλλιόπη Τσούχλη

Δημοσιεύτηκε στις 07/01/2019    

Γέννημα θρέμμα Χιώτισσα, γέννημα θρέμμα θαλασσινή

Δυναμική, γοητευτική, ακέραια η Καλλιόπη Τσούχλη είναι από τους ανθρώπους που η καθάρια ματιά, η σταθερή φωνή, η ευγενική και συνάμα μετρημένη παρουσία σου φανερώνουν με μιάς πως έχεις απέναντι σου ένα «χαρακτήρα».
Από μικρή ηλικία λάτρεψε τη θάλασσα και ήξερε με σιγουριά πως θα την υπηρετήσει. Κόρη ναυτικού μεταξύ άλλων τριών αδερφών μεγάλωσε με τη γλυκόπικρη αρμύρα της θάλασσας γνωρίζοντας καλά ότι το βαπόρι δεν είναι αστεία υπόθεση. Η θάλασσα «δε συγχωρεί» και «θέλει γνώση και κουμάντο». Κουβέντες που βγαίνουν από τα χείλη θαρρείς γεροντότερου ναυτικού, κι όμως μπροστά σου έχεις μια κοπέλα.
Ξεκινάμε να ξετυλίγουμε το νήμα της ιστορίας της Καλλιόπης με εκκίνηση τις σπουδές της. Άριστη μαθήτρια με ανυποχώρητη θέρμη για τη θάλασσα, παρόλο που θα μπορούσε με τη βαθμολογία της να βρεθεί σε μια από τις ανώτατες πανεπιστημιακές σχολές η ίδια επιλέγει τη θάλασσα και την Ακαδημία στον Ασπρόπυργο από όπου ξεκινά το ναυτικό ταξίδι το 2011. Θυμάται την πρώτη εμπειρία του μπάρκου σε γκαζάδικο, ενώ ακολουθεί το 2014 μια απαιτούμενη παύση στη στεριά όπου πήρε το βαθμό του Υποπλοιάρχου και στη συνέχεια όρμησε με πάθος και αποφασιστικότητα στη θάλασσα και ταξίδεψε με φορτηγά και γκαζάδικα.

Οι δυσκολίες της θάλασσας

«Παρόλο που η θάλασσα δεν είναι εύκολο πεδίο, αν έχεις μπέσα τα καταφέρνεις» αναφέρει η Καλλιόπη. Η γυναίκα σήμερα έχει κερδίσει επάξια ρόλους που κατά το παρελθόν θα ήταν αδύνατο να τους αντιπροσωπεύσει. Ωστόσο, με σεβασμό, με γνώση και με αξιοπρέπεια προχωρά και στη θάλασσα και στη ζωή. Η ίδια τις όποιες δυσκολίες προέκυψαν τις αντιμετώπισε με θάρρος και παλικαρίσια. Δεν αισθάνθηκε αδυναμία, δε λύγισε και συνέχισε ακάθεκτη.

Από τη θάλασσα στην υπηρεσία της θάλασσας

Σήμερα η Καλλιόπη υπηρετεί τη θάλασσα από το γραφείο μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας στην Αθήνα και στο μυαλό της υπάρχει η επιθυμία να πάρει το βαθμό του πλοιάρχου. Έχοντας συνειδητά αποφασίσει το δρόμο αυτό γνωρίζει ότι για να κάνει μια γυναίκα οικογένεια και κυρίως παιδιά, απαιτείται η φυσική της παρουσία και ως εκ τούτου η δουλειά του ναυτικού φαντάζει ασυμβίβαστη με το μητρικό ρόλο. Η ίδια αγαπά την οικογένεια και είναι στα σχέδια της ο γάμος και τα παιδιά. Παρόλα αυτά όμως η φλόγα της θάλασσας δε σβήνει και όπως δηλώνει και η ίδια ποτέ δεν ξέρεις τι μεσολαβεί.

Η θάλασσα, οι νέοι και οι απολαβές

Ομολογουμένως σε μια εποχή που η οικονομία έχει κλυδωνιστεί και οι μισθοί των νέων βρίσκονται στον πάτο, είναι λογικό το γεγονός πως πολλοί θα στραφούν προς την κατεύθυνση της θάλασσας προκειμένου να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. Το γεγονός αυτό ωστόσο όπως δηλώνει η Καλλιόπη αποτελεί λάθος επιλογή καθώς «αν λόγω της κρίσης αποφασίσεις να μπεις στο καράβι
η θαλασσα θα σε φαει. Το σύστημα δεν συγχωρεί και θα χάσεις το χρόνο σου». Έτσι προτρέπει τους νέους να κάνουν αυτό που αγαπούν και όχι αυτό που πιστεύουν ότι θα τους αποφέρει μόνο χρήματα.

Τα μυστικά της επιτυχίας

Σε ένα αυστηρά ανδροκρατούμενο επάγγελμα για να επιβιώσεις λέει η Καλλιόπη Τσούχλη απαιτείται δύναμη και χαρακτήρας. Τηρώντας ευλαβικά τη συμβουλή του πατέρα της πως «η σιωπή είναι χρυσός» κινείται όλα αυτά τα χρόνια διαμορφώνοντας έναν «αντρίκειο χαρακτήρα σε γυναικείο σώμα».


Η πιο όμορφη εμπειρία

Την πρώτη εμπειρία ως ανθυποπλοίαρχος μοιράζεται μαζί μας η Καλλιόπη όταν ήρθε η στιγμή να κάνει την πρώτη βάρδια της. Θυμάται το γεγονός ως τη χειρότερη και συνάμα την πιο δυνατή της εμπειρία. Με δίψα για το καθήκον και αγωνία για την έκβαση έκανε το σταυρό της, παρακάλεσε τον Άγιο Νικόλα και είπε μέσα της «Καλλιόπη, προχώρα».

Η Λογοτεχνία

Από μικρή είχε έμφυτο ταλέντο στη συγγραφή. Με τον καιρό αυτό άνθισε και στη θάλασσα απέδωσε καρπούς. Η πολύωρη βάρδια και οι ατέλειωτες σκέψεις αποτυπώθηκαν στο χαρτί με αποτέλεσμα τη γέννηση του πρώτου της βιβλίου με τίτλο «θαλάσσης μύρο». Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή διαποτισμένη με τη θάλασσα και το ναυτικό βίωμα. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται ακόμα ένα βιβλίο με ποίηση και πεζά κείμενα και η ίδια δηλώνει έτσι την αγάπη της για τη θάλασσα.
Ως μοναχικός άνθρωπος διαβάζει πολύ, μελετά, αγαπά τη λογοτεχνία. Πηγή έμπευσης αποτελεί ο Καββαδίας και ο Κρυστάλλης, ενώ μέντορας της ο Μανέτας.

Το επιμύθιο

Ως κατακλείδα της συζήτησης η Καλλιόπη ανέφερε πως όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος και ευχήθηκε υγεία και δουλειά για όλους, ενώ για τη χώρα μας δύναμη και καλή λευτεριά. Για την ίδια όπως είπε δεν κάνει όνειρα αφού το όνειρο φαίνεται καταδικασμένο στο να γκρεμίζεται και αρκείται στο τώρα όπου απολαμβάνει τη ζωή με τη δουλειά, τους λίγους και εκλεκτούς φίλους της και την οικογένειά της. Χαμογελώντας μας γλυκά αναφέρει πως έτσι κι αλλιώς δε χρειάζονται περισσότερα για να ευτυχήσει κανείς!!!

TAGS