Ισχυρή υπεροχή ΝΔ και Μηταράκη, σε αποκλειστική δημοσκόπηση της ALCO

Δημοσιεύτηκε στις 01/02/2019    

Καλογήρου και Κάρμαντζης μπροστά σε Περιφέρεια και Δήμο

Σαφές προβάδισμα για τη Νέα Δημοκρατία στη Χίο, δείχνει η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Alco, για τον «Χιακό Λαό» και τα αποτελέσματά της παρουσιάζονται σήμερα. Μηταράκης το αδιαμφισβήτητο φαβορί των εθνικών εκλογών, ενώ Κάρμαντζης και Καλογήρου, δείχνουν να προηγούνται στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αντίστοιχα.

 

Ταυτότητα της έρευνας: Η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα από 28 Ιανουαρίου, έως 1 Φεβρουαρίου 2019, σε τυχαίο δείγμα 500 ατόμων, ηλικίας άνω των 17 ετών, ψηφοφόρων της εκλογικής περιφέρειας Χίου. Η έρευνα διεξήχθη με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση που γίνεται για τη Χίο και τα ερωτήματα αφορούν το σύνολο των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων: εθνικών, δημοτικών και περιφερειακών.Τα αποτελέσματα δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου, αλλά καταγραφή της τάσης κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας.

 

Γαλάζιο νησί η Χίος

Ισχυρά πρώτη στο νησί, παραμένει η Νέα Δημοκρατία. Όπως φαίνεται στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία επί των εγκύρων παίρνει 33,8%, με το ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται κατά 17,4 ποσοστιαίες μονάδες, μη φτάνοντας ούτε το 50% του ποσοστού της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει στο αρκετά υψηλό ποσοστό 18,6%, αντικατοπτρίζοντας ενδεχομένως την πεποίθηση ότι είμαστε ακόμα σχετικά μακριά από τη στιγμή διεξαγωγής τωνΕθνικών εκλογών.

Η Χίος παραμένει το «γαλάζιο νησί» καθώς η διαφοράτης Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ,φαίνεται να ξεπερνάει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες!

Με αναγωγή των ψήφων των αναποφάσιστων, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 41,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 20,1%. Επιβεβαιώνεται λοιπόν ο τίτλος του «γαλάζιου νησιού» για τη Χίο, όπου θυμίζουμε η Νέα Δημοκρατία είχε το μεγαλύτερο εκλογικό της ποσοστό τον Ιανουάριο του 2015 (38,9%), τη στιγμή που πανελλαδικά είχε υποστεί σημαντική φθορά. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑτο 2015 είχε καταγράψει μία από τις χειρότερες εκλογικές του επιδόσεις (27,11%). Τα σημερινά ποσοστά δείχνουν απώλειες για το κυβερνών κόμμα 7 ποσοστιαίες μονάδες και 1,5 ποσοστιαίες μονάδες κέρδη για τη Νέα Δημοκρατία.

Ως προς τα λοιπά κόμματα, το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται εμφανώς πιο αποδυναμωμένο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015 (επισημαίνουμε ωστόσο ότι οι συγκρίσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και επιφυλακτικές, καθώς θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο 2015 είχαμε χωριστή κάθοδο ΠΑΣΟΚ / ΔΗΜΑΡ, τον Σεπτέμβριο είχαμε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και πλέον υπάρχει το νέο σχήμα του ΚΙΝΑΛ). Στην πρόθεση ψήφου παίρνει μόλις 8,1% επί των εγκύρων (9,95% με αναγωγή στους αναποφάσιστους), όταν το Σεπτέμβριο του 2015 το αντίστοιχο σχήμα ΔΗ.ΣΥ. είχε λάβει 13,11%. Η Χ.Α παίρνει 4,5% επί των εγκύρων, 6,1% το ΚΚΕ και ακολουθούν το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων με 1,4%, συντριβή για τους ΑΝΕΛ με 0,9% (είχαν λάβει 3,11% το Σεπτέμβριο του 2015 και 2,43% τον Ιανουάριο 2015). 8,6% συγκεντρώνουν όλα τα μικρότερα κόμματα.

Όπως διαμορφώνονται τα ποσοστά, δε φαίνεται να αλλάζει κάτι στην κατανομή των εδρών της Χίου. Μία έδρα λαμβάνει η Νέα Δημοκρατία και η δεύτερη πηγαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μηδενίζονται οι ελπίδες του ΚΙΝΑΛ να λάβει τη δεύτερη έδρα.

Αναφορικά με τις συσπειρώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται αρκετά χαμηλά με μόλις 52%, όταν η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη συσπειρώσει το 87% των ψηφοφόρων της του Σεπτεμβρίου 2015. Αυτό έχει δύο αναγνώσεις: από τη μια θεωρητικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιθώρια να συσπειρώσει τις δυνάμεις του και να αυξήσει το ποσοστό, αλλά από την άλλη ερμηνεύεται και ως σημαντική απώλεια δυνάμεων και δυσαρέσκεια από την πλευρά των ψηφοφόρων του να τον εμπιστευτούν. Τι από τα δύο συμβαίνει, θα φανεί καθώς πλησιάζουμε προς την προκήρυξη των εκλογών.

1 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μετακινείται προς τη Νέα Δημοκρατία, ενώ αντίστοιχη στάση φαίνεταιότι δείχνουν και οι πρώην ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ

Προς τα πού χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας, το 21% των απωλειών του ΣΥΡΙΖΑ μετακινείται προς τους αναποφάσιστους, ενώ ένα όχι ευκαταφρόνητο 9% το κερδίζει η Νέα Δημοκρατία. Σημαντικά φαίνεται να κερδίζει η ΝΔ και από όσους το 2015 ψήφισαν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε ποσοστό 13%, ενώ το 23% των ψηφοφόρων της ΔΗ. ΣΥ το 2015 σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι.

 

Δυνατό φαβορί ο Μηταράκης για τη ΝΔ.

Πρώτος και με διαφορά ως επιλογή των νεοδημοκρατών εμφανίζεται ο νυν βουλευτής Νότης Μηταράκης. Συγκεκριμένα, μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μηταράκης λαμβάνει το 45% των ψήφων και με αναγωγή το ποσοστό αυτό φτάνειστο 60%. Η διαφορά με τον κ. Σταύρο Μιχαηλίδη που έρχεται δεύτερος, είναι συντριπτική, καθώς το ποσοστό του δεύτερου φτάνει μόλις στο 24% και με αναγωγή στο 31,5%.

Συντριπτική η διαφορά Μηταράκη με τους συνυποψήφιούςτου στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας

Συγκρίνοντας τους σταυρούς που έλαβαν οι Μηταράκης και Μιχαηλίδης τον Ιανουάριο του 2015 (θυμίζουμε ότι το Σεπτέμβριο 2015 οι εκλογές ήταν με λίστα) διαπιστώνουμε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο έχει εκτιναχθεί. Ενώ το 2015 τους «χώριζαν» μόλις 5,5 μονάδες, η σημερινή διαφορά έχει πενταπλασιαστεί, φτάνοντας με αναγωγή, στις 30 μονάδες. Το 2015 ο κ. Μηταράκης είχε λάβει 4.943 ψήφους που αποτελούσαν το 40,74% των ψήφων της Νέας Δημοκρατίας. Ο δεύτερος σε σταυρούς υποψήφιος, κ. Σταύρος Μιχαηλίδης είχε λάβει το 35,25% των σταυρών.

Έχει πενταπλασιάσει τη διαφορά του ο Μηταράκηςαπό τον δεύτερο σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2015.

Με δεδομένο ότι δεν έχει γίνει ακόμα η επίσημη ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, οι ερωτώμενοι τοποθετήθηκαν επί μιας δυνητικής λίστας υποψηφίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι τρεις συνυποψήφιοι δε συγκεντρώνουν αθροιστικά το ποσοστό που συγκεντρώνει μόνος του ο νυν βουλευτής: Ο κ. Μηταράκης συγκεντρώνει1,5 φορές πάνω από το ποσοστό των συνυποψηφίων του.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Μηταράκης ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος στη Χίο το 2015. Μέσα σε τέσσερα χρόνια κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του νησιού, φαίνεται ότι όχι μόνο δεν υπέστη κάποια φθορά, αλλά αντίθετα παγιώθηκε στη συνείδηση των συμπολιτών μας. Προφανώς «μετράει» και το γεγονός ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κόμματος, καθώς από το 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον τοποθέτησε ως αναπληρωτή τομεάρχη Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, υπεύθυνο για το ασφαλιστικό.

Στην αντίπερα όχθη, στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, ο νυν βουλευτής κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, προηγείται εμφανώς των αντιπάλων του, συγκεντρώνοντας το 56% των ψήφων με τον δεύτερο στη σειρά να βρίσκεται στο 12%.

Στο ΚΙΝΑΛ, ο κ. Λαμπρινούδης φαίνεται να προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, ωστόσο μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Γανιάρη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναμέτρηση – ντέρμπι μεταξύ των δύο.

 

Η μάχη του Δήμου

Προβάδισμα του νυν αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη έναντι του σημερινού δημάρχου κ. Βουρνού, δείχνουν τα αποτελέσματα της Alco.Συγκεκριμένα, ο κ. Κάρμαντζης, πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, συγκεντρώνει το 26% των ψήφων.

Ισχυρό προβάδισμα Κάρμαντζη για το Δήμο της Χίου.Ντέρμπι Βουρνού – Τριαντάφυλλουγια την είσοδο στο δεύτερο γύρο.

Στη δεύτερη θέση υπάρχει και εδώ ένα ντέρμπι, με τον νυν δήμαρχο κ. Μανώλη Βουρνού να συγκεντρώνει το 17% και τον κ. Κώστα Τριαντάφυλλο να ακολουθεί με 16%.Να σημειώσουμε ότι κανένας εκ των υποψηφίων δεν παίρνει επίσημο κομματικό χρίσμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σχέση με τις εκλογές του 2014, ο κ. Βουρνούςέχει απωλέσει και τη στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία.

Επισημαίνουμε ωστόσο, ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι πολύ υψηλή, και φτάνει το 30%, δείχνοντας ότι πολλοί περιμένουν να ακούσουν και να δουν και άλλα από τους επίδοξους δημάρχους. Το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, αποτελεί εξάλλου και μια έμμεση αμφισβήτηση του έργου και κριτική των επιδόσεων του σημερινού δημάρχου, ο οποίος χρεώνεται μεταξύ άλλων και μέρος των κακών χειρισμών στο θέμα του μεταναστευτικού.

 

«Απόλυτη πλειοψηφία» οι αναποφάσιστοι στην Περιφέρεια.

Στην Περιφέρεια, καταγράφεται ένα σημαντικό προβάδισμα της σημερινής Περιφερειάρχη κ. Χριστιάνας Καλογήρου, η οποία έχει λάβει και το επίσημο χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία. Η κ. Καλογήρου προηγείται με 27%, με τους υπόλοιπους υποψηφίους να περιορίζονται σε μονοψήφια νούμερα.

Προηγείται η Καλογήρου στην Περιφέρεια,αλλά το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστωνδεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα.

Ωστόσο, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες δηλώνουν αναποφάσιστοι ως προς τι θα ψηφίσουν στην Περιφέρεια, γεγονός που από μόνο του χρήζει διάφορων πολιτικών ερμηνειών. Η μεταναστευτική κρίση, οι χειρισμοί σε θέματα έργων υποδομής, το νησιωτικό ΦΠΑ, είναι ενδεχομένως παράγοντες που βαραίνουν στην επιλογή, όπως και η θέση που είχε η Χίος στις προτεραιότητες της Περιφέρειας την προηγούμενη τετραετία. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι υπάρχει μια επιφυλακτικότητα απέναντι στην κ. Καλογήρου, με δεδομένο μάλιστα ότι ακόμα δεν έχουν «κλειδώσει» καν τα ονόματα των αντιπάλων.

Το σίγουρο είναι ότι η πρώτη αυτή δημοσκόπηση, από μια μεγάλη και έγκυρη εταιρεία του χώρου, για λογαριασμό του Χιακού Λαού, που χαρτογραφεί το προεκλογικό τοπίο στην τρέχουσα συγκυρία στη Χίο, θέτει σε εγρήγορση, τόσο τα επιτελεία των κομμάτων, όσο και των υποψηφίων. Οπωσδήποτε φαίνεται μια παγίωση τόσο της πρώτης θέσης της Νέας Δημοκρατίας, όσο και το ποιοι διεκδικούν με μεγαλύτερες αξιώσεις τις δύο έδρες. Ωστόσο, το τοπίο είναι αρκετά ρευστό σε Δήμο και Περιφέρεια, και η μάχη που θα δοθεί εκεί θα είναι ιδιαίτερα σκληρή.

TAGS