popup_image

Παντελής Μπουρνιάς: Χωρίς επαγγελματική παιδεία δεν θα έρθει η ανάπτυξη

Δημοσιεύτηκε στις 27/08/2019    

Απογοητευμένος από την πραγματικότητα και την προοπτική  ανάπτυξης του τόπου μας, δηλώνει ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Παντελής Μπουρνιάς. Για οδηγηθούμε στην οικονομική ανάκαμψη πρέπει οι επαγγελματίες να αποκτήσουν  τουριστική παιδεία και η πολιτεία να δημιουργήσει αναπτυξιακές προϋποθέσεις με κυρίαρχο τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Στην πολιτική επικαιρότητα πιστεύει ότι η Περιφερειακή αρχή Μουτζούρη δεν θα έχει τις απαραίτητες συνεργασίες για να αποκτήσει πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σε προσωπικό επίπεδο τονίζει ότι τώρα τον ενδιαφέρει μόνο να δουλέψει στην περιφέρεια για το καλό του τόπου, αλλά δεν αποκλείει τίποτα για το πολιτικό μέλλον και τους επόμενους εκλογικούς  στόχους του.

  • Νεκρώθηκε η Κώμη

« Λόγω της δουλειάς μου, έχω στην Κώμη τουριστικά καταλύματα, σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές του νησιού μας. Με λύπη  λέω ότι ένα Σαββατοκύριακο έπεσε η τάση του ρεύματος και νεκρώθηκε τέσσερις ώρες όλη η περιοχή. Οι επαγγελματίες περιμένουν αυτή την περίοδο να δουλέψουν, τα προϊόντα σίτισης  καταστράφηκαν, τα τουριστικά καταλύματα υπολειτουργούσαν. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή ο τοπικός υποσταθμός της ΔΕΗ είναι παμπάλαιος, έχει κατασκευαστεί την εποχή που δεν υπήρχε ο σημερινός τουρισμός και δεν καλύπτει τις σημερινές ανάγκες. Στην Κώμη δεν υπάρχουν και παρκινγκ που θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της θερινής περιόδου. Η περιοχή υπερφορτώνεται και  επικρατεί μια πάρα πολύ αρνητική εικόνα, η οποία επιβαρύνει τον τουρισμό μας».

  • Εξυπηρέτηση

Στην ίδια παραλία, με προσωπική εμπειρία έχει επισημάνει πολύ καθυστερημένη εξυπηρέτηση των λουόμενων στις ξαπλώστρες /  ομπρέλες και των πελατών σε μπιτς μπαρ και ταβέρνες.

«Στεναχωρήθηκα πολύ. Δεν μπορούσαμε να εξυπηρετηθούμε στην πλαζ, δεν βρίσκαμε να καθίσουμε, αν και  είχαν βάλει πολύ περισσότερες καρέκλες από αυτές «που αντέχει» ο χώρος και το σέρβις ήταν απαράδεκτα αργό. Το ίδια προβλήματα  αντιμετωπίσαμε και στην ταβέρνα. Δεν βρίσκαμε να καθίσουμε και σερβιριστήκαμε μετά από μιάμιση ώρα. Πιστεύω ότι ο εστιάτορας δεν ήταν προετοιμασμένος ή ότι  η δουλειά της κουζίνας και ο χώρος δεν μπορούσαν να καλύψουν αυτό τον όγκο δουλειάς. Δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν αυτούς που επέλεξαν να κάνουν τις διακοπές τους εκεί για λίγες μέρες, αλλά και το ντόπιο πληθυσμό. Οι επαγγελματίες δεν ήταν προετοιμασμένοι, αυτό διαπίστωσα εγώ. Αυτά με προβληματίζουν γιατί βλέπω την πραγματική εικόνα της Χίου.  Όλοι συζητάμε γι’ αυτά στην καφετέρια, ζητάμε την ανάπτυξη, αλλά αν δεν εστιάσουμε στη ρίζα του προβλήματος, δεν θα φτάσουμε ποτέ στο επίπεδο της επιθυμητής ανάπτυξης.

Δεν έχουμε τουριστική και αναπτυξιακή παιδεία.  Όλα αυτά θίγουν την τουριστική μας εικόνα. Πρέπει να ελέγξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, να τα αναλύσουμε,  να μελετήσουμε όλα τα θέματα καλά, να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες και υποδομές γι’ αυτό το διάστημα της μικρής τουριστικής σεζόν να λειτουργούν τα πάντα σωστά, νόμιμα, ευσυνείδητα. Θα βοηθήσουμε την ανάπτυξη του τόπου μας μόνο όταν προβάλλουμε μια καλύτερη εικόνα έξω. Όταν υποδεχόμαστε τον τουρίστα πρέπει  τα πάντα να λειτουργούν άψογα. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το 60% με 70% αυτών που επισκέπτονται ένα τόπο, τον επισκέπτονται πάλι μέσα στην επόμενη τριετία. Αν δεν ικανοποιηθούν χάσαμε για πάντα αυτούς και όλους τους άλλους».

Φταίει και ο κόσμος που δεν ζητά, δεν κινητοποιείται για να πιέσει να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές διαμονής, εργασίας  και ποιότητας ζωής. Όλα αυτά, όπως επισημαίνει συμβαίνουν και σε άλλες παραλίες, αναφέρει την Κώμη ως παράδειγμα.

 

  • Ο πολιτικός

Τονίζει δε ότι ο πολιτικός πρέπει  να είναι ρεαλιστής και ιδεαλιστής, να δουλεύει για  το σύνολο των αναγκών του τόπου και να μην ενδίδει σε ιδιωτικές πιέσεις για προσωπικές εξυπηρετήσεις.

«Πρέπει να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο, σαν αιρετοί πρέπει να εργαζόμαστε έτσι και μόνο έτσι για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και για την ποιότητα ζωής », υπογραμμίζει. Αυτή είναι η ιδεολογία του.

  • Χωροταξικός σχεδιασμός

Αντίστοιχα σοβαρότατο χαρακτηρίζει  και το θέμα της έλλειψης χωροταξικής κατανομής και υποδομών.

«Επικρατεί μια εικόνα χάους. Οι επισκέπτες δεν μπορούν να παρκάρουν, οι χώροι στάθμευσης δεν επαρκούν. Η Κώμη, η Αγία Φωτιά, το Λιθί θα μπορούσε να είναι νοικοκυρεμένες αναπτυσσόμενες  παραλίες με ξενοδοχεία και καταλύματα που παράλληλα θα σέβονται τον περιβάλλοντα χώρο. Όμως επειδή δεν έχει προχωρήσει ο χωροταξικός σχεδιασμός τους, δεν μπορεί να αναπτυχθεί τίποτα».

  • Πόλη Χίου

Η πόλη είναι χτισμένη άναρχα, πάνω σε παλιά Τούρκικα δεδομένα δεν είναι σωστά δομημένη, ο τουρίστας δεν εξυπηρετείται.

«Πρέπει να λύνουμε τα προβλήματα ιεραρχικά ένα - ένα. Η παλιά και η νέα γενιά πρέπει   να συνεργαστούμε, να παράγουμε έργο και να παραδώσουμε μια καλύτερη Χίο στους απογόνους μας. Είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη, αλλά για να πάμε στα μεγάλα πρέπει να αρχίσουμε από τα μικρά. Δεν χρειάζεται να είσαι αιρετός για να παράγεις έργο, πρέπει να είσαι πολίτης που αγαπάς τον τόπο σου και δουλεύεις γι’ αυτόν και τους κατοίκους του».

  • Ιεράρχηση αναγκαίων έργων

Με την δεκαετή παρουσία του πλέον στη Χίο έχει την εμπειρία και γνωρίζει ποια έργα πρέπει να προταχθούν για να δημιουργηθούν οι συνθήκες καλύτερης ποιότητας ζωής για τους κατοίκους και ανάπτυξης σε όλους τους τομείς.

«Πρέπει να λυθούν τα προβλήματα των πυλών εισόδου στο νησί, του αεροδρομίου και του λιμανιού, σε συνδυασμό πάντα με την χωροταξική κατανομή. Αν οργανωθεί σωστά αυτό θα μπορούμε στο μέλλον να συζητάμε για εύκολη ανάπτυξη χώρων, περιοχών, σε συνδυασμό με τη δημιουργία, κατασκευή, αναπαλαίωση ακινήτων. Θα έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε και δομές άλλου τύπου, Σε συνδυασμό με την επίλυση των προβλημάτων των πυλών εισόδου θα μπορέσουμε να έχουμε συγκοινωνιακή σύνδεση μα πολλές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έτσι θα μπορούσε και η Χίος να γίνει το νησί του Σαββατοκύριακου εκτός και εντός της θερινής περιόδου».

Θεωρεί ότι στον τουρισμό δεν είμαστε ακόμη ούτε σε εμβρυακό επίπεδο, εύχεται ο Φορέας Τουρισμού να  παράγει έργο, αλλά υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ για να πετύχει τους δύσκολους στόχους.

  • Ναυτιλία

Ως  Χιώτες επισημαίνει ότι  πρέπει να στηρίξουμε και να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τη Ναυτιλία μας, η οποία έχει πολλά παρακλάδια.

«Ως Χιώτες έχουμε πολλούς ναυτικούς και εφοπλιστές, δηλαδή πολλές ναυτιλιακές εταιρείες. Θα υποστηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις να έρθουν να ανοίξουν στη Χίο γραφεία οι ναυτιλιακές εταιρείες. Θα αναπτύξουμε το νησί μας στον τομέα που υπάρχει ήδη, θα ανοίξουν δουλειές.

Έχουμε σχολές και σπουδαστές, θα μπορούσαμε να φεύγουν από εδώ πληρώματα, αυτό θα βοηθήσει την ίδια τη ναυτιλία  αλλά και όλο το κύκλωμα των επαγγελμάτων στη Χίο, θα στηρίξει πάρα πολύ την ανάπτυξη του τόπου μας».

 

  • Ας λύσουν τα δικά τους προβλήματα.

 

Στο επίπεδο των εκλεγμένων συνδυασμών και  συμβούλων στην περιφέρεια Β. Αιγαίου, πιστεύει ότι η πλειοψηφία δεν θα εξασφαλίσει συνεργασίες με άλλους συνδυασμούς για να αποκτήσει πλειοψηφία και να κυβερνήσει.

Ο λαός αποφάσισε ο συνδυασμός «Εμείς για το Αιγαίο» να είναι αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Π. Μπουρνιάς δηλώνει ότι για συνεργασία  πρέπει να απαντήσει η κυρία Καλογήρου.

Επισημαίνει όμως δεικτικά ότι ο συνδυασμός Μουτζούρη πρέπει πρώτα  να λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα που ίσως να μην του επιτρέψουν να κυβερνήσει, να επουλώσει τις δικές του πληγές και μετά να κοιτάζει τις συνεργασίες με τους άλλους.

«Άς λύσει τα προβλήματα συνοχής του δικού του συνδυασμού και μετά να συζητήσει με τους άλλους για συνεργασίες, αν θέλει να συζητήσει πλέον. Εδώ είμαστε εμείς, δεν φεύγουμε, αλλά ας τα βρουν μεταξύ τους πρώτα».

Πολιτικό μέλλον

Σε επίπεδο προσωπικών πολιτικών στόχων και φιλοδοξιών τονίζει ότι τώρα τον ενδιαφέρει μόνο να δουλέψει στην περιφέρεια για το καλό του τόπου, αλλά δεν αποκλείει τίποτα για το πολιτικό μέλλον και τις  επόμενες εκλογικές αναζητήσεις του.

«Δεν θέλω να σκέφτομαι και να σχεδιάζω μακροπρόθεσμα. Για να μπορέσεις να διεκδικήσεις μια πολιτική εξέλιξη, πρέπει πρώτα να αποδείξεις ποιος είσαι. Αυτή είναι η αρχή μου.

Μακάρι να πάνε τα πράγματα καλά, να έρθουν όλα ευνοϊκά στη ζωή, να έρθουν κι αυτές οι μέρες.  Κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει αύριο, η πολιτική με ενδιαφέρει, το μέλλον θα δείξει τι θα γίνει».

Δ. Μυωτέρης

TAGS