popup_image

Κώστας Τριαντάφυλλος: Να κινητοποιήσουμε όποιον πιστεύει στην αξία της Χίου( video)

Δημοσιεύτηκε στις 27/03/2019    

-Πως αποφάσισες να διεκδικήσεις το τιμόνι του Δήμου;

Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια νέα ομάδα με ανθρώπους όλων των ηλικιών, ώστε να περάσουμε τη Χίο από την τελμάτωση, στη νέα εποχή, με δουλειά και με σύστημα, με αισιοδοξία και με πρόγραμμα, προτείνονταςσήμερα θέσεις για να υλοποιήσουμε λύσεις για τον τόπο.

 

-Με τον Κλεισθένη πως θα γίνει δουλειά;

Το νέο εκλογικό σύστημα μας βάζει υποχρεωτικά σε μια νέα εποχή συνεννόησης και συνεργασίας. Ελπίζω ότι μετά τις εκλογές θα κυριαρχήσει σε όλους η λογική της συνεννόησης που θα δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον τόπο. Όπως συνηθίζω να τονίζω: Να μάθουμε κωπηλατούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση.

 

-Τι έγινε στη συγκέντρωση στο cafeMetropolisμε την εκδήλωση για τον τουρισμό;

Ήταν πραγματικά για όλους εμάς στην ΣυμμαΧία Αξιών μεγάλη έκπληξη και μεγάλη χαρά, αλλά και τιμή και ευθύνη η τόσο μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, σε μια θεματική εκδήλωση, που η ενημέρωση για την εκδήλωση έγινε κυρίως μέσω διαδικτύου και μάλιστα μέσα σε δυο τρεις ημέρες πριν την εκδήλωση. Αυτό αποδεικνύει ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται στο να φτιάξουμε μια Συμμαχία Αξιών και να πάμε τη Χίο μας μπροστά. Ταυτόχρονα όμως καταδεικνύει τοενδιαφέρον και την αγωνία του πολίτη για το τουριστικό μέλλον της Χίου, ανεξάρτητα αν ασχολείται άμεσα ή έμμεσα με το αντικείμενο του τουρισμού.

 

-Πιστεύεις ότι οι πολίτες της Χίου έχουν καταλάβει ότι δε μπορούμε να είμαστε πλέον ουραγοί σε όλους τους δείκτες ανάπτυξης;

Οι Χιώτες έχουν καταλάβει ότι όταν όλη η Ελλάδα βουλιάζει από τον τουρισμό, δε μπορεί η Χίος να είναι όλο και πιο κάτω στο επίπεδο της τουριστικής αγοράς της Ευρώπης. Και αυτό το συνειδητοποιεί τώρα τόσο ο εμπορικός κόσμος όσο και ο απλός επαγγελματίας. Πλέον συνειδητοποιούμε όλοι ότι πέφτει η κίνηση στην χιώτικη αγορά επειδή οι αφίξεις από Τουρκία,στην οποία έχουμε στραφεί και στηριχτεί τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει μείωση λόγω οικονομικών προβλημάτων. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να προωθηθεί η Ελληνοτουρκική φιλία ως ένα σταθερό δίαυλο συνεννόησης και αλληλοκατανόησης, που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη, ευημερία και σε σταθερούς δείκτες τουρισμού. Πιστεύω στον πολύ σημαντικό ρόλο της λεγόμενης διπλωματίας των πόλεων. Τέλος είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σήμερα είναι πια ώριμη η οικονομία της Χίου να μετατραπεί σε τουριστική διατηρώντας τη ναυτική παράδοση και την ταυτότητα της ως το νησί της μαστίχας και προβάλλοντας την ιστορία του Ομήρου.

 

-Είναι κάποια πράγματα που θεωρείς αιχμή του δόρατος σε αυτά που θέλεις να κάνεις σαν Δήμαρχος;

Εμείς πριν αρχίσουμε τις ανακοινώσεις επί των θέσεων και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας κάναμε επισκέψεις στις υπηρεσίες του Δήμου ώστε το πρόγραμμα μας να πατάει στο έδαφος. Έχουμε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για τον τόπο, βασισμένο σε 4 + 1 άξονες.

1οςάξονας να κάνουμε τον τόπο μας ελκυστικό για τους κατοίκους, τους ομογενείς, τους επισκέπτες. Αυτό σημαίνει να έχουμε υποδομές (δηλαδή αεροδρόμιο, λιμάνι, τελωνείο), πεζοδρόμια, χώρους στάθμευσης, καθαριότητα, δρόμους, νερό, πολιτισμό, αθλητισμό. Νοικοκυριό, ενδιαφέρον και τάξη, από την λακκούβα του δρόμου έως τα πεζοδρόμια. Όραμα και σχέδιο για τα χωριά που ερημώνουν και την πόλη μας, που γίνεται λιγότερο λειτουργική και ελκυστική. Παρεμβάσεις και λύσεις από την ανακύκλωση έως το κυκλοφοριακό. Προτάσεις που να νέες φωτεινές σελίδες για τον τόπο: Από τους ποδηλατόδρομους έως ένα ολοκληρωμένο δίκτυο χώρων στάθμευσης που να επιλύει με βιώσιμο τρόπο την έλλειψη χώρων στάθμευσης στην πόλη, τα χωριά και τις παραλίες.

 

-Οι εκλογές όμως είναι και κόντρες. Έτσι δεν είναι;

Προσέξτε: Προσωπικά μιλώ για προτάσεις και λύσεις. Από εμένα να μην περιμένετε λογική λασπολογίας ούτε να τσαλακώσω το έργο κανενός εν όψει εκλογών. Πρέπει να χτίσουμε πάνω την προοπτική αυτού του τόπου, να εκμεταλλευτούμε την προηγούμενη ιστορία της Αυτοδιοίκησης της Χίου. Όποιος ασχολείται με τα κοινά να του δώσουμε εύσημο γιατί το έκανε αφιερώνοντας χρόνο από τη ζωή του. Εγώ είμαι της λογικής αυτό το μικρό ή το μεγάλο που έκανε ο προηγούμενος μη το τσαλακώσεις, πάρε το και πήγαινε το παρακάτω.

 

-Με το νερό τι σκέφτεστε να κάνετε;

Στο νερό ηνυν δημοτική αρχή, βασιζόμενη στην μελέτη που ξεκίνησε από την προηγούμενη, έκανε μια αφαλάτωση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να αναγνωρισθεί. Προσέξτε όμως ένα συνταρακτικό δεδομένο: Το 50% του νερού που στέλνει η ΔΕΥΑΧ για κατανάλωση, δε ξέρουμε που καταλήγει. Χάνεται! Ποια είναι η λύση; Από το 2014 υπάρχει ένα νέο δίκτυο ύδρευσης. Ωστόσο, έχει συνδεθεί το 20% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της Χίου. Το 80% είναι στο παλιό δίκτυο, που σε πολλά σημεία είναι ακατάλληλο. Άρα 1ο έργο η ολοκλήρωση μεταφοράς από το παλιό δίκτυο ύδρευσης στο νέο. Χρειάζονται χρήματα, ωστόσο υπάρχουν προγράμματα και γνωρίζω ότι η ΔΕΥΑΧ έχει ξεκινήσει προσπάθεια προκειμένου να ενταχθεί έργο που θα χρηματοδοτήσει την τμηματική μεταφορά όλων των παροχών στο νέο δίκτυο. Αν το θέμα της απώλειας του μισού νερού που διατίθεται σε κατανάλωση είναι στη διαρροή τότε με αυτήν την ενέργεια επιτυγχάνουμε τον διπλασιασμό των υδάτινων μας πόρων.

Επίσης, απαράδεκτο είναι να παραμένει στάσιμο το φράγμα στης Κόρης το Γεφύρι για τουλάχιστον 4 χρόνια. Έχει γίνει μια πραγματογνωμοσύνη που ούτε έχει τεθεί υπόψη  της ΔΕΥΑΧ, όπως ενημερώθηκα. Ο Δήμος Χίου, όμως που εκπροσωπεί αυτούς που καίγονται για νερό, δηλαδή τους δημότες του, πρέπει να πρωτοστατεί, με καθημερινή παρακολούθηση του θέματος και με διαρκή διεκδίκηση. Εμείς προτείνουμε ο Δήμος να καταστεί συμμέτοχος στην κατασκευή, ενδεχομένως με μια προγραμματική με την Περιφέρεια και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι έργο πνοής και αναγκαίο.

Τέλος πρέπει να ολοκληρωθεί επιτέλους ένα συνολικό στρατηγικό πρόγραμμα για το νερό, ώστε να επιλυθεί συνολικά το ζήτημα του νερού για όλους τους δημότες όπου αυτοί κατοικούν.

 

-Ακούσαμε ότι άφησε πολύ καλές εντυπώσεις το πρόγραμμα για τον τουρισμό. Πείτε μας λίγα λόγια.

Η Χίος μας να ξαναμπεί στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδος.Κάποτε 1999-2000 είχαμε 18.000 – 20.000 τουρίστες από Ευρωπαϊκές χώρες. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον Τουρισμό σε Διεθνές επίπεδο λένε ότι αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στη Χίο, άρχισε ένας περιορισμός δαπανών και έτσι οι χαμηλοί προορισμοί να υποστούν συμπίεση ακόμα περισσότερο. Η Χίος μας, σήμερα, είναι ένας nonameπροορισμός. Και πρέπει να φτιάξει το brand του.

Ο Δήμος πρέπει να έχει ένα γραφείο να απευθύνεται αυτός που θέλει να επενδύσει στο νησί, ή να διατηρήσει την επένδυση, ή αντιμετωπίζει προβλήματα και να είναι επιφορτισμένο με τη επίλυση προβλημάτων. Να μην τρέχει ο επαγγελματίας αλλά ο Δήμος.

Ταυτόχρονα πρέπει να αλλάξει η δομή του Δήμου Χίου. Πρέπει να αφιερώσει ανθρώπινους πόρους ο Δήμος. Αυτό απαιτεί αλλαγή του οργανισμού του Δήμου και θέλει διεκδίκηση ώστε να έχουμε το κατάλληλο προσωπικό. Απαιτείται επίσης, συνέργια Δήμου Χίου, ΝΠΔΔ Χίου και Λιμενικό Ταμείο ώστε να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αυτή για τον τουρισμό με ποσό τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ώστε να δώσουμε μια ώθηση και να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχει πολιτική βούληση η Χίος μας να γίνει τουριστικός προορισμός.

Επίσης όταν συζητούμε για τον τουρισμό τίθεται συχνά το ζήτημα των εκθέσεων. Υπάρχουν άνθρωποι με νέες και φρέσκες ιδέες, που χειρίζονται τα μέσα δικτύωσης καλύτερα. Ο Δήμος Χίου πρέπει να πηγαίνει στις εκθέσεις με ειδικούς, τοπικούς πράκτορες και touroperators, σε μια συνεργασίαπου θα έχει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα κάθε φορά. Παράλληλα, όπως γνωρίζετεη Χίος υπέφερε τα τελευταία χρόνια από ψευδείς εικόνες και ειδήσεις, που προέβαλλαν μια αρνητική εικόνα και επηρέασε το νησί τουριστικά. Εκεί απαιτείται άμεση ανταπόκριση, ώστε να ανιχνεύονται όλα τα δημοσιεύματα σχετικά με τη Χίο, διεθνώς, και να απαντώνται άμεσα. Επομένως, χρειάζεται ένας ευέλικτος μηχανισμός επικοινωνίας, που θα κεφαλαιοποιεί όλα τα ζητήματα επικοινωνίας και θα σφυρηλατεί σχέσεις.

 

-Ο τρίτος άξονας;

 

3ος άξονας η Χίος για όλους.

Ο Δήμος πρέπει να ενισχύει ουσιαστικά και σημαντικά τις δομές που εξυπηρετούν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, κοινωνικές δομές που να προάγουν κοινωνική ευημερία, και πραγματοποιεί πολιτικές που θα βοηθούν τους ανθρώπους που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση και να τους ξαναεντάσσουν σε μια παραγωγική προσπάθεια. Γιατί στη Χίο μας είμαστε μετρημένοι και δεν μας περισσεύει κανείς.

Η τρίτη ηλικία είναι κομμάτι της κοινωνίας και το έχουμε ανάγκη για να λαμβάνουμε την εμπειρία και να ανταποδίδουμε όσα έχουν προσφέρει. Οι δομές της τρίτης ηλικίας πρέπει να λειτουργούν με όρους που δεν θα αποθαρρύνουν αλλά αντιθέτως θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή.

Το κομμάτι της προσβασιμότητας είναι πολύ σημαντικό. Να βγάλουμε τα εμπόδια και να παραδώσουμε πεζοδρόμια τα οποία να είναι λειτουργικά και λειτουργικούς χώρους στάθμευσης οι οποίοι να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Εμείς μιλάμε για νέα δημοτική διοίκηση που να λειτουργεί με μετρήσιμους στόχους και αξιολόγηση η οποία θα πραγματοποιείται, θα γίνεται σε σχέση με τους στόχους αυτούς.

 

-Παρακολουθούμε διάφορους δήμους στην Ελλάδα που τα καταφέρνουν με τις νέες τεχνολογίες και την επιχειρηματικότητα καλύτερα. Εσείς τι προτείνετε;

 

Η Χίος πρέπει, πράγματι, να μπει σε μια νέα εποχή. Και σε αυτό εστιάζει ο τέταρτος άξονας του σχεδίου μας. Ο Δήμος να περάσει στην ηλεκτρονική εποχή. Να δημιουργηθούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες, προκειμένου να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση όσων πολιτών έχουν αυτές τις γνώσεις, χωρίς να επισκέπτονται το Δήμο Χίου. Επίσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο  και το Επιμελητήριο Χίου να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια κοιτίδα καινοτομίας. Η Χίος είναι μέσα στους 3 πρώτους νομούς σε είσοδο στα Πανεπιστήμια. Έχει έναν υψηλό δείκτη μόρφωσης και εκπαίδευσης ταυτόχρονα δυστυχώς η Χίος δεν δημιουργεί αντίστοιχες θέσεις εργασίας. Ο Δήμος Χίου πρέπει να πρωτοστατήσει και να φτιάξει μια θερμοκοιτίδα καινοτόμων επιχειρήσεων.

Παράλληλα είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν, όταν αντιμετωπίζουν ζητήματα να μην είναι μόνες τους. Εμείς έχουμε θέση την ίδρυση γραφείου επιχειρηματικότητας. Ο Δήμος πρέπει να είναι δίπλα σε όποιον/α αποφασίζει να επενδύσει στη Χίο και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Τέλος στο Δήμο Χίου πρέπει να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας, μέσα από τις επιτροπές του δήμου, με την ουσιαστική συμμετοχή εκπροσώπων του Επιμελητηρίου και του Εργατικού Κέντρου, ώστε να μειωθεί η ανεργία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ελκυστικές για τους νέους. Θέση μας είναι ότι η συμβολή του Δήμου στην δημιουργία θέσεων εργασίας, πρέπει να είναι διαρκής, για αυτό το σύνολο του προγράμματος μας έχει στόχο την βιώσιμη και έξυπνη ανάπτυξη, που θα είναι συμβατή με τον νησιωτικό χαρακτήρα του τόπου μας.

 

-Και ο τελευταίος άξονας τι αφορά;

Είναι το Μεταναστευτικό. Η Χίος έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια μια δύσκολη κατάσταση σε σχέση με το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Ο Δήμος Χίου πρέπει να έχει μια καθαρή άποψη. Στη Χίο και στα νησιά του Αιγαίου πρέπει να γίνεται μόνο υποδοχή και ταυτοποίηση και όληη υπόλοιπη διαδικασία να γίνεται στην ηπειρωτική χώρα όπου υπάρχει περισσότερος γεωγραφικός χώρος, με άρτιο τρόπο, σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι όπως γίνεται σήμερα, που είναι στοιβαγμένοι οι άνθρωποι σε στενούς χώρους λόγω της νησιωτικής κατάστασης.  Για να γίνει αυτό απαιτείται τροποποίηση της κοινής δήλωσης Ευρώπης – Τουρκίας.Προσωπικά συμμετείχα στην προσπάθεια του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, με την οποία έγινε δεκτό από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι πρέπει να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός.Η κοινή δήλωση Ευρώπης – Τουρκίας αλλάζει μόνο αν αναδείξουμε το ζήτημα αυτό στα Ευρωπαϊκά φόρα, ως Δήμος, και να δημιουργήσουμε κινητικότητα. Για αυτό απαιτείται ένας Δήμος εξωστρεφής που θα αξιοποιήσει όλα του τα εργαλεία και θα εκπροσωπήσει επάξια τους δημότες για να μπορέσει να αλλάξει η άδικη αυτή κατάσταση.Μέχρι να επιτύχουμε την τροποποίηση αυτή, πρέπει να υπάρξει μια ελεγχόμενη κατάσταση. Εμείς θα επανεξετάσουμε το σύνολο των δεσμεύσεων του Δήμου Χίου, στην κατεύθυνση της θέσης που προανέφερα και πάντα με τη λογική ότι η κατάσταση που επικρατεί μέσα και έξω από τη ΒΙΑΛ δεν είναι συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η χώρα έχει υποστεί καταγγελίες σε σχέση με την κατάσταση αυτή.

Τέλος, επισημαίνω οτι δε μπορεί θίγεται το δικαίωμα του κάθε πολίτη να μην μεταβάλλεται η ζωή του με τρόπο βίαιο, από τη μια μέρα στην άλλη. Το ζήτημα που βιώνουν οι κάτοικοι του Χαλκειούς και των γύρω από τη ΒΙΑΛ χωριών, είναι αντικείμενο που πρέπει να έχει συνεχώς στην ατζέντα του ο Δήμος Χίου.

 

 

TAGS