Μαθητές που γνωρίζουν ιστορία και έχουν το χάρισμα της γραφής βραβεύτηκαν από το Φάρο Βαρβασίου στο 16ο Παγχιακό διαγωνισμό

Δημοσιεύτηκε στις 28/05/2018    

Εμπνέουν και συγκινούν η Μικρασιατική καταστροφή και το δράμα των προσφύγων

Στη μαθήτρια του 1ου ΓΕ.Λ Χίου Μαρία Κοκκώδη απονεμήθηκε το 1ο Βραβείο του 16ου Παγχιακού Μαθητικού  Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Ανδρέας Αξιωτάκης» του Φάρου Βαρβασίου, στη μνήμη Μικρασίας.

Το 2ο και το 3ο βραβείο απονεμήθηκαν στις μαθήτριες Γεωργία Μακρινού του ΓΕ.Λ. Καρδαμύλων και Γεωργία Λύκου του 3ου ΓΕ.Λ. Χίου.  Με τον πρώτο έπαινο επιβραβεύθηκε το γραπτό της Ελένης Τσαμπλάκου του ΓΕ.Λ Καλλιμασιάς και με το δεύτερο  το κείμενο της Θέκλας Πουπάλου του 2ου ΓΕ.Λ. Χίου.

Η τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, ήταν αφιερωμένη στη θλιβερή επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου του 1453.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία του Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων  της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, της Γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής και του παραρτήματος Χίου  της Εθνικής Τράπεζας.

 

Παρουσιάσεις

Την επιτροπή αξιολόγησης αποτέλεσαν οι φιλόλογοι Ανθή Βλυσίδου ( Πρόεδρος),  Βασιλική Αυγίκου, Αργυρώ Βυζανιάρη, Δέσποινα Πουπάλου και Ζηνοβία Τέττερη. Η διαδικασία φιλοξενήθηκε στο 1ο ΓΕ.Λ Χίου.

Η εισηγητική έκθεση της Επιτροπής αναγνώστηκε από την πρόεδρο, η οποία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα και αναφέρθηκε περιληπτικά στα βραβευμένα κείμενα.

Τα κείμενα διάβασαν οι ίδιες οι βραβευμένες μαθήτριες, στις οποίες απονεμήθηκαν βραβεία και έπαινοι.

Θέμα της έκθεσης ήταν ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Γ.Θ. Κατραμόπουλου «Πώς να σε ξεχάσω Σμύρνη αγαπημένη».

«(….) Βλέπαμε τους ρακένδυτους Έλληνες στρατιώτες  να προσπαθούν να μπουν στα πλοία για να φύγουν από τη Μικρασία. Ξαφνικά ακούσαμε φωνές απελπισίας: «Έρχονται οι Τούρκοι, έρχονται οι Τούρκοι!!!» Μέσα στη φωτιά και τον καπνό,  καταφύγαμε στην στενή παραλιακή λουρίδα δίπλα στη θάλασσα,  με τα συμμαχικά πλοία να παρακολουθούν το δράμα. Τότε, η γιαγιά Αθανασία  είπε στους γιούς και την κόρη της: «Κουράγιο παιδιά, θα πάμε σε νέα πατρίδα. Με ότι μπορούμε να κρατήσουμε στα χέρια μας και στο νου μας, από δώ και μπρός…»

Άγ. Ιωάννης Βατάτζης

Ο Θεολόγος καθηγητής Νίκος Κώσταλος παρουσίασε  με σημαντικές ιστορικές και θρησκευτικές αναφορές  τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου και Άγιο Ιωάννη Βατάτζη, με επίκεντρο την πιθανή σχέση του με το θρύλο του Μαρμαρωμένου Βασιλιά.

Μνήμη

Η Πρόεδρος του Φάρου γεωργία Χούλη στο χαιρετισμό της τόνισε ότι  η πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν 16 χρόνια είχε πολλαπλούς στόχους.

« Να χαράξει στη μνήμη των νέων ανθρώπων το δράμα της προσφυγιάς των Ελληνορθόδοξων πληθυσμών της καθ’ υμάς ανατολής, να ενθαρρύνει τη λογοτεχνική του έκφραση και να δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη για τη μαθητική κοινότητα».

Αφιερωμένη

Η βραδιά αφιερώθηκε σε τρείς ανθρώπους που δεν είναι πια κοντά μας.

Στη Χιωτομικρασιάτισσα Ειρήνη Μούνδρου Δεληγιώργη και τα αδέλφια Αντώνη και Παύλο Κακκούλα, που υποστήριξαν το διαγωνισμό έως την τελευταία μέρα της ζωής τους

TAGS