popup_image

Με το Almora PLUS η ELPEN στο Race for the Cure®

Δημοσιεύτηκε στις 30/09/2019    

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία ELPEN έδωσε και φέτος δυναμικό παρών στο 11ο Race for The Cure®, συμβάλλοντας στη διάδοση του μηνύματος για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Με υπερήφανο χορηγό της διοργάνωσης το Almora PLUS και την ενεργό συμμετοχή των ανθρώπων της, η εταιρεία στήριξε για 4η συνεχόμενη χρονιά τη σπουδαία αυτή προσπάθεια.

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 και με σύνθημα «Έχουμε αγώνα», η ΕLPEN στάθηκε δίπλα σε όλες τις γυναίκες που έδωσαν τον δικό τους αγώνα, που συνεχίζουν να τον δίνουν, αλλά και κοντά σε εκείνες που πρέπει να προλάβουν και να θεραπεύσουν έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού. Με τη χορηγική στήριξη του Almora PLUS, η εταιρεία συμμετείχε ενεργά στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που πραγματοποιείται στη χώρα μας για κοινωνικό σκοπό.


Σημείο Ενυδάτωσης Almora PLUS

Στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου το Almora PLUS συμμετείχε με ειδικό περίπτερο για την ενυδάτωση των δρομέων του αγώνα. Στο ίδιο σημείο, 2 επαγγελματίες γυμναστές (personal trainers) παρουσίασαν ειδικό ασκησιολόγιο σε διάδραση με το κοινό και με τη χρήση ανάλογου εξοπλισμού, όπως  λάστιχα, foam rollers κτλ. Ο συνδυασμός εξαιρετικής ποιότητας ηλεκτρολυτών με τις κατάλληλες διατάσεις συνέβαλε αποφασιστικά στην καλύτερη προετοιμασία των δρομέων πριν από τον αγώνα, αλλά και στην ταχύτερη αποθεραπεία τους μετά τη λήξη του.

Στο περίπτερο του Almora PLUS βρέθηκε και ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Παναγιώτης Καραΐσκος, ο οποίος συζήτησε με τους δρομείς σχετικά με τη σημασία της σωστής ενυδάτωσης σε συνθήκες άθλησης και έντονης σωματικής καταπόνησης.
Ηλεκτρονικές πλέον οι αιτήσεις για τα ερευνητικά πρωτόκολλα που υλοποιούνται στην ELPEN
Μια σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τα ερευνητικά πρωτόκολλα που θα υλοποιούνται στο Ερευνητικό, Εκπαιδευτικό και Πειραματικό της Κέντρο (Ε.Ε.Π.Κ) εγκαινίασε πρόσφατα η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία ELPEN. Η εταιρεία δημιούργησε ένα χρήσιμο ηλεκτρονικό εργαλείο που διευκολύνει τη διαδικασία αίτησης και αξιολόγησης κάθε ερευνητικής πρότασης, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική στήριξή της στην ερευνητική κοινότητα.  Η εν λόγω πλατφόρμα  διαθέτει προηγμένα χαρακτηριστικά λειτουργικότητας  και αποτελεί μια μοναδική καινοτομία του Ερευνητικού, Εκπαιδευτικού και Πειραματικού Κέντρου της ELPEN.

Ηλεκτρονικά θα μπορούν πλέον να υποβάλλουν την αίτησή τους οι επιστήμονες που ενδιαφέρονται να διεξάγουν το ερευνητικό τους πρωτόκολλο στις σύγχρονες ερευνητικές εγκαταστάσεις του Ε.Ε.Π.Κ της ELPEN. Η εταιρεία δημιούργησε μια φιλική προς τον χρήστη ηλεκτρονική πλατφόρμα, που λειτουργεί στα πρότυπα των σύγχρονων διαδικτυακών εφαρμογών. Συμμορφώνεται δε πλήρως με τις απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (GDPR) και τη νομοθεσία για μεταφραστική έρευνα.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στον ερευνητή τόσο να δημιουργήσει, όσο και να επεξεργαστεί την αίτησή του. Η οριστική υποβολή πραγματοποιείται εφόσον ο ερευνητής είναι βέβαιος για την πληρότητα και την ορθότητα των στοιχείων που έχει εισάγει στην αίτηση.  Η αίτηση μετά την οριστική της υποβολή λαμβάνει μοναδικό κωδικό καταχώρησης ο οποίος γνωστοποιείται στον αιτούντα για περαιτέρω χρήση.

Η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης είναι ιδιαίτερα απλή και το σύστημα καθοδηγεί τον αιτούντα ώστε να τροφοδοτήσει τα πεδία με  όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την υποβολή της. Με τον τρόπο αυτό,  περιορίζεται σημαντικά η πιθανότητα παράλειψης των απαιτούμενων πληροφοριών και εξασφαλίζεται η διαφάνεια.

Το σύστημα επιτρέπει επίσης την αμφίδρομη ηλεκτρονική επικοινωνία των αιτούντων με την ειδική επιστημονική επιτροπή αξιολόγησης για την ανταλλαγή πιθανών διευκρινίσεων. Με την οριστική υποβολή τους, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις αποθηκεύονται στη συγκεκριμένη πλατφόρμα για να αξιολογηθούν.

Το Ε.Ε.Π.Κ της ELPEN σηματοδοτεί τη «ζωντανή απόδειξη» της διαχρονικής δέσμευσης της εταιρείας στον τομέα της έρευνας, αποτελώντας το πρώτο εργαστήριο Πειραµατικής και Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, που δημιουργήθηκε από ιδιωτικό φορέα στην Ελλάδα. Με έργο που συγκροτείται από τον μεγάλο αριθμό των επιστημόνων που έχουν εκπαιδευτεί ή έχουν εκπονήσει το ερευνητικό τους έργο στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του, το Ε.Ε.Π.Κ λειτουργεί με πρωταρχικό μέλημα την ενίσχυση της ελληνικής ερευνητικής δραστηριότητας και την αναβάθμιση του γνωστικού επιπέδου των επαγγελματιών από τον χώρο της υγείας.

Το πλούσιο και πολυετές ερευνητικό και εκπαιδευτικό του έργο έχει οδηγήσει στη αναγνώρισή του ως σταθερή θερμοκοιτίδα δημιουργίας επιστημονικής γνώσης. Μέχρι σήμερα έχει προσφέρει 140 υποτροφίες, ενώ έχει υλοποιήσει περισσότερα από 350 ερευνητικά προγράμματαΠερισσότερα από 900  είναι επίσης τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, που έχει φιλοξενήσει στις ερευνητικές εγκαταστάσεις του, σε συνεργασία με εγχώριους και διεθνείς ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς.

Το Ε.Ε.Π.Κ της ELPEN  αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιωτικό εργαστήριο Πειραματικής -Μεταφραστικής Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ας σταματήσουμε να εισάγουμε ο,τι ήδη παράγεται στη χώρα μας

Την ανάγκη ανατροπής του κλίματος αποβιομηχάνισης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας επισήμανε ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ της ELPEN και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ), κ.Θεόδωρος Τρύφων σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».


Μια ισχυρή εγκατεστημένη βάση ανάπτυξης και παραγωγής φαρμάκων

Αναφερόμενος στην αναπτυξιακή δυναμική της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, ο κ.Τρύφων τόνισε, πως ο κλάδος διαθέτει σήμερα 28 ελληνικά εργοστάσια, που ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής, ακολουθώντας διαδικασίες σύμφωνες με τα πιο αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας. Επισήμανε επίσης, πως τα Ελληνικά Φάρμακα είναι διεθνώς εμπορεύσιμα ανταγωνιστικά προϊόντα, γεγονός που αποδεικνύεται από την έντονη εξαγωγική δραστηριότητα που αναπτύσσουν σε 85 χώρες.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ υπογράμμισε επίσης, πως παρά το αντίξοο περιβάλλον, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες υλοποιούν σημαντικά επενδυτικά προγράμματα σε παραγωγικές εγκαταστάσεις, καθώς και σε έρευνα και ανάπτυξη. Συνεργάζονται με πανεπιστήμια – ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, ενώ προσανατολίζονται και στην ανάπτυξη και παραγωγή φυτικών προϊόντων με στόχο την αξιοποίηση της μοναδικής ελληνικής χλωρίδας.


Στο 8% η συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ. Στο 14,3% ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Σχολιάζοντας την χαμηλή συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ, ο κ.Τρύφων ανέφερε, πως εάν το ποσοστό αυτό επανερχόταν στα επίπεδα του 1995, δηλαδή στο 11,4%, θα προκαλούσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 12,8%, αύξηση της απασχόλησης κατά 12,7% και πρόσθετα δημόσια έσοδα της τάξεως των 4,5 δισ. σε ετήσια βάση. Επιπλέον, ανέφερε, πως για να συμβεί αυτό χρειάζεται ένα οριζόντιο θεσμικό πλαίσιο με μέτρα για τη μείωση της φορολογίας, τον εξορθολογισμό των εργοδοτικών εισφορών, την εύκολη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης, την πάταξη της γραφειοκρατίας και την επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Επισήμανε επίσης και την ανάγκη υλοποίησης συγκεκριμένων κάθετων ολοκληρωμένων πολιτικών σε κλάδους που εμφανίζουν πλεονεκτήματα και ευκαιρίες, όπως είναι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία.


Επιτακτική ανάγκη για ένα σταθερό πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής

Χαρακτηρίζοντας ως «εξωφρενικό» το ποσό των 1,6 δις.€ που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για rebate και clawback, ο κ.Τρύφων επισήμανε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων, με στόχο την εδραίωση ενός σταθερού πλαισίου φαρμακευτικής πολιτικής. Ειδικότερα, ανέφερε, πως αυτό προϋποθέτει ένα σταθερό πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής για την τιμολόγηση και  την αποζημίωση των φαρμάκων, τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας, τις συμμετοχές των ασθενών, καθώς και συγκεκριμένα κίνητρα για την προώθηση της χρήσης γενοσήμων και οικονομικών φαρμάκων.


Επιχειρούμε για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας

Η πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικά και ασφαλή φάρμακα αποτελεί το πρωταρχικό μας μέλημα. Αυτό επισήμανε ο κ.Τρύφων, επισημαίνοντας τη δυνατότητα της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας να καλύψει το 60% των φαρμακευτικών αναγκών. Σε ο, τι αφορά στην προστιθέμενη αξία που δημιουργείται, ανέφερε, πως παραμένει και επανεπενδύεται στη χώρα μας, σχολιάζοντας, πως για τον λόγο αυτό «πρέπει επιτέλους να πάψουμε να εισάγουμε ο, τι ήδη παράγουμε».

Ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης για το σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης

Την απειλή κατάρρευσης του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας επισήμανε ο Υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN και Εντεταλμένος Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ), κ.Βασίλης Πενταφράγκας από το βήμα του 7ου Συνεδρίου του ΣΥΦΑΚ (Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης), που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2019 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το σύστημα θα κλατάρει από τους μεγάλους παίχτες

Συμμετέχοντας σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Οι Κρίκοι της Αλυσίδας του Φαρμάκου στη Νέα Εποχή (Πολιτεία, Φαρμακοβιομηχανία – Χονδρεμπόριο – Φαρμακεία)», ο κ.Πενταφράγκας ανέφερε, πως με τις  σημερινές συνθήκες υπονομεύεται η βιωσιμότητα των φαρμακοβιομηχανιών, με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης. Σχολίασε ακόμη, πως δεν θα «κλατάρουν» μόνο οι μικρές επιχειρήσεις, αλλά το σύστημα θα καταρρεύσει από τους «μεγάλους παίχτες» της αγοράς. Το γεγονός αυτό, επιβάλλει, όπως ανέφερε τη συνολική και συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς το σπάσιμο ενός κρίκου της αλυσίδας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλο το σύστημα.


Τα επιπλέον 25 εκατ. Ευρώ έφτασε η μηνιαία υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης τους 3 τελευταίους μήνες του εξαμήνου 2019

Αδικαιολόγητους χαρακτήρισε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ τους ρυθμούς ανάπτυξης της  κατανάλωσης φαρμάκων, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τη συνέχιση του στρεβλού  φαινομένου της υποκατάστασης παλαιότερων σκευασμάτων με νεότερα και ακριβότερα. Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του, ο κ.Πενταφράγκας υπογράμμισε, πως η ύπαρξη κλειστού προϋπολογισμού στη φαρμακευτική δαπάνη δεν αποτελεί πανάκεια
Ο Υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN σχολίασε επίσης και τις απόψεις που εκφράστηκαν το τελευταίο διάστημα από το κλαδικούς φορείς και θέλουν τις φαρμακοβιομηχανίες να «αντέχουν» σε κάθε αύξηση του clawback. Ειδικότερα, ανέφερε, πως η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία δεν συμφωνεί με αυτές τις λογικές, παρά το γεγονός, ότι κατά το παρελθόν επιβαρύνθηκε «βάρη» που δεν της αναλογούν.


Πρώτη η χώρα μας σε αντικίνητρα για χρήση οικονομικών φαρμάκων

Η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα στον κόσμο με τόσα πολλά αντικίνητρα στη διακίνηση των οικονομικότερων φαρμάκων. Αυτό τόνισε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ, σχολιάζοντας πως σε αντίθεση με τη χώρα μας τα φαρμακεία σε όλο τον κόσμο έχουν περισσότερο κέρδος από τα οικονομικότερα σκευάσματα. Ο κ.Πενταφράγκας ανέφερε επίσης, πως η στρεβλή αυτή οικονομική λογική, αλλά και η συνολική κουλτούρα που έχει εδραιωθεί εδώ και χρόνια στην Ελλάδα επιβάλλει την άμεση αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου, αλλά και των συνηθειών που επικρατούν σε επίπεδο υγειονομικού σώματος και πολιτών.


Κρίσιμος ο ρόλος του φαρμακείου στην ορθολογική χρήση των φαρμάκων

Ο Υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN αναφέρθηκε και στην επίδραση της ορθολογικής χρήσης των φαρμάκων στο σύνολο των δαπανών υγείας. Αναγνωρίζοντας την κρίσιμη συμβολή του φαρμακοποιού στην κατεύθυνση αυτή, ο κ.Πενταφράγκας τόνισε την ανάγκη αποσύνδεσης του ρόλου του από τη λιανική τιμή του φαρμάκου, σχολιάζοντας, πως «τόσο η πολλή, όσο και η κακή χρήση των φαρμάκων αποτελούν αρνητικούς παράγοντες για το σύστημα».Δράσεις του Ερευνητικού, Εκπαιδευτικού και Πειραματικού Κέντρου της ELPEN
• Δύο συνεχόμενα Διεθνή Σεμινάρια Επείγουσας Αντιμετώπισης Βαρέως Τραύματος και Αιμορραγίας (Live Tissue Courses): 2 – 4 & 5 – 7 Σεπτεμβρίου 2019.
Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 10 εκπαιδευομένων από ειδικές δυνάμεις της γερμανικής αστυνομίας, ενώ στο δεύτερο έλαβαν μέρος 5 εκπαιδευόμενοι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες

Το Ε.Ε.Π.Κ της ELPEN συμμετείχε ενεργά στο Διεθνές Συνέδριο για τον Γαστρικό Καρκίνο, που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2019  με την αιγίδα της European Society for Digestive Oncology, της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδος. Η διοργάνωσή της συγκεκριμένης επιστημονικής συνάντησης έγινε από την Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Πεπτικού και την Ιατρική Σχολή του Mainz της Γερμανίας.

Δυναμική ήταν η παρουσία του Ε.Ε.Π.Κ της ELPEN στο 16ο Διεθνές Συνέδριο Κυτταρικών Μεταμοσχεύσεων και Αναγεννητικής Ιατρικής, που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2019 στη Λέσβο. Ειδικότερα, είχε ενεργό συμμετοχή στην οργανωτική και επιστημονική επιτροπή της διοργάνωσης, καθώς και σε ομιλίες και workshops.

TAGS