popup_image

Οι νέοι στην πολιτική

Δημοσιεύτηκε στις 12/11/2018    

Γνωριμία με τη Δ.Α.Π. Χίου

Η εποχή μας συχνά χαρακτηρίζεται ως α-πολιτική, αφού σύνηθες φαινόμενο αποτελεί η αποχή των πολιτών από τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Συχνά οι νέοι άνθρωποι εκφράζουν την άποψη ότι οι υπάρχουσες πολιτικές και τα κόμματα έχουν χρεοκοπήσει και ως εκ τούτου δείχνουν αδιαφορία για τα κοινά.

Με αυτές τις σκέψεις ως αφετηρία μιλήσαμε με την Τριμελή Γραμματεία της Δ.Α.Π. των Σχολών του νησιού μας και πέρα από πολιτικά προγράμματα και τετειμμένα κλισέ θελήσαμε να διαπιστώσουμε τι απασχολεί τους νέου του τόπου μας σήμερα.

Ο Δημήτρης, ο Γιώργος φοιτητές του 4ου και ο Βασίλης φοιτητής του 3ου έτους αντίστοιχα, συνεπείς στο ραντεβού μας στη Βιβλιοθήκη «Κοραής» με ευγενικό και μεστό λόγο άρχισαν να διατυπώνουν τις απόψεις τους για την πολιτική.

Ξεκινώντας ο επικεφαλής Δημήτρης Δημητρουλόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη των νέων να ασχοληθούν με θέματα που τους αφορούν και επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. «Στο χώρο του Πανεπιστημίου ανακύπτουν ζητήματα που χρειάζεται να ακούγεται η φωνή των φοιτητών» ανέφερε.

Συνεχίζοντας εστίασε σε πάγια θέματα που απασχολούν τους φοιτητές στη Χίο. Η στέγαση, η μετακίνηση και η σίτιση είναι τα μείζονα. Θέματα που ανακυκλώνονται αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί λύση. Παράλληλα αναφέρθηκε σε θέματα υποδομών τα οποία δυσκολεύουν την παράδοση των μαθημάτων, εκτιμώντας ωστόσο, πως όλα αυτά «σε κάνουν να θέλεις να αγωνιστείς και να αφήσεις ένα λιθαράκι σε ένα συλλογικό δρόμο και όραμα».

«Οι νέοι δεν είμαστε αδιάφοροι για τον τόπο και την πολιτικοί» συμπλήρωσαν ο Βασίλης και ο Γιώργος. Μπορεί να υπάρχει απογοήτευση για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και την πολιτική, ωστόσο δε λείπει και η ελπίδα, τόνισαν. Οι νέοι σήμερα είναι αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις και πολλά εμπόδια. Πολλοί αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό. Άλλοι νιώθουν να στερούνται ευκαιρίες. Ωστόσο, έχουμε άποψη και είμαστε εδώ για να ακουστεί η φωνή μας.


Ως προς το θέμα της λειτουργίας των φοιτητικών παρατάξεων ως φερέφωνα των κομμάτων που ιδεολογικά ανήκουν, όπως ανέφερε ο Δημήτρης δεν ισχύει αυτή η άποψη. «Οπωσδηποτε ανήκουμε στον ιδεολογικό χώρο της ΝΔ, όμως ως νέοι άνθρωποι είμαστε ανεξάρτητοι και εκφράζουμε ελεύθερα την άποψή μας. Άλλωστε σε αρκετές περιπτώσεις διατυπώνουμε και τις αντιρρήσεις μας και προς το κόμμα, όπως σε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των πανεπιστημίων μας και γενικά την παιδεία».

Ως προς τη συνεργασία με άλλες φοιτητικές παρατάξεις, όπως ανέφεραν υπάρχει καλό κλίμα, φιλική διάθεση και διάλογος. Οπωσδηποτε δε λείπουν και οι διαφωνίες, αλλά πάντα με σεβασμό και πνεύμα κατανόησης.

Δράσεις:

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες συσπείρωσης των φοιτητών για κοινά θέματα που τους αφορούν. Ημερίδες, συζητήσεις, συναντήσεις με αιρετούς και φορείς, χωρίς όπως αναφέρουν να λείπουν οι ιδέες και η έμπνευση για περαιτέρω ενέργειες. Στόχος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του φοιτητή και η ανάδειξη του ρόλου του Πανεπιστημίου. Παράλληλα, ιδιαίτερα οργανωμένη είναι και η παρουσία της Δ.Α.Π. Χίου και στα social media, τα οποία λειτουργούν ως βασικός δίαυλος επικοινωνίας στην εποχή μας.

Όνειρα και οράματα:

Ως νέοι άνθρωποι αγαπούν την εξέλιξη. Επιθυμούν να πάρουν το πτυχίο τους και να ολοκληρώσουν τον κύκλο των σπουδών τους βγαίνοντας δυναμικά στο χώρο της εργασίας. Κρίνουν την πολιτική ως αναπόσπαστο κομμάτι κάθε συνειδητοποιημένου πολίτη. Μία ευθύνη που όλοι έχουμε, προτρέποντας τους νέους να είναι μάχιμοι και αισιόδοξοι ακόμα κι αν υπάρχουν αναμφίβολα πολλά προβλήματα στη χώρα μας.TAGS