popup_image

Όταν οι στιγμές γίνονται εικόνες

Δημοσιεύτηκε στις 12/12/2017    

Σε αυτό το μοτίβο της εναλλαγής και της πολλαπλότητας, πόσο γοητευτική άραγε είναι η αποτύπωση τους σε εικόνες; Και επιπλέον πόσο πιο γοητευτική είναι η παρουσίαση στιγμών μέσω της ματιάς ενός καλλιτέχνη, ενός ανθρώπου που με το δικό του αισθητήριο εμπνέεται από στιγμές που για τους πολλούς περνούν απαρατήρητες;

Η απάντηση σε αυτά δίνεται μέσω μιας έκθεσης σκίτσου και φωτογραφίας με τον τίτλο «Στιγμές+» που επιμελήθηκε η Άννα Ζαννάρα. Λίγο πριν την έναρξη της έκθεσης στο Ρόδι, την προσεχή Παρασκευή, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη δημιουργό σε μια συνέντευξη από καρδιάς.

Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την τέχνη; με ποιο ερέθισμα;

Η επαφή μου με την τέχνη ξεκίνησε από μικρή ηλικία και μέσα από τον μοντελισμό. Μου άρεσε να συναρμολογώ αντικείμενα κι έπειτα να τους προσθέτω χρώμα με πινέλο. Αυτό όμως το άφησα για αρκετά χρόνια και πλέον με τον μοντελισμό ασχολούμαι  σπανίως. Υπήρξε μια περίοδος που έγραφα ποιήματα στην εφηβεία και που ασχολήθηκα με την μουσική  αλλά αυτό που με κέρδισε περισσότερο ήταν το σκίτσο, με το οποίο και ξεκίνησα να ασχολούμαι γύρω στα 16-17 μου. Ερέθισμα ήταν η προσωπική μου ανάγκη για έκφραση συναισθημάτων που δεν μπορούσα να εκδηλώσω καλύτερα.

Μια νέα έκθεση σας θα είναι γεγονός σε λίγες ημέρες, μιλήστε μας για το νέο καλλιτεχνικό σας εγχείρημα. 

Σκοπός είναι να δει ο κόσμος υλικό μέσα από το οποίο ευελπιστώ είτε να εισπράξει κάτι όμορφο είτε να προβληματιστεί και να βγάλει το δικό του συμπέρασμα.  

Πως προέκυψε ο συνδυασμός φωτογραφίας και σκίτσου σε μία κοινή έκθεση;

Προέκυψε από το ότι για μένα σκίτσο και φωτογραφία είναι δύο αλληλένδετα πράγματα. Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ σχεδίου και φωτογραφίας σε εικαστικό επίπεδο, γι’ αυτό και δεν έχω πρόβλημα να παρουσιάσω μια από τις δύο κατηγορίες μεμονωμένα όπως και έχει συμβεί όταν παρουσίασα μόνο σκίτσα και animations. Τις δύο κατηγορίες ενώνει ένας κοινός παράγοντας που έχει να κάνει με την προσωπική μου ανάγκη για έκφραση, μέσα από την οποία θα πάρει κάτι και ο θεατής. 

''Στιγμές+" είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα πραγματοποιήσετε αυτό το διάστημα. Ποιο το νόημα και ο συμβολισμός του; ποιες στιγμές αποτέλεσαν πυρήνα της καλλιτεχνικής σας δημιουργίας;

Η ονομασία της έκθεσης «Στιγμές» παραπέμπει στους τίτλους που φέρουν τα βιβλία που συνόδευαν την πρώτη μου έκθεση, εξ’ ου και ο συμβολισμός: Πρόκειται γα ένα φωτογραφικό άλμπουμ με τίτλο «Στιγμές εξωστρέφειας» και μια συλλογή από σκίτσα με τίτλο «Στιγμές εσωστρέφειας». Κάποια σκίτσα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση προέκυψαν μεταγενέστερα της πρώτης έκθεσης γι’ αυτό και ο τίτλος άλλαξε σε «Στιγμές+».  Οι στιγμές που αποτέλεσαν πυρήνα γι’ αυτά που έκανα ήταν πολλές. Κάποιες δυνατές εμπειρίες που έζησα μου προκάλεσαν συναισθήματα που βρήκαν διέξοδο είτε στο χαρτί είτε στον φακό.

Τι σημαίνει η τέχνη για εσάς; 

Η τέχνη είναι μια διαδικασία «ευχής και κατάρας» μαζί. Ευχή γιατί μπορεί να έχω ένα αποτέλεσμα που να μου αρέσει, και κατάρα γιατί, στο σκίτσο ειδικά, για να βγει ένα αποτέλεσμα που να μου αρέσει, θα πρέπει να πέσουν οι άμυνες για να εκδηλωθεί το πραγματικό συναίσθημα. Κι αυτό, αν και εποικοδομητικό και λυτρωτικό στο τέλος, κατά την διάρκεια μπορεί να βιωθεί επίπονα, αν το συναίσθημα δεν είναι όμορφο.   

Τι σας εμπνέει καλλιτεχνικά;

Το ωραίο, το διαφορετικό, το συμμετρικό, η χαρά και η λύπη

Ποιοι καλλιτέχνες παλιοί ή νέοι είναι σημαντικοί για εσάς;

Είναι πολλοί, από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και τον Μιχαήλ Άγγελο μέχρι τον Γεώργιο Μπότσο και τον Θανάση Πέτρου.

Σας επηρεάζουν τα παγκόσμια γεγονότα; τα απεικονίζετε στην τέχνη σας ή προτιμάτε να τα αφήνετε απέξω;

Με επηρεάζουν, ναι. Δεν θα μπορούσα να κάνω θέμα την ανθρώπινη δυστυχία συνειδητά όμως ούτε στο σκίτσο ούτε στην φωτογραφία. Έχει συμβεί το να αποτυπώσω μέσω της φωτογραφίας π.χ. το θέμα της μοναξιάς ασυνείδητα. Στο σκίτσο η επιρροή μπορεί να συμβαίνει λόγω του ότι λειτουργεί το υποσυνείδητο, και άρα όσες πληροφορίες συλλέγω καθημερινά και αναπόφευκτα, θέλοντας και μη αναδύονται.

Τι σκέψεις έχετε για το μέλλον και ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Θα ήθελα να πάει κι εκτός Χίου η έκθεση αυτή. Όσο για τα επόμενά βήματά μου, περνάω την φάση της «αγρανάπαυσης» αυτή τη στιγμή οπότε όταν με το καλό ολοκληρωθεί έχω σκοπό να ξεκινήσω εκ νέου. 

 
 

 

 

 

TAGS