Κραυγή αγωνίας για τα Ψαρά

Δημοσιεύτηκε στις 13/12/2017    

Μιλώντας στο Χιακό Λαό ο κος Βρατσάνος ανέφερε πως τα ψαρά αποτελούν μία ειδική περίπτωση ακριτικού νησιού με 400 κατοίκους, χωρίς τραπεζικό υποκατάστημα και χωρίς την απαιτούμενη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, καθότι ηλικιωμένοι.

Ανταποκριτής: ένας θεσμός που μετράει 25 χρόνια

Λόγω των ειδικών συνθηκών που αφορούν το ακριτικό νησί των Ψαρών εδώ και 25 χρόνια έχει τοποθετηθεί ανταποκριτής με την αρμοδιότητα να εξυπηρετεί χειρόγραφα τους κατοίκους και στη συνέχεια να τα καταχωρεί ηλεκτρονικά τα στοιχεία στο υποκατάστημα της Χίου. Το κόστος για την ύπαρξη ανταποκριτή είναι μηδαμινό τόνισε ο κος Βρατσάνος και δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ, ενώ στον αντίποδα η παρουσία του έχει τεράστια σημασία για τους κατοίκους που μένουν εκεί.

Φάκελος ΑΤΜ

Ήδη εδώ και 3 μέρες δε λειτουργεί το ΑΤΜ στα Ψαρά, γεγονός όχι πρωτότυπο καθώς πολλές φορές συμβαίνει είτε από λάθος χειρισμό είτε λόγω του ότι τελείωσαν τα χρήματα το ΑΤΜ να βρεθεί εκτός λειτουργίας. Ο χρόνος για την αποκατάστασή του είναι το λιγότερο 2 ημέρες, με πάγωμα κάθε συναλλαγής. Με αυτά τα δεδομένα είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι χωρίς ανταποκριτή δε θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων.

Επιπτώσεις

Πέρα από την ανομολόγητη ταλαιπωρία των κατοίκων άνευ ΑΤΜ σημαντικό είναι το κόστος υποβάθμισης του νησιού σε μια περίοδο που γίνονται προσπάθειες για τουριστική ανάπτυξη με δεδομένο ότι η ύπαρξη τράπεζας θεωρείται δείκτης ανάπτυξης μιας περιοχής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πάμε χρόνια πίσω δηλώνει ο κος Βρατσάνος.

Η στήριξη

Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι καθώς και οι τοπικοί βουλευτές για το θέμα και όπως ανέφερε ο κος Βρατσάνος έχουν σπεύσει να ενεργήσουν. Ο ίδιος εκτιμά πως ο καθημερινός αγώνας τους για την παραμονή στα ακριτικά νησιά πρέπει να γίνει σεβαστός και να μην αφαιρούνται κεκτημένα και αυτονόητα δικαιώματα τους.

Να σημειωθεί  εδώ ότι ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης επανήλθε στο θέμα και κατά την ομιλία του στην βουλή στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018»

Νότης Μηταράκης:

Θέλω να πάρω αφορμή, μια που μιλάμε για τα νησιά, από την επικείμενη κατάργηση του μοναδικού τραπεζικού ανταποκριτή στα Ψαρρά. Ακούω ότι οι τράπεζες σκέφτονται να κλείσουν καταστήματα και σε άλλα νησιά. Θα βρεθούν νησιά χωρίς ούτε ένα κατάστημα. Προτείνω στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής να νομοθετήσει την υποχρέωση εξασφάλισης καθολικής πρόσβασης των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα. Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα υποκατάστημα μιας τράπεζας σε κάθε δήμο της χώρας. Έτσι, με συγκεκριμένες προτάσεις, η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τη νησιωτικότητα.

 

 

TAGS