popup_image

Μουσείο Ιστορίας και Φυσικής 1ου Γυμνασίου Χίου

Δημοσιεύτηκε στις 23/02/2018    

Πλούσιο, αλλά άγνωστο και «ανύπαρκτο»

Πολύτιμο, αλλά μη αναγνωρισμένο και άγνωστο είναι το Μουσείο Ιστορίας και Φυσικής, το οποίο στεγάζεται στο 1ο Γυμνάσιο Χίου. Το εκπαιδευτήριο λειτουργεί από το 1994 απέναντι από τη Μητρόπολη,  σε χώρο που παλιότερα είχε στεγάσει διαδοχικά την περίφημη Σχολή της Χίου, το Γυμνάσιο Χίου και αργότερα το Γυμνάσιο Αρρένων Χίου και το 1ο Λύκειο Χίου. Μπορεί να ξεναγηθεί όποιος θέλει ακόμη και γκρουπ. Το καλοκαίρι είναι ανοιχτά δύο φορές την εβδομάδα πρωινές ώρες 10.00 με 12:00 και το επισκέπτονται αρκετοί τουρίστες. Είναι πολύτιμο, αξιόλογο, αλλά δεν είναι αναγνωρισμένο και γνωστό.


ΙστορίαΤο πρώτο οίκημα του 1792 καταστράφηκε κατά το σεισμό του 1881. Το οίκημα που κτίστηκε μετά το σεισμό, το 1885, είναι αυτό που υπάρχει μέχρι σήμερα.«Η αίθουσα του Μουσείου Ιστορίας, είναι  το πρώτο αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Αργέντη που ιδρύθηκαν στη Χίο. Στη συνέχεια όταν δημιουργήθηκε το μουσείο του Τζαμιού και το αρχαιολογικό μουσείο ο Γυμνασιάρχης Μαδιάς μετέφερε στο νέο χώρο το περισσότερο υλικό», δηλώνει η υπεύθυνη του Μουσείου καθηγήτρια Δέσποινα Γέμελου. 
Η δημιουργία τουΓύρω στο 1950 ο φιλόλογος Γιάννης  Κουνέλης παρότρυνε τα παιδιά να φέρουν στο Γυμνάσιο  ότι αρχαίο έχουν  στο σπίτι τους  και δεν το χρειάζονται. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν, δημιουργήθηκε πρώτα η αίθουσα ιστορίας και ακολούθησε το Λαογραφικό στο δεύτερο δωμάτιο. Το τρίτο κομμάτι, η αίθουσα Φυσικής είναι ξεχωριστό. Στη συνέχεια κάποια αντικείμενα αγοράστηκαν από Χιώτες και δωρίθηκαν στο μουσείο.
Η προσπάθεια της δημιουργίας του μουσείου Ιστορίας συνεχίστηκε από τον καθηγητή Βλάση Συρίγο, με αποτέλεσμα  η πτέρυγα να αριθμεί σήμερα περισσότερους  από 5.000 τόμους  βιβλίων.
Τα σημαντικότεραΣτα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα είναι χώμα από τη Μαύρη ράχη Ψαρών, η συλλογή νομισμάτων από την αρχαιότητα έως την Τουρκοκρατία, όπως και τη συλλογή βιβλίων του Νίκου Κιουράνη, με αξιόλογα χειροποίητα εξώφυλλα, ακόμη και κεντητά, βοτσαλωτά, μεταλλικά. Ένα δίπλωμα με υπογραφή του Βενιζέλου, θραύσματα οβίδων και σφαίρες από τις μάχες απελευθέρωσης του Αίπους το 1912. Στα νεώτερα εκθέματα ξεχωρίζουν ο οπλισμός και προσωπικά αντικείμενα του Παναγιώτη Καρασούλη και η αναφορά σε όλους τους μαθητές του σχολείου που έδωσαν τη ζωή τους σε πολέμους για την Ελλάδα. ΕκθέματαΗ αίθουσα του Μουσείου Ιστορίας περιλαμβάνει γκραβούρες,  έκθεση αρχαίων πήλινων αντικειμένων, νομισμάτων, χειρογράφων, εκκλησιαστικών εικόνων, ξιφών, όπλων, χαλκογραφιών, λιθογραφιών, ενδυμασιών, γεωργικών εργαλείων, ειδών λαϊκού πολιτισμού, παλαιών εκδόσεων του 16ου έως 19ου αιώνος, καθώς και αξιόλογη βιβλιοθήκη 5000 τόμων.            Τα εκθέματα έχουν χρονολογηθεί κατηγοριοποιηθεί και καταγραφεί σε βάση δεδομένων.Μουσείο Φυσικής Ο συστηματικός εξοπλισμός του εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του Σχολείου από αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πλούσιας και αξιόλογης συλλογής επιστημονικών οργάνων.
Τη Δ. Γέμελου έχει εντυπωσιάσει μεταξύ πολλών άλλων πολύτιμων εκθεμάτων ο στερεοσκοπικός προβολέας  ή και  laterna magica 1850 p-p, ο σημερινός «βιντεοπροβολέας προτζέκτορας», που λειτουργούσε και προβαλλόταν εικόνες σε τοίχο με φως κεριού, ζελατίνες και φακούς προβολής.


TAGS