popup_image

Ο Όμιλος Τσάκου πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Δημοσιεύτηκε στις 23/09/2019    

Προβάλλει με πράξεις την ιστορία μας

  • Όμιλος Τσάκου πρωτοστατεί στις  εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

«Νέοι, πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ ΠΙΣΤΕΩΣ και έπειτα υπέρ ΠΑΤΡΙΔΟΣ…», «Εγώ ήμουν και θα είμαι πάντοτε Θεόφιλος. Γιατί, σαν τον Θεό κανείς δεν αγαπά την Ελλάδα»                        Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Σε λιγότερο από δύο χρόνια το  2021, ο Ελληνισμός θα κληθεί να εορτάσει τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το μεγάλο και σημαντικό αυτό γεγονός, της απελευθέρωσης της Πατρίδας μας από τον Τουρκικό ζυγό,  που κράτησε σκλάβο τον Έλληνα, τετρακόσια ολόκληρα χρόνια, γράφτηκε με αίμα και σε χιλιάδες σελίδες της ιστορίας μας από τους πρωταγωνιστές και αγωνιστές της επανάστασης.

Για τα 150 χρόνια

«Για τη διακόσμηση των σχολείων, εικόνες των ηρώων του Αγώνα, των δασκάλων του Γένους και των πολεμικών κατορθωμάτων τοποθετημένες «εις ειδικάς υαλοφράκτους κορνίζας. [...] Εις ύψος 1,50-2,00 μ. εκάστου τοίχου αιθούσης ή διαδρόμου να αναρτηθώσι μετάλλιναι πλάκες, καλλιγεγραμμέναι με αποφθέγματα και ρήσεις των αγωνιστών του 1821» (αριθμ. εγκ. 2285/28-12-70).

Αυτό επέτασσε το πρόγραμμα που κατάρτισε το υπουργείο Παιδείας για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Οι φορείς

Σημαντικοί φορείς όπως το Ίδρυμα της Βουλής, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Εθνική Λυρική Σκηνή (με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος), το Μουσείο Μπενάκη, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Θέατρο Τέχνης, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να οργανώσουν εκδηλώσεις για την ξεχωριστή αυτή επέτειο, όπως Συνέδρια, Συζητήσεις, Εκθέσεις, Εκδόσεις, Συναυλίες.

Εμείς τι κάνουμε;

Πως  θα γιορτάσουμε στην εποχή μας, οι σύγχρονοι Έλληνες  την επέτειο των διακοσίων ετών από την επανάσταση του 1821 πάνω στην οποία το ελληνικό κράτος θεμελίωσε την ύπαρξη του; Φορείς, θεσμοί και ιδρύματα σε όλη τη χώρα προγραμματίζουν εκδηλώσεις για την επέτειο, και κάποιοι έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία. Μόνο η πολιτεία είναι απούσα.

Όμιλος Τσάκου

Μετά από πρόταση Καρδαμυλίτισσας συγγενούς των οικογενειών Τσάκου, Λιβανού και Φράγκου, η οποία συνεργάζεται με το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, το οποίο στεγάζεται στο υπέροχο κτίριο της παλαιάς Βουλής στην οδό  Σταδίου, ο Όμιλος Τσάκου, θα συμμετάσχει ενεργά στις θαλάσσιες νησιωτικές εκδηλώσεις.

Θαλαμηγός ΜΑΝΙΑ

Ο Όμιλος θα διαθέσει τη  θαλαμηγό ΜΑΝΙΑ για την μεταφορά και παρουσίαση των σημαντικότερων εκθεμάτων του μουσείου, σε όλα σχεδόν τα νησιά της Ελλάδας. Η συμφωνία έχει υπογραφεί, την διαδικασία έχει αναλάβει το ίδρυμα ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ, κλιμάκιο του μουσείου έχει επισκεφτεί τη Χίο και έχει πραγματοποιήσει «αυτοψία» στη θαλαμηγό που ήταν ελλιμενισμένη στο λιμάνι μας.

Ο Νίκος Τσάκος έχει μεγάλη αδυναμία τόσο στη θάλασσα όσο και στην ιστιοπλοΐα.

Μια από τις μεγάλες του αγάπες είναι το ιστιοφόρο «Μάνια», με το οποίο μάλιστα έχει πάρει μέρος και σε διεθνείς αγώνες στο Μόντε Κάρλο, στο Μονακό αλλά και την Αμερική. Πρόκειται για ένα τριαντάμετρο αμερικανικό σκάφος με τριάντα μέτρα κατάρτι.
Στο «Μάνια» οι καλεσμένοι και συναθλητές του απολαμβάνουν συχνά την εκπληκτικότερη κουζίνα και γεύονται τα καλύτερα κρασιά. Ο σεφ που διαθέτει το ιστιοφόρο άλλωστε έχει αποτελέσει αρκετές φορές αντικείμενο συζήτησης στους κοσμικούς και ναυτιλιακούς κύκλους και πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να γίνουν μέλη του πληρώματος σε ένα διεθνή αγώνα, για να απολαύσουν τα και προτερήματα μιας τέτοιας εμπειρίας. Tο ξύλινο ιστιοφόρο  εδώ και 40 χρόνια συντροφεύει εκείνον και την οικογένειά του στα ταξίδια τους και τις διακοπές τους.

 

Μπροστάρης η εκκλησία

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει αποφασίσει και έχει κοινοποιήσει  σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος το πρόγραμμα των σχεδόν 400 Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το  2021.

«Με την έναρξη των εορτασμών την 1η Ιανουαρίου 2021 θα διαβαστεί η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σε όλους τους Ιερούς Ναούς. Θα ακολουθήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και σε όλη τη Χώρα εκδηλώσεις, Συνέδρια, Ημερίδες, Διαγωνισμοί και άλλες δραστηριότητες.

Εκδηλώσεις Β. Αιγαίου

Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2021: Έναρξη των Εορτασμών.

Τηλεοπτικό Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου προς τον λαό με έμφαση στην σημασία της Επετείου.

Τρίτη 23 έως και Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021:

Τριήμερος Πανελλήνιος Εορτασμός με σημαιοστολισμό όλων των Ιερών Ναών και πραγματοποίηση τοπικών εκδηλώσεων φροντίδι των Ιερών Μητροπόλεων..

Την Τρίτη της Διακαινησίμου  4 Μαΐου 2021 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εκδήλωση  για το Β. Αιγαίο στη Χίο.

  • Μνήμη της Σφαγής της Χίου (1822) με την συμμετοχή των πέντε Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών του Βορείου Αιγαίου.

  • Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη Δέηση στην Ιερά Μονή Αγίου Μηνά.

  • Την ίδια περίοδο, διοργάνωση Ημερίδας στην Χίο με θέμα τον αγώνα του 1821 στην θάλασσα και τις επιτυχίες του Ελληνικού Στόλου. Πιθανή συνδιοργάνωση με το Πολεμικό Ναυτικό.

 

  • Με φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης διοργάνωση ημερίδας για την συμβολή της Ύδρας, των Σπετσών, των Ψαρών και άλλων ναυτικών πόλεων και νήσων στον Αγώνα (Γαλαξίδι, Κάσος, Μύκονος κ.ά).

  1. Ακόμη θα πραγματοποιηθούν  πέντε περιφερειακά φεστιβάλ μουσικής και τραγουδιού, μεταξύ των οποίων την Άνοιξη  του 2020 στην περιφέρεια νήσων Ανατολικού Αιγαίου, με επίκεντρο την Σάμο.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές εκδηλώσεις με διαγωνιστικό χαρακτήρα, οι επιτροπές των οποίων θα αποτελούνται από καλλιτέχνες εγνωσμένης αξίας.

Οι κατηγορίες των διαγωνισμών θα είναι:

α. Χορωδιών
β. Χορευτικών Συγκροτημάτων
γ. Νεανικών Βυζαντινών Χορών
δ. Ζωγραφικής
ε. Ποιήματος
στ. Τραγουδιού (σύνθεσης και ερμηνείας)

Στην λήξη των εργασιών θα πραγματοποιηθούν και οι βραβεύσεις των περιφερειακών Διαγωνισμών.

4) ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

Τα Χριστούγεννα του έτους 2021 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα Μεγάλη Τελετή Λήξης του Προγράμματος.

Όπως επισημαίνεται στο τέλος της εγκυκλίου «κάθε Ιερά Μητρόπολη δύναται να διοργανώσει οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση κρίνει, ώστε να προβάλει και ιστορικά τοπικά γεγονότα και τα πρόσωπα, τα οποία διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο για την εθνική παλιγγενεσία. Εξ άλλου πολλές εκ των εκδηλώσεων αυτών λαμβάνουν χώρα και κατ' έτος, ως εξόχως σημαντικά σημεία ιστορικής τιμής, μνήμης, αφυπνίσεως, μελέτης και γνώσεως.
Προς τούτο, κάθε Ιερά Μητρόπολη θα ορίσει ένα υπεύθυνο Εκπρόσωπο αυτής, μετά του οποίου θα δύναται να έχει επικοινωνία η Ιερά Σύνοδος για τον εύρυθμο προγραμματισμό των ως άνω Εκδηλώσεων.

Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει με τον Γραμματέα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος Αρχιμ. Βαρθολομαίου Αντωνίου - Τριανταφυλλίδη (τηλ. επικοινωνίας: 210 7272214/5, 6983792300)»

 

 

TAGS