Μολών λαβέ, λένε οι Βρονταδούσοι

Δημοσιεύτηκε στις 23/12/2019    

Διαφωνούν με τη δημιουργία του ΠΡΟΚΕΚΑ στο Αίπος, θα αντιδράσουν με κινητοποιήσεις και νομικά μέσα

Την ομόφωνη απόφαση να μην δεχθούν την εγκατάσταση του ΠΡΟΚΕΚΑ φιλοξενίας των προσφύγων/μεταναστών στο Αίπος θα μεταφέρει αύριο το πρωί στης 10:30  στον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου με επίσκεψη της στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βροντάδου Μαριάννα Πελαντή.

Οι κάτοικοι και φορείς που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση του  Σαββάτου 21/12/2019 στην αίθουσα του ΦΟΒ, εξουσιοδότησαν την κοινότητα να αναλάβει, να οργανώσει και να προωθήσει όλες τις ενέργειες που θα υλοποιούν τις αποφάσεις της. Πρώτη είναι να  ενημερώσει τον Περιφερειάρχη ότι   διαφωνούν με τη δημιουργία της εγκατάστασης όχι μόνο στην περιοχή του Αίπους, αλλά σε όλη την Χίο, με αιχμή του δόρατος  ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, ιστορικούς  και αρχαιολογικούς λόγους.

Ανήκει στην εκκλησία

Όπως υποστηρίζουν ιδιόκτητης της περιοχής είναι ο Καθεδρικός Ναός Αγ. Γεωργίου Βροντάδου,  θα προσπαθήσουν να ακυρώσουν την κυβερνητική επιλογή  με κάθε νόμιμο τρόπο  και είναι αποφασισμένοι να οργανώσουν δυναμικές  κινητοποιήσεις. Την απόφαση τους στηρίζουν με επιστολές τους   δεκάδες φορείς.

Με προσφυγή στη δικαιοσύνη αντιδρούν και οι 30 κτηνοτρόφοι της περιοχής οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα καταστραφούν, να εγκαταλείψουν το επάγγελμα τους και να φύγουν από το Αίπος, όπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου τους Ν. Γεωργούλης.

 

 

 

ΚΑΤΟΙΚΟΙ/ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΟΡΕΩΝ

 • Στ. Κάρμαντζης Δήμαρχος Χίου

Με επιστολή του γνωστοποίησε ότι εμμένει στις αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου να μην δημιουργηθεί ΠΡΟΚΕΚΑ στη Χίο και να κλείσει η ΒΙΑΛ.

 • Ν. Χούλης ΕΠΑΛ Βροντάδου

«Το Αίπος είναι τόπος πολιτισμού και  ιστορίας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταστραφεί».

 • Κ. Μούνδρος Πρώην Δήμαρχος

«Να δημιουργηθεί μια νομική ομάδα που θα συνεργάζεται με τον Ι.Ν του Αγίου Γεωργίου, να εκδώσουμε ψήφισμα με τις θέσεις, προθέσεις και διαθέσεις μας, να απευθυνθούμε για συμπαράσταση στους Απανταχού Βρονταδούσους και Χιώτες, να δημιουργήσουμε ένα απαραίτητο συντονιστικό όργανο για την οργάνωση και συντονισμό των ενεργειών μας».

 • Αρ. Ζαννίκος πρώην Δήμαρχος

«Η φαεινή ιδέα της εγκατάστασης του ΠΡΟΚΕΚΑ στο Αίπος  έχει στηριχθεί στη διαβεβαίωση του Δασάρχη Κ. Μπέλλα ότι η έκταση ανήκει στο δημόσιο. Η αλήθεια είναι ότι ανήκει στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Με ανησυχεί η δήλωση του Ερντογκάν ότι η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να επέμβει όπου «απειλούνται» τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων»

 • Μιχάλη Πιπίδης

«Σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης πρόσφυγας είναι στην πρώτη χώρα που πηγαίνει όποιος φεύγει από τη δική του λόγω πολέμου. Από εκεί και μετά στις άλλες χώρες που τον στέλνουν είναι εισβολέας, μετανάστης. Δεχόμαστε ασύμμετρο πόλεμο και απειλή. Μπορεί να σταματήσει με ελέγχους στο πέλαγος και αφού δεν έχουν έγγραφα ταυτοποίησης να επιστρέφονται στην χώρα από την οποία μπαίνουν ή στις κατά δήλωση πατρίδες τους».

 • Γ. Κριτούλης

«Καταστράφηκα επαγγελματικά από τη διαμονή τους στην τάφρο του κάστρου, το προσφυγικό είναι η μεγαλύτερη  οικονομική κομπίνα δημιουργίας και εκμετάλλευσης φθηνών εργατικών χεριών. Οι αλληλέγγυοι που δεν βοηθούν την τοπική κοινωνία να πάρουν από ένα μετανάστη στα σπίτια τους. Να μη γίνει καμία δομή στη Χίο, να κλείσει και η ΒΙΑΛ, ο πρόεδρος του Πιτυούς Μ. Φυτούσης που δέχεται τη δομή με ανταποδοτικά οφέλη εκφράζει προσωπική του άποψη».

 • Δέσποινα Τσαρδάκα Δημοτική Σύμβουλος

«Θα πηγαίναμε ποτέ στο Αίπος να μείνουν παιδιά μας ή γέροντες γονείς μας; Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ανθρωπιστικό, έχω φιλοξενήσει σπίτι μου πρόσφυγες. Να κλείσει η ΒΙΑΛ, να μην γίνει καμία νέα δομή, εδώ να υπάρχει μια μικρή δομή ταυτοποίησης και να προωθούνται γρήγορα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Απειλείται με καταστροφή από παλιά. Δεν είναι μόνο σημαντικός αρχαιολογικός τόπος, είναι μνημείο μόχθου, έχει συμπυκνωμένες μνήμες, είναι θησαυρός,  δεν πρέπει να χαριστεί σε κανένα».

 • Γ. Μπακίτας

«Θα επιβαρυνθεί πολύ το κυκλοφοριακό δίκτυο του Βροντάδου, πως θα μετακινούνται 7.000 άνθρωποι, υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι».

 • Γ. Χαλάτσης

«Στο Αίπος  απεικονίζεται η γεωλογική ιστορία του πλανήτη μας, ο πολιτισμός μας που ενδιαφέρει όλο τον κόσμο που θέλει να μας επισκεφτεί και να τον δει, αλλά υπάρχει και ανθρωπιστικό θέμα. Τον Φεβρουάριο που περπατώ στο Αίπος ελάτε με τα παιδιά σας να δείτε τον καιρό και να μου πείτε αν μπορείτε να ζήσετε εκεί».

 

 • Σ. Παπαλεωνίας Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα

«Να μη φτιάξουμε μια μουσουλμανική πόλη στο Αίπος, οι κάτοικοι των καμποχώρων έχουν χάσει  το αίσθημα της ασφάλειας και της ελευθερίας τους. Δεν είναι τετελεσμένη η δημιουργία του ΠΡΟΚΕΚΑ, αλλά αν χρειαστεί θα τη σταματήσουμε όπως δεν επιτρέψαμε και την επέκταση της ΒΙΑΛ».

 • Ισ. Μπουρνιά

«Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας, δεν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με λαϊκισμό. Να ζητήσουμε νε αλλάξει η συνθήκη του Δουβλίνου, η λειτουργία της Frontex,  να εφαρμοσθεί η συνθήκη του Σέγκεν για την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων, να την επιτρέπουν όλα τα κράτη. Να ζητήσουμε τη στήριξη όλων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας».

 • Ι. Μπριλλής Πρόεδρος Γενικής Συνέλευσης

«Ο Δασάρχης οικειοποιείται τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες αναδάσωσης του Αίπους. Για να χαμπαριάσει η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μια μεγάλη πρωτοβουλία της Περιφέρεια Β. Αιγαίου, να ξεσηκώσει όλη την Ελλάδα Πληροφορίες αναφέρουν ότι  ήλθε κλιμάκιο εδώ και έχει αποφασιστεί μετά τις γιορτές να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του ΠΡΟΚΕΚΑ. Αυτό το οποίο είπαν είναι ότι ακόμα και νομικά να πάμε, μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση η δομή θα έχει δημιουργηθεί. Έλεγαν μεταξύ τους ότι το πολύ – πολύ το Δημόσιο να πληρώνει και ένα μικρό αντίτιμο για την έκταση που θα καταλάβει».

 

 • Γ. Αμπαζής Περιφερειακός σύμβουλος

«Το θέμα είναι ανθρωπιστικό, άνθρωποι είναι και οι πρόσφυγες, ξέρουμε και εμείς από προσφυγιά. Να μην γίνει καμία νέα δομή και να προωθούνται άμεσα στις χώρες επιλογής τους».

 • Π. Σαλλιάρης Αυτοί που δημιούργησαν το προσφυγικό υπηρετούν το γνωστό δόγμα Κίσσιγκερ. Πως θα υδροδοτηθούν  στο Αίπος; Η αποχέτευση τους θα καταστρέψει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα μας. Τα καρστικά ασβεστολιθικά πετρώματα έχουν κενά, τα λύματα της αποχέτευσης θα καταστρέψουν τα υδροφόρα πεδία του Ράκτη, της Κλειδούς, της Λαγκάδας».
 • Ν. Ξυλάς

«Είναι μεγάλη υποκρισία αυτοί που δημιούργησαν τη ΒΙΑΛ σήμερα να γίνονται τιμητές και δήθεν να στηρίζουν τους ανθρώπους που υποφέρουν. Να ανοίξουν τα σύνορα και να πάνε οι άνθρωποι εκεί που θέλουν».

 • Μ. Σκούφαλος  Δημοτικός σύμβουλος

«Είναι πρόσφυγες πολέμου. Στη Ροδόπη τόσα χρόνια, στην Κύπρο με την εισβολή του Αττίλα το 1974,  δεν έχει γίνει καμία ισλαμοποίηση. Η.Π.Α – ΝΑΤΟ – Ευρώπη διέλυσαν την Γιουγκοσλαβία και δημιούργησαν την Ισλαμική Άνοιξη για να εξυπηρετήσουν τα καπιταλιστικά συμφέροντα τους. Ένοχη η κοινή συμφωνία Ευρώπης – Ελλάδας – Τουρκίας και η συνθήκη του Δουβλίνου που απαγορεύει τη μετάβαση σε άλλη χώρα αυτών που εισέρχονται στην Ελλάδα. Εμείςέχουμε ήσυχη τη συνείδηση μας, δεν ψηφίζουμε αυτούς που μας βγάζουν τα μάτια μας. Να χτυπήσουμε στο κέντρο του προβλήματος με μαζικές δυναμικές κινητοποιήσεις, εμείς θα το κάνουμε».

 • Μ. Μεννής πρώην δήμαρχος

«Ο Ερντογκάν έχει κάνει αυτούς τους δυστυχισμένος ανθρώπους οπλοπολυβόλα και τανκς που θα στραφούν εναντίον μας. Πάντα υπήρχαν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών. Η πατρίδα μας περνάει τη μεγαλύτερη κρίση μετά τον εμφύλιο.. Εμείς κρατάμε την τύχη μας στα χέρια μας. Κανένας δεν θα μας βοηθήσει. Θα μας βρουν μπροστά τους αν θέλουν να κάνουν το ΠΡΟΚΕΚΑ. Τα σχέδια ΗΠΑ - Ερντογάν – Μέρκελ δεν πρέπει να περάσουν».

 

 • Ν. Νύκτας Δημοτικός σύμβουλος

«Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα. Και αυτοί είναι άνθρωποι, αλλά και εμείς είμαστε άνθρωποι. Πρέπει και αυτοί να σέβονται τον τόπο και τους ανθρώπους που τους φιλοξενούν, να σέβονται την Ελλάδα. Τι κρύβεται πίσω από τις ταχύτατες και αδιαφανείς διαδικασίες κατασκευής του ΠΡΟΚΕΚΑ; Να είμαστε υποψιασμένοι».

 • Π.  Μπουρνιάς  Περιφερειακός σύμβουλος

«Βλέπουμε πολύ έντονα τις επιπτώσεις του Brain drain  στη Χίο, φοβάμαι τις επιπτώσεις των εξελίξεων για το μέλλον των παιδιών μας».

 

 

 • Π. Μπουγδάνος Αντιπεριφερειάρχης Χίου

«Θα σεβαστούμε, θα υπηρετήσουμε και θα στηρίξουμε τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και των κοινοτήτων. Τίποτα δεν θα εφαρμοστεί αν δεν το θέλουν οι κάτοικοι».

 

 • Ι. Γλύκας Δημοτικός Σύμβουλος

«προσπαθούν να μας ξεγελάσουν με τα ανταποδοτικά οφέλη. Αν προχωρήσουν οι ενέργειες δημιουργίας του ΠΡΟΚΕΚΑ να είμαστε ενωμένοι, όχι διχασμένοι».

 • Δ. Βλυσίδου πρώην δημοτική σύμβουλος

«Ο σχεδιασμός θα καταστρέψει το Βροντάδο, οι Βρονταδούσοι θα ακυρώσουν τα σχέδια της κυβέρνησης».

 

 

 • Κλ. Κωστάλα δημοτική σύμβουλος

«Για να επιβάλλουν τις αποφάσεις τους και να ακυρώσουν τις νομικές προσφυγές θα ισχυριστούν ότι υπάρχουν Εθνικά προβλήματα και θέματα ασφάλειας του κράτους. Ας αγωνιστούμε να μην γίνει καμία   δομή πουθενά στο νησί παραμερίζοντας αυτά που μας χωρίζουν».

 • Ν. Νύκτας Περιφερειακός σύμβουλος

«Πρέπει και αυτοί να σέβονται τον τόπο και τους ανθρώπους που τους φιλοξενούν, να σέβονται την Ελλάδα. Έχει δημιουργηθεί τρομερό πρόβλημα στον τουρισμό των νησιών μας, πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά, ενωμένα και να μην επιτρέψουμε να υποβαθμιστούμε ακόμη περισσότερο»

 • Ι. Αμπαζής συνδικαλιστής.

«Θέλουν να τους πάνε στο Αίπος για να ζουν σε χειρότερες συνθήκες και να ειδοποιούν τους δικούς τους να μην έρχονται στη Χίο γιατί δεν περνάνε καλά. Μετά τις γιορτές θα αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του ΠΡΟΚΕΚΑ με μηχανήματα του στρατού.»

 • Χρ. Κριμιζής Περιφερειακός  σύμβουλος

«Να κατακλύσουμε τα γραφεία των βουλευτών με τηλεφωνήματα, να τους πιέσουμε να καταλάβουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε με όλα τα μέσα».

 • Στ. Καμπούρης Περιφερειακός σύμβουλος

« Οι αντιδράσεις μας πρέπει να είναι αποτελεσματικές. Να αποκλείσουμε δέκα μέρες τις τράπεζες, τη ΔΥΟ Χίου, και το αεροδρόμιο».

 • Π. Βρουλής Περιφερειακός Σύμβουλος

«Θα στηρίξουμε τις αποφάσεις των δήμων και των χωριών».

Δ. Μυωτέρης

 

 

 

TAGS