Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ρουκετοπόλεμο

Δημοσιεύτηκε στις 04/04/2018    

Για δεκαετίες,το έθιμο του ρουκετοπόλεμου αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της χιώτικης παράδοσης και των αναστάσιμων εορτασμών. Ένα έθιμο που έκανε γνωστή και διαφήμισε τη Χίο ανά την υφήλιο. Θυμάμαι ακόμα, διεθνή ΜΜΕ να καλύπτουν το γεγονός με πρωτεργάτη τον γνωστό και φίλο Χιώτη δημοσιογράφο Φίλιππο Πάγκαλο (Reuters), το οποίο γινόταν κεντρικό θέμα. Μοιραία ξεκίνησαν κάποιες αντιδράσεις από μέρος των κατοίκων. Οι αντιδράσεις αυτές ήταν ως ένα βαθμό δικαιολογημένες γιατί, το έθιμο είχε πια «μεγαλώσει» σημαντικά, δημιουργώντας παρενέργειες, ιδίως σε θέματα ασφάλειας. Άμεση επίπτωση ήταν να ανοίξει η  συζήτηση για τον τρόπο διεξαγωγής.

Όμως το 2015, και υπό την πίεση των αντιδράσεων των κατοίκων, κυρίως προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οδηγηθήκαμε, με κυβερνητική επιλογή, στη ματαίωση του εθίμου. Η ματαίωση, όπως ήταν φυσικό, ξεσήκωσε αντιδράσεις και προκάλεσε την κινητοποίηση των τοπικών αρχόντων. Τότε ήταν που τέθηκε το θέμα στην «Εθνική Χίου», δηλαδή στη συνάντηση των βουλευτών, του αντιπεριφερειάρχη και του δημάρχου και του επιμελητηρίου.

Διαπιστώθηκαν ελλείψεις στο θεσμικό πλαίσιο.Τον Ιούνιο 2016 κατατέθηκε η 509/34/22.6.2016 τροπολογία για την αναγνώριση του ρουκετοπόλεμου ως εθνικού εθίμου, με σκοπό αφενός να είναι «νόμιμη» η διεξαγωγή του εθίμου, αφετέρου να υπάρχει φορέας διαχείρισης, ανάληψη ευθυνών και κανόνες διεξαγωγής. Η τροπολογία είχε ήδη αποσταλεί από τις αρχές Μαΐου στον βουλευτή Χίου ΣΥΡΙΖΑ, τον αντιπεριφερειάρχη, στον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου. Τελικά κατατέθηκε μόνο από τη ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μη θέλει να την υπογράψει.

Όμως, όπως αποδείχτηκε,κακώς τα είχε υπολογίσει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ Χίου.Γιατί, προς έκπληξη τους, η τροπολογία της ΝΔ έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ Κουρουμπλή, ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από όλα τα κόμματα στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενώ έλαβε και την έγκριση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Η κύρωση στην Ολομέλεια, επρόκειτο να είναι πλέον μια τυπική διαδικασία. Αλλά ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ πανικοβλήθηκε! «Μα θα πάρει ο Μηταράκης την δόξα…» φαίνεται είπαν και πίεσαν την Κυβέρνηση να αλλάξει θέση και να την απορρίψει.Στη συζήτηση στην Ολομέλεια, στις 27-30 Ιουνίου 2016, η εν λόγω τροπολογία (η οποία πλέον είχε ενσωματωθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο ως το άρθρο 53) απεσύρθη από τον κ. Σταθάκη, με το αιτιολογικό τότε (29.6.2016) ότι η διάταξη όπως ήταν διατυπωμένη ήταν γενική και ασαφής και έπρεπε να αποσυρθεί για να διορθωθεί. Παρά την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ να βοηθήσει μαζί με τον νομικό του σύμβουλο προκειμένου να διορθωθεί, το άρθρο για το έθιμο απεσύρθη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Δύο χρόνια μετά, ακόμα αναμένουμε τις διορθώσεις. Για να τακτοποιηθεί ένα θέμα αφενός με τρόπο που να διαφυλάσσει το έθιμο, αφετέρου να εξασφαλίζει την ασφάλεια και τον έλεγχο.

Αλλά είπαμε, πρώτα το κόμμα...

Σταύρος Παπαγιαννάκης

TAGS