Κεραμέως για βάσεις 2019: Καθοδική τάση, με εξαίρεση τις οικονομικές σχολές

Δημοσιεύτηκε στις 27/08/2019    

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε πως καταγράφεται πτώση περίπου 100-200 μορίων στη Νομική, 200-300 μορίων στις Ιατρικές, 300-800 μορίων στις Πολυτεχνικές, 600 μορίων στις Παιδαγωγικές και 500-1000 μορίων στις Μαθηματικές σχολές

Καθοδική τάση με εξαίρεση κυρίως οικονομικές σχολές κυρίως σε μεγάλες περιφέρειες και τις σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν οι βάσεις εισαγωγής, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωσή τους, επιβεβαιώνοντας τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Ειδικότερα, όπως είπε στην τηλεόραση του Σκάι η κ. Κεραμέως, καταγράφεται πτώση περίπου 100-200 μορίων στη Νομική, 200-300 μορίων στις Ιατρικές, 300-800 μορίων στις Πολυτεχνικές, 600 μορίων στις Παιδαγωγικές και 500-1000 μορίων στις Μαθηματικές.

Ανοδος καταγράφεται στην Πληροφορική κατά 300 μόρια αλλά και στις οικονομικές και αστυνομικές σχολές.

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι τα αποτελέσματα αφορούν συνολικά 104.000 υποψηφίους με τους 80.000 από αυτούς να εισάγονται στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Πρόσθεσε ακόμη ότι «το 23% των υποψηφίων εισάγεται στην πρώτη προτίμηση» ενώ οι γυναίκες έχουν πάλι την πρωτιά με ποσοστό 53% σε αντίθεση με το 46% των ανδρών. 

Οι βάσεις, διευκρίνισε η υπουργός καθορίζονται με βάση τον αριθμό των εισακτέων, τις βαθμολογικές επιδόσεις, οι οποίες κινήθηκαν πτωτικά και τις προτιμήσεις των εισακτέων, οι οποίες είναι παρόμοιες με πέρσι, άρα κυρίως αυτό που έπαιξε ρόλο είναι οι επιδόσεις των μαθητών. 

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές που μπαίνουν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με βαθμό κάτω του 10 είπε πως κάτω από τη βάση στα γενικά λύκεια το ποσοστό είναι περίπου στο 25% και στα επαγγελματικά λύκεια πάνω από 40%. «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσπίσει μια ελάχιστη βάση εισαγωγής», τόνισε η υπουργός Παιδείας, η οποία όμως προς το παρόν δεν είναι βέβαιο πως θα ισχύσει από τις Πανελλαδικές του 2020.

Οι μαθητές που εισέρχονται στην Γ' Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις με το ισχύον σύστημα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, διεκρίνισε η υπουργός.

Η υπουργός ανέφερε πάντως πως για φέτος έχει γίνει εξορθολογισμός της εξεταστέας ύλης, δηλαδή περιορισμός της και πως δεν θα υπάρξουν φέτος «πράσινες» και «κόκκινες» σχολές, δηλαδή σχολές που για να μπει κάποιος θα χρειάζονται εξετάσεις ή όχι. Σε όλες τις σχολές θα χρειάζονται οι πανελλαδικές εξετάσεις, είπε.

Όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είπε η υπουργός Παιδείας, διευκρινίζοντας πως τα βιβλία έχουν φτάσει στα σχολεία και πως οι αναπληρωτές θα είναι στις θέσεις τους στις 11 Σεπτεμβρίου, καθώς 5-6 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των προσλήψεων.

Η κυρία Κεραμέως διευκρίνισε πως οι 4.500 προσλήψεις καθηγητών ειδικής αγωγής έχουν επισπευτεί και θα ολοκληρωθούν άμεσα και πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν επιστρέψει στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί που είχαν αποσπαστεί σε άλλες θέσεις του δημοσίου.

protothema.gr

TAGS