popup_image

Μπαίνοντας σε γοργούς ρυθμούς.... Δρομολόγηση των σημαντικών έργων για τη Χίο

Δημοσιεύτηκε στις 06/10/2019    

Γεωτεχνική έρευνα για την αντοχή του φράγματος, τροποποίηση  master plan του λιμανιού, ένταξη της επέκτασης του αεροδρομίου στο ΕΣΠΑ το 2020 από Περιφέρεια και Δήμο ΧίουΗ Περιφέρεια Β. Αιγαίου, η Περιφερειακή Ενότητα και  η Δημοτική αρχή Χίου προωθούν τη Γεωτεχνική έρευνα,  η οποία θα δείξει αν αντέχει το φράγμα Κόρης γεφύρι στις μεγάλες πιέσεις, την  τροποποίηση του  master plan  του λιμανιού  για να είναι  το έργο εφικτό  και υλοποιήσιμο, και την  ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών και  διαδικασιών  για να είναι έτοιμες οι υπηρεσίες στις αρχές του επόμενου έτους,  να προχωρήσουν στη διαδικασία ένταξης του έργου του αεροδρομίου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Αυτά μας ανήγγειλαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  σήμερα στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου ο  Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής Μπουγδάνος και  ο κ. Κώστας Γαλερίδης  εκπρόσωπος Μελετητικό Γραφείο ΑΝΟΔΟΣ.

Η Περιφερειακή και η Δημοτική αρχή προσπαθούν να προωθήσουν  τα τεχνικά θέματα που θα επιτρέψουν το 2020,  να δοθεί η ώθηση που πρέπει για το ξεμπλοκάρισμα και την προώθηση των εργασιών όλων των μεγάλων έργων που αφορούν στη Χίο. Το φράγμα της Κόρης το γεφύρι, την επέκταση του αεροδρομίου και την ανάπλαση του λιμανιού .

Κρίσιμα και ζέοντα.

Αρχικά  την περασμένη Τρίτη  1η Οκτωβρίου πραγματοποίησαν αυτοψία στο φράγμα Κόρης γεφύρι και ακολούθησε σύσκεψη γι’ αυτό  το πρόβλημα.

Επειδή έχουν διατυπωθεί ενστάσεις για τη στατικότητα του κορμού του φράγματος, ειδικοί από το Πολυτεχνείο  θα καταρτίσουν σύντομα μια γεωτεχνική έρευνα, η οποία θα δείξει αν αντέχει το φράγμα στις μεγάλες πιέσεις, όπως έχει κατασκευαστεί, με τη μεγάλη υδροστατική πίεση από το νερό που θα ανέβει σε μεγάλη  στάθμη.

« Αν υπάρχουν αμφιβολίες για την αντοχή του  δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην κατασκευή του φράγματος. Θα είναι καταστροφικό, δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι διότι αυτό έχει συμβεί διεθνώς να πλημμυρίζουν χώροι από το πλημμυρικό κύμα που δημιουργείται στις κατάντι προς την πόλη πλευρές», τονίζει ο Περιφερειάρχης κ. Κ. Μουτζούρης.

Γι’ αυτό, πρέπει να αποδειχθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο από ειδικούς, ότι το σώμα του φράγματος αντέχει, για να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση του.

Αεροδρόμιο

Στη συνέχεια επικεντρώθηκαν στο θέμα του αεροδρομίου, το οποίο όπως τόνισε ο κ. Κ. Μουτζούρης « δεν γίνεται να τραβήξει άλλο, θα ακούσουμε που βρισκόμαστε, θα μας ενημερώσουν οι υπηρεσίες της περιφέρειας και ο μελετητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που βρίσκεται το θέμα και θα πρέπει να κάνουμε κάποια συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».
Πάμε καλά

Το Μάιο του 2018 υπογράφτηκε το μνημόνιο από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, την Περιφέρεια και το Δήμο Χίου,  για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τους τρεις φορείς για να  κατασκευαστούν τα έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου.

Ο εκπρόσωπος του μελετητικού γραφείου ΑΝΟΔΟΣ κ. Κώστας Γαλερίδης,  υποστηρίζει ότι οι εργασίες προχωράνε πολύ καλά, αυτές τις μέρες θα εξεταστεί η αίτηση έγκρισης των οριστικών μελετών  και υποβολής των τευχών δημοπράτησης του έργου της μετατόπισης της παραλιακής οδού,  δηλαδή ολοκληρώνεται το τμήμα αυτής της σύμβασης.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο υποδομών έχει προωθήσει και βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης των μελετών και των τευχών δημοπράτησης. Πιθανότατα έως το τέλος της εβδομάδας, θα ανέβει στην πλατφόρμα του υπουργείου η μελέτη τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ξεκινάει η διαδικασία της έγκρισης της που είναι και το πιο σημαντικό διότι θέλει μερικούς μήνες για να ολοκληρωθεί η Περιβαλλοντική αδειοδότηση.

«Παράλληλα ολοκληρώνουμε μελέτες και τεύχη δημοπράτησης και ο στόχος είναι αρχές του  2020 να είμαστε έτοιμοι με όλα εγκεκριμένα για να προχωρήσουμε σε ένταξη στο ΕΣΠΑ,  που είναι και το πιο σοβαρό διότι υπάρχει ένα σοβαρό κονδύλι για τα αεροδρόμια, το οποίο προσφέρεται γι’ αυτό που θέλουμε να κάνουμε στη Χίο. Παράλληλα, ελπίζουμε μέσα στο 2020 να ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης», τονίζει ο κ. Κ. Γαλερίδης.


Master plan αεροδρομίου


Το master plan  της επέκτασης του αεροδρομίου  θα εφαρμοστεί ολοκληρωτικά όπως έχει. Ήταν αδειοδοτημένο από την προηγούμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Απλά υπάρχει μια γεωμετρική διαφοροποίηση  των υψόμετρών λόγω εμποδίων και  επιβάλλεται να γίνει μια τροποποίηση σαν οριζοντιογραφία, σαν  κάτοψη των έργων.

«Αυτά ήταν οριοθετημένα από το 2003. Λόγω εμποδίων που διαπιστώθηκαν αργότερα η Υ.Π.Α είχε κάνει μια προμελέτη, με την οποία θα σηκωθεί το βόρειο  άκρο γύρω στα 4,5 μ.,  και με βάση αυτό προχωράμε τις οριστικές μελέτες και τις υπόλοιπες εργασίες».

Οδός Ι. Χρήστου.

Μετά την έκπτωση του αναδόχου προχωρά η διαδικασία  επαναδημοπράτησης του έργου διαμόρφωσης της οδού Ι. Χρήστου, απαραίτητου έργου για την επέκταση του αεροδιαδρόμου του αεροδρομίου.

« Θα γίνουν τα προβλεπόμενα , η διαδικασία τρέχει ταχύτατα για να υπάρξει νέος ανάδοχος το συντομότερο δυνατό», δηλώνει ο Δήμαρχος κ. Στ. Κάρμαντζης

Λιμάνι

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Δήμο  για το master plan του λιμανιού, έργο το οποίο εντάσσεται στην αρμοδιότητα του δήμου, καταλήγουν σε μια οριστική επιλογή πως θα πρέπει να διαμορφωθεί αυτό «το εργαλείο»,  για να ολοκληρωθεί η μελέτη και να πάρει στη συνέχεια τις απαραίτητες εγκρίσεις.

«Χωρίς να λέω μεγαλοστομίες ελπίζω ότι όλα αυτά τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους».

Master plan λιμανιού

Το  master plan  έχει καθυστερήσει, τώρα τέθηκε πάλι επί τάπητος  και θα προσπαθήσουν «να το τρέξουν»  το συντομότερο δυνατό.

Ο Δήμαρχος Στ. Κάρμαντζης υπογραμμίζει ότι όπου χρειαστεί θα υπάρξουν τροποποιήσεις για να είναι εφικτές και υλοποιήσιμες αφού το ζητούμενο είναι αυτό το οποίο θα ολοκληρωθεί, θα πιστοποιηθεί και θα εγκριθεί να είναι και ρεαλιστικό για να μπορεί να ολοκληρωθεί. Αυτό αφορά το οικονομικό και το λειτουργικό σκέλος από όλες τις πλευρές στη λιμενολεκάνη και τη χερσαία ζώνη λιμένα. Όλα αυτά είναι σε εξέλιξη και ανακοινώσεις θα γίνουν με την ολοκλήρωση τους. Αυτή την ώρα, το σημαντικό είναι ότι είναι επί τάπητος όλα αυτά τα κρίσιμα  θέματα και τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα.

Δ. Μυωτέρης

TAGS