popup_image

Π.Α.ΜΕ. Γραμματεία Χίου: Ξεκρέμαστοι οι εστιακοί φοιτητές - Να σηκώσουν ανάστημα!

Δημοσιεύτηκε στις 28/03/2020    

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μείνουν στις εστίες όσοι φοιτητές είναι απαραίτητο!


Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των Οικοτρόφων του Πανεπιστημίου Αιγαίου που πραγματοποίησαν Συνελεύσεις, παρεμβάσεις στο Πρυτανικό Συμβούλιο και τη Διοίκηση, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να τους πετάξει στο δρόμο!


Παρά τις αντιδράσεις των Οικοτρόφων, ήρθε σήμερα η νέα απαράδεκτη οδηγία. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει ξεκρέμαστους εστιακούς σε όλη τη χώρα αντί να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προφυλαχθούν από την πανδημία, να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Οικοτρόφων. Στο όνομα της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους! Την ίδια ώρα που απαγορεύει την κυκλοφορία, αποφασίζει 90 περίπου φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου να ταξιδέψουν 12 και πλέον ώρες για να φτάσουν στον τόπο κατοικίας τους, μπαίνοντας σε πλοία, ΚΤΕΛ, λεωφορεία! Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση που λέει σε όλους τους τόνους να «αποφεύγουμε το συνωστισμό», δε λέει κουβέντα για τον «συνωστισμό» που θα έρθουν υποχρεωτικά οι φοιτητές αν μετακινηθούν με τα μέσα μεταφοράς που θα χρειαστούν για να φτάσουν στον τόπο κατοικίας τους! Μάλιστα, την ίδια στιγμή που κανένας «συνωστισμός» δεν προκύπτει από τον αριθμό των οικοτρόφων που μένουν στις φοιτητικές κατοικίες, αφού διαμένουν σε αυτές πολύ λίγοι φοιτητές: μόλις 16,6 % στη Σάμο, 13, 5% στη Χίο, 12, 8% στη Μυτιλήνη,  9, 1 % στη Ρόδο, ενώ στη Λήμνο μένουν μόλις 4 φοιτητές, στη Σύρο 1!


Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την απόφαση. Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες οι φοιτητές του Πανεπιστημίου, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας και έρθουν σε επαφή με κρούσμα, ή ακόμα και αν οι ίδιοι είναι φορείς του ιού; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει; Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα;


Στη νέα οδηγία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για φοιτητές που είτε είναι εργαζόμενοι- είναι μερικοί από τους deliverάδες και εργαζόμενους στα super market που ειδικά αυτή την περίοδο εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες- είτε ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους στις ευπαθείς ομάδες και επομένως δεν μπορούν παρά να μείνουν στις εστίες. Ενώ ακόμα και για τους φοιτητές που μπορούν να φύγουν και παρά το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εκτείνεται σε 6 νησιά, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη δωρεάν μετακίνηση με τις ακτοπλοικές συγκοινωνίες, παρά μόνο με τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ.Καλούμε κάθε εστιακό τις επόμενες ώρες να σηκώσει ανάστημα!

Να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα!


Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι όμως πιο εύφορο από ποτέ το έδαφος κάθε εστιακός να βγάλει συμπέρασμα.


Έχουμε πείρα και θα τα καταφέρουμε! Δεν θα τους περάσει!

Τώρα να παρθούν τα μέτρα για όλους τους φοιτητές που μένουν στις εστίες !

Σε αυτό τον αγώνα κανένας εστιακός δεν είναι μόνος,

είναι ο αγώνας των οικοτρόφων φοιτητών σε όλη την Ελλάδα!


Απαιτούμε:


  • Επαρκή καθαριότητα στα κτήρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  • Τακτικές απολυμάνσεις των κτηρίων. Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.

  • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.

  • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19.

  • Επίδομα μετακίνησης στους εστιακούς που θέλουν να γυρίσουν στον τόπο καταγωγής τους, να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση τους με όσα μέσα χρειαστούν.

  • Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).

  • Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!

  • Να λυθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν την φοιτητική μέριμνα. Να παραμείνει η σίτιση των φοιτητών με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό).

  • Να μην διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (νερό, ίντερνετ, ρεύμα κλπ).Εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική ΚΣ

στα Δ.Σ. των Φ.Σ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου


TAGS