ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕ Χίος! Ο Όμηρος καλύτερος συγγραφέας όλων των εποχών στον κόσμο!

Δημοσιεύτηκε στις 29/10/2019    

Η  Οδύσσεια του Ομήρου κατέλαβε  την πρώτη θέση σε ψηφοφορία που διεξήγαγε το BBC Culture για το καλύτερο βιβλίο όλων των εποχών-στην ψηφοφορία συμμετείχαν 100 διακεκριμένοι λογοτέχνες, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι από 35 χώρες.

Το γνωρίζατε; Εμείς όχι, και το πληροφορηθήκαμε από ανάρτηση  του Συλλόγου ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ στις 28 Οκτωβρίου 2019, στην οποία  έλεγε:

«ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕ, Χίος!
Πριν λίγο μια είδηση έκανε το γύρο του κόσμου. Μετά από ψηφοφορία που διεξήγαγε το BBC Culture για το καλύτερο βιβλίο όλων των εποχών-στην ψηφοφορία συμμετείχαν 100 διακεκριμένοι λογοτέχνες, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι από 35 χώρες, από την Ουγκάντα και το Πακιστάν ως την Κολομβία και την Κίνα.                                 Την είδηση μου έστειλε ο αγαπητός μου φίλος μαέστρος Παντελής Κογιάμης από την Αυστρία».

Το ψάξαμε και διαπιστώσαμε ότι η διαδικασία  ανακοινώθηκε από το BBC στις 25 Μαΐου του 2018. Επίσης, δέκατο έργο  ανακηρύχθηκε η Ιλιάδα και πάλι του Όμηρου. Ακολουθεί το παρακάτω δημοσίευμα:

 

BBC: Πρώτη η «Οδύσσεια» ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας

 • Συγγραφείς, μελετητές και βιβλιοκριτικοί από 35 χώρες ανέδειξαν το Top 10 των λογοτεχνικών έργων που διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε

Συγγραφείς, μελετητές και βιβλιοκριτικοί από όλο τον κόσμο πήραν μέρος στην έρευνα του BBC για την ανάδειξη των 10 πιο επιδραστικών έργων μυθοπλασίας στην ιστορία. Από αυτούς μόνο οι μισοί έχουν ως μητρική γλώσσα την αγγλική ενώ το 60% περίπου είναι γυναίκες.

Τα αποτελέσματα της έρευνα είναι εντυπωσιακά. Πρώτο με διαφορά έργο αναδείχθηκε η «Οδύσσεια» ενώ την δέκατη θέση κατέλαβε η «Ιλιάδα».

Ο πλήρης κατάλογος:
1. «Οδύσσεια» του Ομήρου, 8ος αιώνας π.Χ.
2. «Η καλύβα του μπάρμπα-Θωμά» της Χάριετ Μπίτσερ Στόου, 1852
3. «Φράνκενσταϊν» της Μέρι Σέλεϊ, 1818
4. «1984» του Τζορτζ Όργουελ, 1949
5. «Τα πάντα γίνονται κομμάτια» του Τσινούα Ατσέμπε, 1958
6. «Χίλιες και μία νύχτες», αγνώστων δημιουργών, 8ος – 18ος αιώνας
7. «Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες , 1605 – 1615
8. «Άμλετ» του Σέξπιρ, 1603
9. «Εκατό χρόνια μοναξιάς» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, 1967
10. «Ιλιάδα» του Ομήρου, 8ος αιώνας π.Χ.

Αιτιολόγηση

Έξι θαυμαστές του ομηρικού έπους εξηγούν την επιλογή τους:

 • Natalie Haynes, συγγραφέας, παρουσιάστρια και ηθοποιός: «Επειδή (η «Οδύσσεια») είναι ένας από τους θεμελιώδεις μύθους του δυτικού πολιτισμού ˑ επειδή θέτει το ερώτημα τι σημαίνει να είσαι ήρωαςˑ επειδή έχει σπουδαίους γυναικείους χαρακτήρες, εκτός από αντρικούςˑ επειδή είναι γεμάτη με θεούς και τέρατα και είναι όπως πρέπει επικήˑ επειδή μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τις αντιλήψεις μας για την περιπέτεια, τον πόλεμο και το πάντα επίκαιρο θέμα του τι σημαίνει να γυρίζει κανείς στο σπίτι του¨.

 • Lisa Appignanesi, πεζογράφος και κριτικός: «Είναι το βασικό καλούπι κάθε ιστορίας –ένα ταξίδι που είναι ταυτόχρονα επιστροφή».

 • Kenneth W, Warren, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο: «Δεν υπάρχει τρόπος να παρακάμψει κανείς την θεμελιώδη σημασία του Ομηρικού έπους για την μυθοπλασία στη Δύση. Η αρχιτεκτονική της Οδύσσειας είναι αρχιτεκτονική κάθε αφηγήματος αναζήτησης και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι ανδρικές και οι γυναικείες αρετές διαμόρφωσε το ήθος της μυθοπλασίας έως τις ημέρες μας».

 • David Varno, κριτικός λογοτεχνίας: «Οι θρίαμβοι της ευφυΐας και του σθένους του Οδυσσέα και της Πηνελόπης άφησαν το αποτύπωμά τους στους αιώνες που μεσολάβησαν».

 • Bethanne Patrick, συνεργάτιδα του Lit Hub: «Το ταξίδι του Οδυσσέα διαμόρφωσε ένα είδος ατομικισμού χαρακτηριστικό του δυτικού πολιτισμού, το οποίο οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στον κόσμο, άλλοτε προς το καλό κι άλλοτε όχι».

 • Beverley Naidoo, πεζογράφος: «Οι παράλληλες ιστορίες που εκτυλίσσονται στη διάρκεια του δεκάχρονου ταξιδιού του Οδυσσέα μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου, την ώρα που η πιστή Πηνελόπη τον περιμένει και ο γιος του Τηλέμαχος τον αναζητεί, αποτελούν κομμάτι της συλλογικής μας συνείδησης. Η ανθρώπινη διάσταση των ιστοριών αντηχεί ακόμα δίνοντας τροφή σε αναρίθμητες ερμηνείες».

 • Οι θρίαμβοι δεν σταματούν εδώ….

Αλλά ο θρίαμβος της Ελληνικής λογοτεχνίας δεν σταματάει εδώ!!!

Στον κατάλογο των 100 καλύτερων βιβλίων όλων των εποχών, τον οποίο  δημιούργησε το 2002 η  Νορβηγική Λέσχη Βιβλίου, με βάση τις προτάσεις 100 συγγραφέων από 54 διαφορετικές χώρες, στην πρώτη εξάδα, τα τέσσερα βιβλία είναι Ελληνικά. Τα δύο του Όμηρου, Οδύσσεια και Ιλιάδα, η Μήδεια του Ευριπίδη και ο Οιδίπους τύραννος του Σοφοκλή. Κάθε συγγραφέας έπρεπε να προτείνει 10 βιβλία.  Τα βιβλία δεν ταξινομήθηκαν με κάποια σειρά αξιολόγησης, καταγράφηκαν σαν να ήταν ισότιμα, με εξαίρεση τον Δον Κιχώτη στον οποίο αποδόθηκε η διάκριση ‘’το καλύτερο λογοτεχνικό έργο που γράφτηκε ποτέ’’.

 

 • 18ος–17ος αι. π.Χ. άγνωστος Έπος του Γκιλγκαμές Ακκαδική

 • 8ος αι. π.Χ. Όμηρος Οδύσσεια Αρχαία Ελληνική

 • 850–750 π.Χ. Όμηρος Ιλιάς Αρχαία Ελληνική

 • 6ος– 4ος αι. π. x άγνωστος          Το βιβλίο του Ιώβ     Εβραϊκή

 • 431 π.Χ. Ευριπίδης Μήδεια Αρχαία Ελληνική

 • 430 π.Χ. Σοφοκλής Οιδίπους Τύραννος Αρχαία Ελληνική

Πηγή: iefimerida.gr

 • Τι είμαστε;

Τώρα συνειδητοποιείτε γιατί οι Ευρωπαίοι  θέλουν να σβήσουν την Ελληνικό αρχαίο πολιτισμό και αποφάσισαν να διδάσκεται η ιστορία της Ευρώπης μετά τον 15ο αιώνα μετά Χριστόν;

 

Αλλά ας αναρωτηθούμε και κάτι άλλο:

- «Είμαστε άξιοι απόγονοι άξιων προγόνων», ή…. « είμαστε ανάξιοι απόγονοι  άξιων προγόνων», όπως υποστηρίζουν πολλοί;

Οι απαντήσεις δικές σας.

Δ. Μυωτέρης

 

TAGS