popup_image

Το Πιτυός στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Δημοσιεύτηκε στις 30/07/2019    

«Μαγνήτισε» τον κόσμο τριήμερο των Κτηνοτροφικών εκδηλώσεων.

O  σπόρος που φυτεύτηκε είναι καλός, το έδαφος πρόσφορο  και η προοπτική καλή. Η 1η Γιορτή Κτηνοτροφίας πέτυχε το στόχο της, ενίσχυσε τα κτηνοτροφικά προϊόντα, τους κτηνοτρόφους και τους επαγγελματίες του   Πιτυούς στον εμπορικό χάρτη της Χίου. Στόχος πρώτης εκδήλωσης επετεύχθη, προσέλκυσε τον κόσμο,. Μαγνήτισε το ενδιαφέρον του. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα όμως, γιατί η επόμενη γιoρτή πρέπει να είναι καλύτερη και οι επαγγελματίες να αποδειχθούν ικανοί να απορροφήσουν τους νέους πελάτες και να αποδειχθούν αντάξιοι της προβολής που τους έγινε. Ταυτόχρονα ενισχύθηκε και η θέση του χωριού στον τουριστικό, πολιτιστικό και κοινωνικό καμβά.

Τοπικά προϊόντα

Απαντώντας την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, στο ερώτημα γιατί η γιορτή διοργανώθηκε στο Πιτυός,  ο Γιάννης Γεωργούλης Πρόεδρος του Συλλόγου Ποιμένων Χίου «Ο Άγιος Μάμμας και ο κ. Ζαννής Κοκκολιάς  Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιτυούς κάλεσαν το αγοραστικό κοινό, να προτιμά τα τοπικά προϊόντα, γιατί όπως επισήμαναν  είναι άριστα ποιοτικά και τα χρήματα ανακυκλώνονται στην τοπική αγορά.

«Εδώ χτυπά η καρδιά της κτηνοτροφίας, η μελωδία από τα κουδούνια των ζώων αντηχεί ακόμη και σήμερα  στα αυτιά των κατοίκων και επισκεπτών, γιατί εκεί οι κάτοικοι ασχολούνται ακόμη με την κτηνοτροφία, είναι το επίκεντρο των τοπικών ασχολιών».

« Στα καφενεία και στους δρόμους του χωριού, οι εν ενεργεία και συνταξιούχοι κτηνοτρόφοι  διηγούνται ιστορίες από την περιοχή, που έβοσκαν 18.000 κατσίκια και πως εξελίσσεται έως τις μέρες μας η κτηνοτροφία, γιατί στους δρόμους του χωριού  υπάρχουν βερβελιές», πρόσθεσε ο Νίκος Γεωργούλης.

Ο νέος πρόεδρος του χωριού κ. Μιχάλης Φυτούσης απηύθυνε διαρκές κάλεσμα στον κόσμο να επισκέπτεται το χωριό, να αγοράζει από τους τοπικούς επαγγελματίες.

Πρόγραμμα

Στη μεγάλη πλατεία έξω από τον οικισμό,  παρακολουθήσαμε δουλειές που έχουν εκλείψει σχεδόν στο αστικό τοπίο,  όπως το άρμεγμα, το τυροκόμισμα, εκθέσεις κουδουνιών  του κτηνοτρόφου Νικόλαου Αποστολή και φωτογραφίας των μαθητών του Ε.Π.Α.Λ. Βροντάδου.

Παιχνίδια

Στο δρόμο που οδηγεί από την έξω πλατεία προς την εκκλησία του χωριού,  υποδεχόταν τους επισκέπτες περίπτερα με κτηνοτροφικά προϊόντα , ο παραδοσιακός  ξυλόφουρνος του Γ. Αποστολή στο γήπεδο του χωριού, η Ευαγγελία Παπαζή και ο Μπάμπης Κοιλιάρης  συνάρπασαν και δίδαξαν τα παιδιά με παλιά παιχνίδια, που δεν παίζονται πια.

1η μέρα

Την πρώτη μέρα παρουσιάστηκαν ακόμη  η ταινία μικρού μήκους του ΕΠΑΛ Βροντάδου «Οι πρίνοι του Αίπους»,  οι διατροφολόγοι-διαιτολόγοι Κέλλυ Μελιτζάνη και Αλέκος Κουκούλης υπέδειξαν υγιεινούς τρόπους κατανάλωσης των κτηνοτροφικών προϊόντων. Η κ. Ζωή Μπασδαγιάννη, επιστημονική σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Προβατοτρόφων  Φυλής Χίου «Μακεδονία», παρουσίασε την εργασία της ‘Χιώτικο πρόβατο: Μήπως δεν το γνωρίζουμε;».

Δεύτερη μέρα

Τη δεύτερη μέρα, ο Τμηματάρχης  της Διεύθυνσης Aγροτικής Ανάπτυξης κτηνίατρος κ. Σιδερής Αμέντας  ανέλυσε τα σύγχρονα δεδομένα του Κτηνοτροφικού κλάδου στο νησί μας στην ομιλία του με θέμα «Σύγχρονη Χιώτικη κτηνοτροφία: Μία αλληλογραφία». Κτηνοτρόφοι του  Πιτυούς παρουσίασαν ιστορίες για τις Πιτυανές μάντρες. Ο εμπνευστής της γαστρονομικής Κοινότητας Χίου, κ. Γιώργος Πίττας ανέλυσε τις μεθόδους με τις οποίες η κτηνοτροφία  μπορεί να βοηθήσει στον άνοδο του κλάδου της εστίασης ,. Ο σεφ κ. Μπάμπης Θεοχάρης δημιούργησε συνταγές με βάση τα τοπικά γαλακτοκομικά προϊόντα και η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με μουσική παράσταση του συγκροτήματος του Παντελή Λύκου.

Τρίτη μέρα

Την τελευταία μέρα ο «Σύλλογος Φίλων της Φύσης» οργάνωσε περιπατητική διαδρομή στις Πιτυανές μάντρες μετά το Φλώρι στο Αίπος,  η Ευαγγελία Παπαζή επανέφερε στη μνήμη μας παλιά κτηνοτροφικά επαγγέλματα, οι Αχτύπητοι Κοφιναίοι παρουσίασαν το χαρτοθέατρο «Ο μπάρμπα Γιώργος ο Μέγας» και η Χορωδία του Φάρου με τη συνοδεία της  παραδοσιακής ορχήστρας της Λαμπρινής Κάμπουρα απέδωσαν Μικρασιάτικα ακούσματα . Το τριήμερο ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γλέντι στο Μάκελλο, με την ορχήστρα των Κάρμαντζη και Μπουσέκα.

Παράλληλο πρόγραμμα

Στη μέσα πλατεία παρουσιάστηκαν πολλές και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις

Στο δρόμο πίσω από την εκκλησία, οι νοικοκυρές του χωριού μαγείρευαν και τράταραν τον κόσμο με παραδοσιακές τοπικές νοστιμιές .

Την τριήμερη γιορτή διοργάνωσαν  ο Σύλλογος Ποιμένων Χίου «Ο Άγιος Μάμμας» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς «Ο Μάκελλος». Την διοργανωτική επιμέλεια είχε  η «Art line Advertising».

Δ. Μυωτέρης

TAGS