Ο Δήμος είναι το σπίτι του δημότη με ανοιχτές τις πόρτες για όλους (video)

Δημοσιεύτηκε στις 10/05/2019    

Το γενικό καλό αγκαλιάζει τους πάντες

Ένα δήμο με ανοιχτές τις πόρτες για τους πολίτες, έναν δήμο για όλους, ένα δήμο όπου κανείς δεν περισσεύει και που αγκαλιάζει τους πάντες οραματίζεται ο υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής του Συνδυασμού «Σύμπραξη Δημιουργίας» Σταμάτης Κάρμαντζης.

Με την κάμερα του Χιακού Λαού συναντήσαμε τον κ. Κάρμαντζη στο δημοτικό κήπο και συζητήσαμε για το πρόγραμμα του Συνδυασμού αλλά και το όραμα δημιουργίας που το συνοδεύει.

Πρώτα από όλα ο άνθρωπος

Κινητήρια δύναμη, εφαλτήριο και γνώμονα δράσης για τον κ. Κάρμαντζη είναι ο άνθρωπος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά από τον άνθρωπο πρέπει να ξεκινούν τα πάντα αλλά και να καταλήγουν σε εκείνον. Τα τελευταία χρόνια ο Χιώτης πολίτης, βυθισμένος σε μία πληθώρα προβλημάτων βρέθηκε αποκομμένος από το δήμο. Τα προβλήματα της καθημερινότητας, η απογοήτευση, οι ευκαιρίες που χάθηκαν συνθέτουν ένα αδιέξοδο που επιτείνει την ανάγκη αλλαγής. Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνει «ο δήμος χρειάζεται να είναι ανθρώπινος. Να έχει πρόσωπο. Να είναι κοντά στο δημότη».

Μοντέλο διακυβέρνησης με στόχο την Αποκέντρωση:

Τα χωριά, η επίλυση των προβλημάτων και η κάλυψη των αναγκών των πολιτών που ζουν σε αυτά τίθεται σε προτεραιότητα. Ως εκ τούτου αναφέρει ο κ. Κάρμαντζης απαιτείται αναβάθμιση του ρόλου των αντιδημάρχων με εργαλεία και αρμοδιότητες, ώστε ο πολίτης να μπορεί να καταθέσει και να επιλύσει τα προβλήματά του. Να σταματήσει να ταλαιπωρείται και να βρίσκει πόρτες κλειστές.

Ρεαλιστικό πρόγραμμα με υλοποιήσιμες προτάσεις:

Με οργανωμένες, εμπεριστατωμένες και ρεαλιστικές θέσεις έχει συγκροτηθεί ένα πρόγραμμα στο οποίο υπάρχει πρόβλεψη για τη συνολική αναβάθμιση του τόπου και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων του. Στην πρώτη γραμμή τα έργα και οι υποδομές με το αεροδρόμιο, το λιμάνι, το οδικό δίκτυο αλλά και την καθημερινότητα, τον πολιτισμό, την τέχνη και την παιδεία γίνεται ο συγκερασμός του τεχνοκρατικού και ανθρωπιστικού στοιχείου και συνθέτουν το χαρακτήρα του Συνδυασμού.

Πολλές ευκαιρίες έχουν χαθεί - δεν υπάρχει χρόνος για άλλες απώλειες

Αναφερόμενος σε έργα που έχουν ναυαγήσει και μέσα από απτά παραδείγματα, όπως έργα που αφορούν το λιμένα ή την ανάπλαση του κέντρου, ο κ. Κάρμαντζης κατέδειξε την ανάγκη συντονισμένης και αποτελεσματικής δράσης, ώστε να μην χαθούν άλλες ευκαιρίες, εστιάζοντας στα επόμενα χρήματα που θα δοθούν στο νησί. «Κατά το παρελθόν πέρασε πακτωλός χρημάτων από το νησί, αλλά χάθηκαν...» δηλώνει χαρακτηριστικά. «Έτσι έχασε ο τόπος και οι άνθρωποί του. Τώρα, αυτές οι εκλογές είναι η τελευταία ευκαιρία. Δεν πρέπει να χαθεί».

Μετρήσιμο έργο

Μέσα από μία αναφορά στο έργο που εκπονήθηκε είτε την περίοδο της προεδρείας στο λιμενικό ταμείο, είτε στην αντιπεριφέρεια ο κ. Κάρμαντζης εστίασε στην εμπειρία αλλά και την αποδεδειγμένη σύζευξη λόγων και έργων που χαρακτηρίζουν ανέκαθεν την πολιτική του πορεία. «Κοιτώ με μάτια καθαρά τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και μιλώ με αποδεδειγμένο έργο», δηλώνει χαρακτηριστικά. Πάντα παρών σε καίρια και ουσιαστικά ζητήματα του τόπου πιστεύει στη δημιουργική συνεργασία με τον όρο του κοινού καλού. Με ανθρώπους που δεν το καταστρατηγούν για να υπηρετήσουν το ίδιον όφελος.

Τα στοιχεία της μοναδικότητας

Με πίστη στα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν τη μοναδικότητα του νησιού, σε συνάρτηση με τους ανθρώπους και την ανάπτυξη στις υποδομές έχει χαρτογραφηθεί το πρόγραμμα. Η ναυτιλία, ο τουρισμός, η μαστίχα, ο πολιτισμός, οι τέχνες και τα γράμματα είναι πυλώνες που χρειάζεται να αναδειχθούν. Είναι τα εργαλεία εξέλιξης. Με σεβασμό στις αξίες και πίστη σε ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο μέλλον.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ουσία δεν είναι παιχνίδι του ενός μήνα:

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση ο κ. Κάρμαντζης απάντησε και στο ερώτημα περί της αποχής που ιδιαίτερα οι νέοι υιοθετούν, καθότι δηλώνουν απογοητευμένοι από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Όπως επεσήμανε η αποχή δεν θα επιφέρει τη λύση. Οι παρεμβάσεις και οι τομές γίνονται από σωστές επιλογές και κατάλληλους ανθρώπους. Με αυτό το σκεπτικό κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να κρίνουν και να επιλέξουν με ορθά κριτήρια τους ανθρώπους που θα διαχειριστούν τα θέματα που αφορούν τη ζωή τους.

TAGS