Το εμπόριο με ιστιοπλοϊκά σκάφη προσπαθεί να επαναφέρει στο προσκήνιο η εταιρία Sail Med

Δημοσιεύτηκε στις 31/05/2018    

Επιστροφή… στο μέλλον με στόχο την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη

H μεταφορά προϊόντων, επιβατών και ιδεών με ιστιοπλοϊκά σκάφη, με την πνοή του αέρα μας  μεταφέρει στο παρελθόν, 13.000 χρόνια όταν τα πρώτα ιστιοφόρα σκάφη μετέφεραν τα προϊόντα της εποχής, ανοίγοντας το δρόμο στο θαλάσσιο εμπόριο, με μια μέθοδο που προστατεύει το περιβάλλον και δίνει προστιθέμενη αξία στην τιμή των μεταφερόμενων προϊόντων.

Ο Λουκάς Γουρτσογιάννης καπετάνιος του ιστιοπλοϊκού Aurora, με το οποίο ο οργανισμός ιστιοπλοϊκής μεταφοράς  STN  και το παράρτημα του στην Ελλάδα  Sail Med, το απόγευμα της Τετάρτης  στις εγκαταστάσεις ιστιοπλοΐας του ΝΟΧ υποστήριξε ότι το πετρέλαιο ως μέσον κίνησης θα καταργηθεί σύντομα και θα αντικατασταθεί από την αιολική ενέργεια και άλλες κινητήριες δυνάμεις, φιλικές στο περιβάλλον και τον άνθρωπο

« Τα ιστιοπλοϊκά σκάφη δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα αεροπλάνα, τα τραίνα και τα αυτοκίνητα, μπορούν όμως να αντικαταστήσουν τα ατμοκίνητα πλοία, τα οποία για λόγους οικονομίας κινούνται με ταχύτητες που δεν έχουν μεγάλη διαφορά από την Το εγχείρημα ξεκίνησε πέρσι και συνεχίζεται φέτος με πολύ περισσότερους προορισμούς.

Το σκάφος φέτος έπιασε λιμάνι στην Κέα,  στην Ανδρο, στην Σκύρο, στην Αλόνησο, στη Λήμνο, στη Λέσβο  και στη Χίο και θα ακολουθήσουν τα Ψαρά, η  Σάμος, η Ικαρία, η Πάτμος,  η Κάλυμνος, η Αστυπάλαια, η Αμοργός, η Πάρος,  η Νάξος, η Σύρος και η Τήνος.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με το καταστατικό της, η Sail Med είναι μία Οικολογική Οργάνωση, η οποία έχει ως βασικό στόχο να αναβιώσει το εμπόριο μέσω της ιστιοπλοΐας, διατηρώντας το θαλάσσιο πλούτο, αναδεικνύοντας τη ναυτική κληρονομιά και την προώθηση των νησιωτικών προϊόντων.

«Μεταφέρουμε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα με ιστιοπλοϊκό σκάφος με τον παραδοσιακό τρόπο πλεύσης και φέρνουμε σε επαφή τους ενδιαφερόμενους με σκοπό να δημιουργήσουμε έναν  κύκλο συνεργατών, αλλά και  να συμβάλλουμε στην πολιτιστική σύνδεση την παραδοσιακή  μεταφορά επιλεγμένων. Πάνω στα προϊόντα που παραλαμβάνονται τοποθετείται ειδικό σήμα που πιστοποιεί ότι μεταφέρθηκαν με «πανί», με μηδενική εκπομπή ρύπων στα νερά του Αιγαίου. Αυτό προσδίδει προστιθέμενη αξία στην τιμή πώλησης των προϊόντων, γιατί ο αγοραστής παίρνει προϊόντα που έχουν μεταφερθεί με σύστημα φιλικό στην υγεία μας και στο περιβάλλον.

Η συμμετοχή των ντόπιων παραγωγών στην εκκίνηση της προσπάθειας ήταν περιορισμένη, παραδόθηκαν για να μεταφερθούν  καραμέλες, κρασιά, ούζα και μαστίχα, αλλά επιδείχθηκε διάθεση συνεργασίας από φορείς πο έδωσαν το παρόν στην διαδικασία και κατάθεσαν προτάσεις οι οποίες μπορούν να ανοίξουν δρόμους επωφελών συνεργασιών .

 

TAGS