Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση το μπαλάκι

Δημοσιεύτηκε στις 27/09/2019    

Αυτή θα αποφασίσει για τη νομιμότητα των διοικήσεων που ορίστηκαν στα νομικά πρόσωπα του Δήμου

Τα «τρελά» του εκλογικού νόμου Κλεισθένη και της απλής αναλογικής που  ψήφισε η πρώην κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία, αλλά δεν τα κατάφερε σε επίπεδο κυβέρνησης, πληρώνουν ο Δήμος, η Δημοτική αρχή και κατ’ επέκταση οι πολίτες. Έτσι η παράταξη που κέρδισε τις εκλογές μπορεί να έχει δήμαρχο, αλλά δεν έχει πλειοψηφία στο σώμα, όπου με επτά συνδυασμούς δεν μπορεί να διοικήσει χωρίς συνεργασίες. Οι οποίες εφαρμόστηκαν με ομοφωνίες στη δεύτερη συνεδρίαση του σώματος σε όλα τα άλλα θέματα, εκτός από τους ορισμούς των διοικήσεων στα  νομικά πρόσωπα, εταιρείες, φορείς και οργανισμούς του δήμου. Mε ψήφους 19 έναντι 17 και με πέντε απουσίες  καταψηφίστηκαν οι προτάσεις της δημοτικής πλειοψηφίας σε αυτά τα θέματα στη συνεδρίαση της Πέμπτης, 26 Σεπτεμβρίου 2019.  Η διαδικασία ολοκληρώθηκε  με τη «συνεργασία» σε επί μέρους φορείς  μόνον των παρατάξεων «Σύμπραξη Δημιουργίας» του δημάρχου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη και «Χίος Μπροστά» του κ. Γιάννη Καραβασίλη ενώ οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τις προτάσεις.

Να μην αναλάβουν θέσεις

Ενδεικτική της σοβαρότητας του θέματος που έχει δημιουργηθεί είναι η απάντηση του Προέδρου του σώματος κ. Παύλου Καλογεράκης σε  στην ερώτηση αν θεωρεί σωστές και εκτελεστές τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για τον ορισμό των διοικήσεων, την οποία του έθεσε  ο  σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βασίλης Μυριαγκός.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου απάντησε ότι οι αποφάσεις θα τεθούν υπόψη της υπερκείμενης αρχής δηλαδή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στην οποία θα διαβιβαστούν τα πρακτικά της συνεδρίασης. Όμως, «δια παν ενδεχόμενο», προφανώς, επισήμανε ότι οι «εκλεγέντες» δεν πρέπει να αναλάβουν τις θέσεις τους πριν αποφασίσει η Α.Δ.Α. Πρόσθεσε όμως ότι η εγκύκλιος αναφέρει ότι η ψήφος του Δημάρχου είναι δεσμευτική για το Συμβούλιο,.

Ένσταση;

Προφανώς  οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ή κάποιες από αυτές θα προσβάλλον νομικά το κύρος των αποφάσεων, θα καταθέσουν ενστάσεις για τη διαδικασία και θα ζητήσουν την ακύρωση τους. Προφανώς έως τότε δεν υπάρχουν διοικήσεις στα νομικά πρόσωπα.

Ο δήμαρχος κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, τόνισε ότι  είναι εκλεγμένος με ποσοστό της τάξης του 52%, και επέμεινε στην  οριακή αλλά απόλυτη  σε όλες τις διοικήσεις  πλειοψηφία έστω με ένα παραπάνω  μέλος σε όλες τις διοικήσεις, θεωρώντας ότι οι εκπρόσωποι των πολιτών που πρέπει να εκλεγούν σ’ αυτά δεν ανήκουν στο συνδυασμό παρακάμπτοντας το σκόπελο του  ότι έχει μόνον 12 δημοτικούς συμβούλους.

Τροποποίηση καταστατικών

Οι Κώστας Τριαντάφυλλος και Μάρκος Μεννής, από την Συμμαχία Αξιών πρότειναν  την αλλαγή των καταστατικών και την αύξηση του αριθμού των μελών των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων του δήμου Χίου στους 15 από 9 ή 11 που είναι σήμερα. Με αυτή την τροποποίηση θα μπορούσαν να εκπροσωπηθούν  αναλογικά όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου.

«Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος στα μεγάλα νομικά πρόσωπα να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής και η παράταξη του δημάρχου να έχει μεν πλειοψηφία αλλά όχι απόλυτη», πρόσθεσε ο Κ. Τριαντάφυλλος. Πρόταση την οποία αποδέχθηκε ο Δήμαρχος, αλλά με την προϋπόθεση  του ενός παραπάνω  μέλους της πλειοψηφίας. «Προέχει η κυβερνησιμότητα», επισήμανε χαρακτηριστικά .

«Να μην πάθετε την ασθένεια του Δημάρχου, που είναι αγκιστρωμένος στην καρέκλα και τη θέση του», συνέστησε  ο Κ. Τριαντάφυλλος στον Στ. Κάρμαντζη.

«Έχω κάνει και αυτό το εμβόλιο, δεν είμαι καρεκλοκένταυρος, μην ξεχνάτε ότι παραιτήθηκα από βουλευτής επειδή είχα υποσχεθεί στον κόσμο ότι θα τον υπηρετήσω στην τοπική αυτοδιοίκηση», απάντησε ο Δήμαρχος.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο επικεφαλής της Συμμαχίας Αξιών επανήλθε και απευθυνόμενος στο Δήμαρχο υποστήριξε ότι με την εμμονή του έδειξε ότι δεν έχει εμβολιαστεί γι’ αυτή την ασθένεια, τελικά.

Αναλογική εκπροσώπηση

«Άλλο ο δήμαρχος και άλλο το δημοτικό συμβούλιο, δεν ταυτίζονται, είναι διαφορετικά όργανα», δήλωσε ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τη Χίο κ. Μανώλης Βουρνούς, ο οποίος επανέλαβε  την θέση του για αναλογική εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων στις διοικήσεις και κάλεσε τον δήμαρχο να αναθεωρήσει την άποψή του και για τα νομικά πρόσωπα και γενικότερα για την διοίκηση του δήμου. «Βλέπετε, η κομματική μας παράταξη δεν μας στηρίζει», τόνισε δεικτικά μειδιώντας απευθυνόμενος στον κόσμο ο Δήμαρχος.

Φοβάται

Ο επικεφαλής της παράταξης «Χίος Μπροστά» Γιάννης Καραβασίλης   δήλωσε υπέρ της πρότασης  του δημάρχου, χαρακτήρισε  θετική την πρόταση του κ. Τριαντάφυλλου, αλλά έθεσε τον προβληματισμό της τυχόν αδυναμίας της αύξησης των μελών ή την αδυναμία εξεύρεσης προσώπων κοινής αποδοχής. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι φοβάται και την καθυστέρηση του χρόνου τροποποίησης των  καταστατικών.

Δεν μπορεί

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μάρκος Σκούφαλος  συμφώνησε με την πρόταση  διεύρυνσης των διοικήσεων των νομικών προσώπων και να έχει πλειοψηφία η δημοτική αρχή, αλλά, όπως είπε «δεν μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στις διοικήσεις και να συνεργάζεται με τις αντιπολιτεύσεις». Πρότεινε μάλιστα την αναβολή λήψης απόφασης για το θέμα για να συνεχισθεί η διαδικασία συνεννόησης, αλλά το σώμα την απέρριψε .

Αντίθετος

Ο επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών κ. Μανώλης Στάθης δήλωσε αντίθετος σε οποιαδήποτε πρόταση που θα είναι αντίθετη με την απόφαση των δημοτών στις εκλογές, και συμφώνησε με την πρόταση Τριαντάφυλλου – Μεννή.

Αλλοίωση

Ο Δημήτρης Αντωνόγλου από την Χιακή Συμπολιτεία υπεραμύνθηκε του νόμου  της απλής αναλογικής, κατήγγειλε  νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που αλλοιώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά δέχθηκε και αυτός την πρόταση του επικεφαλής  της Παράταξης  Συμμαχία Αξιών.

Τελικά η  αντιπολίτευση  αρνήθηκε να προτείνει  μέλη της στις διοικήσεις, καταψήφισε όλες τις προτάσεις, μόνο ο Γ. Καραβασίλης κατέθεσε πρόταση εκπροσώπησης του συνδυασμού του στο διοικητικό συμβούλιο του  Ομηρείου.

Θα…διακτινίζονται;

Ο Δήμαρχος, μάλλον δεν περίμενε αυτή την ολοκληρωτική άρνηση και «επι της διαδικασίας» προσπάθησε την τελευταία στιγμή  να ορίσει τους 12 συμβούλους του σε όλες τις επιτροπές. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα πρέπει… να διακτινίζονται για να  ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους, ανθρώπινα δεν είναι δυνατόν να τα καταφέρουν. Μόνο ο κ. Ζαχαρίας Μαϊστράλι ορίστηκε σε μια επιτροπή επειδή το αντικείμενο της  Πολιτικής Προστασίας είναι πολύ μεγάλο και το φάσμα των δράσεων της πολύ ευρύ.

 

Όχι του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος

Να  μην μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου Χίου, να παραμείνουν στην ιδιωτική Τράπεζα όπου είναι και αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο.

Να μείνει.

Υπέρ της παραμονής  εργαζόμενου στην υπηρεσία   καθαριότητας όπου εργάζεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου στον δήμο Χίου, ψήφισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο εργαζόμενος έχει κερδίσει  πρωτόδικα θετική απόφαση για την παραμονή του στην υπηρεσία, απόφαση που  πιθανά δημιουργεί δεδικασμένο και για άλλους 40 εργαζόμενους της ίδιας κατηγορίας, που βρίσκονται και αυτοί στην ίδια δικαστική διαδικασία. Τυπικά αποφάσισε να μην καταθέσει ο δήμος Χίου έφεση κατά της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης Με την ίδια απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο επικαιροποιεί ανάλογη υπέρ των εργαζομένων απόφαση που είχε λάβει και κατά το παρελθόν.

Αντίθετος

Την πρόταση  μη άσκησης έφεσης κατέθεσε  ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, παρά την αντίθετη  θέση που είχαν καταθέσει νωρίτερα  μέλη του συνδυασμού του στην οικονομική επιτροπή, όπου συζητήθηκε η υπόθεση του.

Την πρόταση Κάρμαντζη δέχθηκαν όλοι οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων κ.κ. Κώστας ΤριαντάφυλλοςΜανώλης ΒουρνούςΓιάννης ΚαραβασίληςΜάρκος ΣκούφαλοςΜανώλης Στάθης και Δημήτρης Αντωνόγλου. Ο Μ. Βουρνούς επισήμανε ότι και επι δημαρχίας του είχε στηριχθεί ο αγώνας του εργαζόμενου

 

Είναι αποαραίτητοι

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Χίου κ. Νίκος Σαραντάκης, ο  τόνισε ότι έχουν προσληφθεί  με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, η οκτάμηνη σύμβαση τους και πρέπει ο δήμος να μεριμνήσει για την καλύτερη δυνατή απόδοση της υπηρεσίας.

Γι’ αυτό, υπογράμμισε, είναι μεγάλη ανάγκη οι συγκεκριμένοι να παραμείνουν στην υπηρεσία γιατί  καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου Χίου.

Δημήτρης Μυωτέρης

 

TAGS