Μαστέλο: Η γεύση που μαγεύει

Δημοσιεύτηκε στις 08/11/2018    

Πόσα και πόσα γεύματα έχει συντροφεύσει, πόσες φορές το έχουμε παραγγείλει διπλή φορά στο εστιατόριο ή την ταβερνούλα, πόσες φορές δεν ήταν το κολατσιό μας στο σπίτι και πόσα ακόμη γευστικά ταξίδια δεν έχει συντροφεύσει το προϊόν αυτό! Ο λόγος αφορά στο μαλακό τυρί γνωστό και ως «Μαστέλο» που φτιάχνεται στη Χίο αποκλειστικά από τον Κωνσταντίνο Τουμάζο.

Όπως επισημαίνεται στο επίσημο site του προϊόντος «υπάρχει η εντύπωση ότι Μαστέλο® είναι είδος χιώτικου τυριού, όμως Μαστέλο® είναι η εμπορική ονομασία του μαλακού τυριού που φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1994 από τον Κ. Τουμάζο στη Χίο». Έκτοτε, το Μαστέλο® είναι κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα (trademark) στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για όλα τα προϊόντα της επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία παράγει 4 προϊόντα 4 ξεχωριστά τυριά.

Ως προς την ετυμολογία της η λέξη μαστέλο, στην κυριολεξία σημαίνει τον ξύλινο κάδο που χρησιμοποιούσαν για τη συλλογή του γάλακτος και είναι ενετικής προέλευσης (mastelo).

Παρόλα αυτά, το Μαστέλο® από αγελαδινό γάλα ανεξάρτητα από το όνομά του αναμφίβολα έχει κατακτήσει σημαντική θεσή στις γευστικές μας προτιμήσεις. Το γεγονός αποτυπώθηκε και με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο διαγωνισμό ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων του περιοδικού Olive στην κατηγορία γαλακτοκομικά προϊόντα για το 2009.

Παράλληλα, το δίκτυο πωλήσεων συνεχώς αυξάνεται με την προσθήκη καταστημάτων delicatessen σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πολλά νησιά του Αιγαίου. Ενώ, αμέτρητες είναι οι συνταγές και δεδομένη η αγάπη από σημαντικούς Έλληνες του χώρου της μαγειρικής που επιλέγουν το τυρί αυτό ως ιδιαίτερη γκουρμέ γεύση των πιάτων τους!

Τέλος, ως προς το επιχειρείν και την παραγωγή τοπικών προϊόντων η εν λόγω τοπική επιχείρηση αποτελεί ένα λαμπρό υπόδειγμα έμπνευσης για πολλούς τοπικούς παραγωγούς, αποδεικνύοντας πως το καλό, ποιοτικό προϊόν τελικά αναγνωρίζεται και ο παραγωγικός τομέας έχει διαχρονικά να δώσει θετικά οικονομικά πρόσημα, ακόμα και ενώπιον της μαζικής παραγωγής.

TAGS

//-->