popup_image

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΕΔΙΟ

Δημοσιεύτηκε στις 06/12/2018    

του Φραγκίσκου Σέργη Συντονιστής Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Χίου

Συχνά συζητάμε για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία  και την συνάντηση του με την κοινωνική πλειοψηφία που τον στηρίζει και τον εμπιστεύεται. Συγχρόνως η δημιουργία του μεγάλου προοδευτικού μετώπου απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό,το ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Ευρώπη είναι το μέσο για να αντιμετωπίσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς.Βέβαια κάποιοι στην χώρα μας κάνουν σαν να μην αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και επικεντρώνονται στον εχθρό ΣΥΡΙΖΑ.Κάνουν εντελώς υποκειμενική και κατώτερη των περιστάσεων εκτίμηση που δυστυχώς εκπορεύεται από τα αντισύριζα μένος που τους έχει τυφλώσει.

Αφήνοντας όμως  τις πολίτικες ηγεσίες που προσδιορίζονται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ που παρά τα ονόματα που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια παραμένει το ίδιο, ένα κόμμα στελεχών του παρελθόντος, τα οποία έχουν στο ακέραιο την ευθύνη της κατάστασης που βρέθηκε η χώρα. Εμείς επικεντρωνόμαστε στον απλό πολίτη που αντιλαμβάνεται τα παιχνίδια πολιτικής επιβίωσης που παίζονται και ψάχνεται,προβληματίζεται και επαναπροσδιορίζει την άποψη του.

Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε στην σημερινή κατάσταση πολυετούς κούρασης της πλειοψηφίας της κοινωνίας να ονειρευόμαστε μεγάλη ενεργοποίηση των πολιτών που τώρα σιγά-σιγά στέκονται στα πόδια τους.Από την άλλη δεν μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως άλλοθι η κρίση και τα προβλήματα της καθημερινότητας για ανάθεση σε άλλους της επίλυσης των προβλημάτων και εν τέλει της αποδοχής της αδράνειας της πλειοψηφίας  των πολιτών.

Η σχεδόν δεκαετής κρίση που περάσαμε ως κοινωνία,πιστεύουμε ότι άλλαξε και την στάση των πολιτών απέναντι στα κόμματα, κυρίως  την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.Στην νέα εποχή που ξεκινάει μετά και το τέλος των μνημονίων, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη με όραμα και σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά και βασική προϋπόθεση την προσφορά στην κοινωνία. Οι κυβερνήσεις που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία δεν είχαν όραμα για την χώρα. Κυρίαρχοστοιχείο για αυτούς ήταν η ιδιοτέλεια η ιδιοκτησιακήαντίληψη για το κράτος και οιπελατειακές σχέσεις.Αυτή είναι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τα υπόλοιπα κόμματα που κυβέρνησαν 40 χρόνια,φτιάχνοντας κομματικούς στρατούς ευνοημένων που αργότερα χρησιμοποιούνταν για την επανεκλογή.

Οφείλουμε βέβαια να συνυπολογίσουμε ότι η γενικότερη πολιτική κατάσταση και μια σειρά υποθέσεων με εμπλεκόμενους πολιτικούς αλλά και καταδικασμένους πρώην υπουργούς από τον καιρό της παντοκρατορίας και των μεγάλων πάρτι ,δημιουργούν αμφιβολίες,δισταγμό και συχνά και με την βοήθεια των ΜΜΕ συμψηφισμούς και απόψεις όπως όλοι ίδιοι είναι.

.Αυτό το όλοι ίδιοι είναι ,είναι ο στόχος του παλιού πολιτικού κατεστημένου και επενδύει πολλά σε αυτό .Βλέπουμε καθημερινά την προσπάθεια ανάδειξης υποτιθέμενων σκανδάλων του ΣΥΡΙΖΑ,μόνο και μόνο για να παραπλανήσουν, να συμψηφίσουν,να μπερδέψουν και να πετύχουν τον στόχο τους.

Σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε ως ριζοσπαστική –ανανεωτική αριστερά να αντιδράσουμε δυναμικά και στοχευμένα.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ζητούμενο, η εικόνα της αδράνειας και της ανάθεσης  που παρατηρείται και στην βάση του κόμματος, όπου αρκετά  μέλη περιορίζονται σε αποσπασματικές αναλύσεις και γενικόλογες θεωρίες, αλλά στην ουσία δεν προτείνουν και δεν ενεργοποιούνται ,πρέπει να αλλάξει.Ίσως είχαμε μάθει αλλιώς ,αλλά δεν αντιμετωπίζετε αυτή η γενικευμένη πολεμική από ένα ολόκληρο σύστημα που ξέρει καλά τα γρανάζια της εξουσίας,με αυτό τον τρόπο.

Ακόμα και σκελετούς θα ανασύρουν από τα ντουλάπια τους για να ξυπνήσουν μνήμες,να εκβιάσουν  και να ενεργοποιήσουν τα  αντανακλαστικά-του νοικοκύρη, του πατριώτη, του θρησκευόμενου..

Εμείς οφείλουμε στην κοινωνία να  ξεπεράσουμε τις δικές μας αδυναμίες και να προχωρήσουμε καλύτερα το δικό μας σχέδιο και πρόγραμμα με περισσότερες αριστερές μεταρρυθμίσεις και με μεροληψία στους αδύναμους,τους ασθενέστερους ,τους εργαζόμενους και σε όλους όσους ήθελαν αόρατους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Γιατί όπως και να το κάνουμε η δική μας πλευρά είναι με την κοινωνία και όχι με την ολιγαρχία.

 

 

 

TAGS