popup_image

Οι συνταξιούχοι πληρώνουν τις καταλήψεις στα κτήρια του ΕΦΚΑ

Δημοσιεύτηκε στις 18/10/2017    

Ο κ. Μηταράκης έθεσε προς τον Υφυπουργό Εργασίας και το Διοικητή του ΕΦΚΑ, μια σειρά ερωτήματα που καλύπτουν το φάσμα των ανοιχτών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο ΕΦΚΑ και το ασφαλιστικό σύστημα εν γένει.

Ειδικότερα, ζήτησε να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία για το ύψος της προσωπικής διαφοράς και των σχεδιαζόμενων περικοπών που θα κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. ενώ υπογράμμισε ότι η έκδοση εκκρεμών συντάξεων είναι πολύ μακριά από τους στόχους που έθεσε ο ίδιος ο ΕΦΚΑ το καλοκαίρι, με την κυβέρνηση να ενδιαφέρεται πιο πολύ να δίνει νούμερα στην Τρόικα, παρά να πάρουν οι συνταξιούχοι τα χρήματά τους.

Έκανε ειδική αναφορά στα υπό κατάληψη κτήρια του ΕΦΚΑ, για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα να εκκενωθούν, ενώ ο Φορέας συνεχίζει να πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού με χρήματα των ασφαλισμένων.

Τέλος, αναφέρθηκε στα υποτιθέμενα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ, αλλά και στα ληξιπρόθεσμα που συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά και τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών που εξακολουθούν να υπολογίζονται βάσει των εισοδημάτων του 2015. 

Αναλυτικά διαβάστε παρακάτω τις τοποθετήσεις του κ. Μηταράκη στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την Παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης

A. Ως προς την Προσωπική Διαφορά:

«Έχετε ψηφίσει την περικοπή από 1.1.2019 της προσωπικής διαφοράς έως και στο 100% της (και 18% στην καταβαλλόμενη σύνταξη).

Ο επανϋπολογισμός των συντάξεων είναι στο Μνημόνιο ως prioraction.

Υποτίθεται έπρεπε να έχετε ολοκληρώσει το 40% του επανυπολογισμού:

1. Έχετε κάνει παραμετροποίηση των συστημάτων για να είναι εφικτός ο επανυπολογισμός;

2. Τι στοιχεία προκύπτουν από τους επανϋπολογισμούς σας; Πόση θα είναι η περικοπή των συντάξεων ανά ομάδες συνταξιούχων και πρώην ταμεία;

3. Πόσους συνταξιούχους αφορά η περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων που εσείς επίσης ψηφίσατε και τι τάξης μεγέθους είναι και αυτές οι περικοπές;»

B. Ως προς τις Εκκρεμείς Συντάξεις (κύριες και επικουρικές)

«Τον Ιανουάριο 2017 η Υπουργός Εργασίας έλεγε: «είμαστε σήμερα σε θέση να πούμε ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 θα εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης».  Τον Ιούνιο 2017, στην ίδια Επιτροπή εδώ ο κ. Διοικητής έθετε ωςστόχο τις 20.000 νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΗΛΙΟΣ τον Αύγουστο 2017, οι νέες συντάξεις Αυγούστου ήταν 10.786, του Ιουλίου 8.345 και του Ιουνίου, 7.147. Ούτε στα μισά του μηνιαίου στόχου σας. Το 30%-40% αυτών αφορά σε επικουρικές.

Με το non-paperστις 5/10/2017 του κ. Διοικητή του ΕΦΚΑ, ζητήσατε από τους υπαλλήλους να δουλέψουν Σαββατοκύριακο για να εκδώσουν συντάξεις, όχι για να πάρουν οι συνταξιούχοι τα χρήματα που δικαιούνται για να ζήσουν, αλλά για να παρουσιάσετε αριθμούς στην Τρόικα.

Στο ΔΤ του Υπουργείου διαβάζω: Στο Δεκάμηνο Ιαν-Οκτ.2017 έχουν εκδοθεί 126.410οριστικές αποφάσεις κύριων και επικουρικών. Τα στοιχεία ΗΛΙΟΣ δείχνουν 68.204 οριστικές στο οχτάμηνο. Εκδώσατε μέσα σε 1,5 μήνες 58.206; Ναι ή όχι;

Έχετε βγάλει έστω και μία σύνταξη που να αφορά διαδοχική ασφάλιση;

Έχετε εκδώσει επικουρικές με αίτηση μετά την 1.1.2015; Με ποιες διατάξεις, εφόσον δεν υπάρχει ο μαθηματικός τύπος; Ή εκδώσατε  συντάξεις για τις οποίες θα ζητάτε αναδρομικά πίσω;

Αληθεύει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο διεξάγει έλεγχο νομιμότητας στην Υπουργική απόφαση για τα κλιμάκια Επίσπευσης των συντάξεων, θέτοντας έτσι εν αμφιβόλω όλη τη διαδικασία;»

Γ. Ως προς τον Προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ:

«Η ιστορία περί πλεονασμάτων στον ΕΦΚΑ στηρίζεται στα εξής:

Μιλάτε για ταμειακά πλεονάσματα. Μέσα στο οχτάμηνο 2017 ο ΕΦΚΑ έχει ήδη λάβει το 71,9% της κρατικής επιχορήγησης για συντάξεις πλην δημοσίου, αντί του 67% που θα αναλογούσε στο εν λόγω διάστημα.

Έχετε φτάσει ήδη στην 9η τροποποίηση του Προϋπολογισμού ΕΦΚΑ. Τι βλέπουμε σε αυτή; Ότι μειώνονται όλες οι παροχές συντάξεων. Συνολικές μειώσεις στις παροχές κύριων συντάξεων 549,5 εκ. €.

Δηλαδή: Δε δίνετε συντάξεις, αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα, δεν απορροφάτε τα διαθέσιμα από το πρόγραμμα για εκκρεμείς συντάξεις και παρουσιάζετε πλεονάσματα.

Πώς προχωρά λοιπόν η είσπραξη εισφορών; Ποια η σχέση μεταξύ εισφορών και συντάξεων;

Αληθεύει η καταγγελία ότι υπάρχουν συνταξιοδοτικά αιτήματα, τα οποία με την πρόφαση ότι λείπουν χαρτιά από το φάκελο, «κλείνουν» χωρίς να γίνει πληρωμή σύνταξης;Και με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται και το ισοζύγιο του ΕΦΚΑ και τα «νούμερα» που δίνετε στην Τρόικα. 

Δ. Ως προς τις Εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών

«Βρισκόμαστε στον Οκτώβριο. Είχατε πει ότι Σεπτέμβριο 2017 θα είναι έτοιμη ηεφαρμογή για τους συμψηφισμούς των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων βάσει των εισοδημάτων του 2016. Γιατί υπολογίζονται ακόμα βάσει εισοδημάτων 2015; Είχατε διαβεβαιώσει ότι θα υπολογίζονται βάσει των εισοδημάτων 2016 από τον Οκτώβριο. Σε ποια εκκαθαριστικά θα δουν οι ασφαλισμένοι τις σωστές εισφορές;

Ξεκινάνε να περιλαμβάνονται στα ειδοποιητήρια οι εισφορές για επικουρική και εφάπαξ (αναδρομικά από 1.1.2017). Μια μεγάλη επιβάρυνση για ελεύθερους  επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Επίσης για πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες του πρώην ΕΤΑΑ, καθώς και το πρώην ΟΓΑ εκκρεμεί η καταβολή της τελευταίας δόσης (εξαμήνου ή τριμήνου) του 2016, για την οποία είχατε δώσει παράταση. Πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σήμερα όλοι αυτοί οι ασφαλισμένοι στις επιβαρύνσεις αυτές; Έχετε σχέδιο κάποιων διευκολύνσεων, όπως έχετε εξάλλου συχνά υποσχεθεί; 

Ε. Ληξιπρόθεσμα προς ΕΦΚΑ

Τα ληξιπρόθεσμα που έχουν σωρευτεί στο ΚΕΑΟ φτάνουν τα 23,3 δις €. Την ίδια στιγμή, τα ειδοποιητήρια φτάνουν στους οφειλέτες. Διαρκώς γίνονται εξαγγελίες για πλαίσιο διευκολύνσεων και δόσεων, το οποίο όμως μέχρι στιγμής δεν υφίσταται.

Υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ; Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά της και πότε θα αρχίσει να ισχύει;

Αληθεύει ότι υποβάλατε στην Υπουργό Εργασίας, πρόταση ρύθμισης οφειλών, το οποίο όμως αφήνει εκτός δυνατότητας διακανονισμού το 95% των οφειλετών;

ΣΤ. Ως προς την Αξιοποίηση Περιουσίας ΕΦΚΑ.

«Έχετε ανακοινώσει ότι πρόκειται να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ. Σωστό και πρέπει να γίνει.

Ωστόσο:

Αληθεύει ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατάληψη σειρά κτηρίων του ΕΦΚΑ; Αναφέρω χαρακτηριστικά το πρώην ΒΟΞ στα Εξάρχεια, το κτήριοτου πρώην Ταμείου Χημικών στην ίδια περιοχή, και το κτήριο του πρώην ΟΑΕΕ στην Εγνατία στη Θεσσαλονίκη;

Αληθεύει ότι από το 2015 και μετά δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια της αστυνομίας να τα αδειάσει;

Αληθεύει επίσης ότι για το Κτήριο του πρώην Ταμείου Νομικών πληρώνει ο ΕΦΚΑ, δηλαδή οι ασφαλισμένοι το φως και το νερό, γιατί δεν τους το κόβετε; Και για όλα αυτά πληρώνεται και ο ΕΝΦΙΑ, μιας και τα κτήρια αυτά δεν ιδιοχρησιμοποιούνται από τον ΕΦΚΑ; 

TAGS