popup_image

Το ταξίδι στο χώρο της τηλεόρασης (VIDEO)

Δημοσιεύτηκε στις 12/11/2018    

Πρόσωπο της Εβδομάδας Άννα Κλαδιά, Παρουσιάστρια

Το ραντεβού δόθηκε στα Μυλαράκια, ένα μέρος που όπως η ίδια αναφέρει αγαπά και θεωρεί σήμα κατατεθέν του νησιού μας. Με χαμόγελο, το γνωστό ταμπεραμέντο και την ιδιαίτερη άνεση που τη χαρακτηρίζουν το «rec» στην κάμερα πατήθηκε και η αγαπητή σε όλους μας, Άννα Κλαδιά μίλησε «από καρδιάς» στο Χιακό Λαό, κάνοντας μια ανασκόπηση στην πορεία της στη ζωή και τα τοπικά ΜΜΕ.
Γεννημένη στη Χίο και στην περιοχή της Ευαγγελίστριας και μεγαλωμένη στην Ευρετή η Άννα έχει να θυμάται την οικογενειακή θαλπωρή να τη συντροφεύει από την εκκίνηση της ζωής της. Οι γονείς, η ίδια και η αδελφή της πάντα ενωμένοι και γεμάτοι αγάπη ο ένας για τον άλλον. Θυμάται το πρότυπο του πατέρα ναυτικού που θαύμαζε και αγαπούσε, σε σημείο που είχε από νωρίς διατυπώσει τη βούληση να ακολουθήσει το επάγγελμα του ναυτικού. Αν και κορίτσι ήταν μάλλον αγοροκόριτσο, όπως δηλώνει με χαμόγελο και όταν ήταν μικρή και αγαπούσε πολύ το να βρίσκεται με κόσμο μένοντας συνεχώς σε δράση.
Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα

Η αγάπη για τα ταξίδια και το επάγγελμα του ναυτικού ενυπήρχε μέσα της και πέρα από παιδικό όνειρο ήταν πάντα μία σταθερή επιθυμία, ωστόσο τα δεδομένα και η κουλτούρα της εποχής δεν της επέτρεψαν να βρεθεί στη γέφυρα ενός πλοίου. Παρόλα αυτά η ζωή πλέκει ξεχωριστά σενάρια για τον καθένα και εκείνο που θέλεις πολύ με κάποιο τρόπο θαρρείς πως το βρίσκεις μπροστά σου. Κάτι τέτοιο συνέβη και με την Άννα Κλαδιά, η οποία ναυτικός μπορεί να μην έγινε βρέθηκε όμως συνοδός εδάφους στην Ολυμπιακή και από εκεί έκανε το δικό της προσωπικό βήμα ανοίγοντας τουριστικό πρακτορείο στη Χίο. Έτσι το ταξίδι ρίζωσε και αποτέλεσε για εκείνη πεδίο δημιουργίας και έμπνευσης.
Τα πρώτα τηλεοπτικά βήματα
Έπειτα από το χώρο του τουρισμού, η ίδια ασχολήθηκε με τη διαφήμιση και διαπίστωσε ότι υπάρχει σημαντικό κενό στις προωθητικές ενέργειες των νυχτερινών κέντρων στη Χίο που πριν μια εικοσαετία ομολογουμένως ήταν σε πολύ διαφορετική μοίρα από ό,τι σήμερα. Διέκρινε λοιπόν ότι λείπει από τους τηλεοπτικούς δέκτες μία εκπομπή στην οποία θα προβάλλεται η δουλειά και η επιχείρηση των διαφημιζόμενων ιδιοκτητών νυχτερινών κλαμπ και κέντρων που τότε όπως ανέφερε ανθούσαν. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο «Σφηνάκι» το 2003, μία πρωτοποριακή εκπομπή για τα τοπικά δεδομένα που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό. Μάλιστα το κέρασε η ίδια στους τηλεθεατές, παρόλο που ποτέ δε φανταζόταν ότι θα γινόταν παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής. Ο Γιάννης Τζούμας, όμως, ως έμπειρος στα τοπικά ΜΜΕ της ανέφερε ότι εκείνη πρέπει να υλοποιήσει την ιδέα αυτής της εκπομπής καθότι ήταν η πλέον κατάλληλη για να αντιπροσωπεύσει την παρουσίασή της. Έτσι έγινε το αποφασιστικό βήμα στην τηλεόραση με την εκπομπή να αποθεώνεται από τους Χιώτες, ο οποίοι περίμεναν πως και πως να την απολαύσουν στους δέκτες τους.
Η πορεία στα τηλεοπτικά δρώμενα
Μετά την εκκίνηση ακολούθησε μια ανοδική πορεία στα τηλεοπτικά δρώμενα με πολλές εκπομπές και την έναρξη του μαγκαζίνο «Άκου να δεις τώρα» το οποίο μέχρι σήμερα αποτελεί αγαπημένη εκπομπή με πολλά θέματα που αφορούν όλη τη γκάμα της καθημερινότητας με ιδέες για το σπίτι, μαγειρική, συνεντεύξεις, ρεπορτάζ στην αγορά και βέβαια την υπογραφή της Άννας η οποία καταφέρνει να στήνει και να συντονίζει τα πάντα.
Οι δυσκολίες και το πείσμα
«Δεν είναι εύκολο» δηλώνει η ίδια «να κάνεις τηλεόραση». Δεν είναι πάντα όλα ρόδινα, δεν είνα εύκολη η αγορά, δεν είναι πάντα όλα σωστά ρυθμισμένα. Ιδίως σε τοπικό επίπεδο. Ωστόσο, το πείσμα, η θέληση και η διάθεση για δημιουργία ποτέ δεν την άφησαν και ούτε σκέφτηκε ποτέ να εγκαταλείψει καμία προσπάθεια. «Δεν υπάρχει κάτι που να θέλεις και να μη γίνεται» δηλώνει χαρακτηριστικά και με αισιοδοξία συνεχίζει λέγοντας πως «οι δυσκολίες που συναντά κανείς είναι πολλές. Όμως με θέληση, τόλμη, διάθεση και ρίσκο τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο. Ακόμα τα ρίσκα είναι σημαντικά, όμως αξίζουν, αφού είτε σε πάνε παρακάτω, είτε σου χαρίζουν μαθήματα».
Τοπικά ΜΜΕ
Η Άννα Κλαδιά σταθερά συνεργάζεται με τον τηλεοπτικό σταθμό Αλήθεια. Παρακολουθώντας και ζώντας ωστόσο την κατάσταση εν γένει στο χώρο της τοπικής δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ διαπιστώνει όπως αναφέρει ότι λείπει η σύμπνοια και η ευγενής άμιλλα σε κάποιες περιπτώσεις. Παρόλα αυτά θεωρεί πως όταν κάνεις τη δουλειά σου σωστά δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα και προχωράς κανονικά.
Η Χίος και οι παθογένειες
Με απογοήτευση στέκεται στα τοπικά ζητήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη και τον τουρισμό. Έχοντας την εμπειρία και τη γνώση επισημαίνει την ολιγωρία των τοπικών αιρετών διαχρονικά, τους ανταγωνισμούς, τη διχόνοια και την αδράνεια που έχει ναρκοθετήσει πολλά από όσα θα μπορούσαν να υποβοηθήσουν την πολυπόθητη ανάπτυξη της Χίου, καθιστώντας την για δεκαετίες ολόκληρες ως απλή υπόσχεση ή μια ελπίδα κλεισμένη σε ένα συρτάρι.
Ο πολιτιστικός φορέας «Μαστίχα»
Εμφορούμενη με αυτές τις ιδέες και τα συναισθήματα έκανε το μεγάλο βήμα μαζί με ανθρώπους που εμπνέονται από το ίδιο όραμα να συγκροτήσει το νέο πολιτιστικό φορέα «Μαστίχα» με στόχο την ανάδειξη της εξαιρετικής ομορφιάς του νησιού μας εντός και εκτός συνόρων. Ήδη έχουμε λάβει μία μικρή γεύση από την ενέργεια και τη στοχοθεσία του φορέα που παρά την πρόσφατη δημιουργία του έχει καταθέσει σοβαρή παρουσία τόσο στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που υλοποιήθηκε στη Χίο αλλά και στο 16 Διεθνές Συνεδριο Πολιτισμού και Τουρισμού που διεξήχθη στην Αμοργό, εκπροσωπώντας το Β. Αιγαίου με εισήγηση για το γαστρονομικό τουρισμό.
Νέα Σχέδια
Χωρίς να λείπει ποτέ η φαντασία και οι νέες ιδέες από το μυαλό της, η Άννα εκφράζεται μέσα από τις εκπομπές της, τα μαθήματα ντεκουπάζ που παραδίδει αλλά και το σύλλογο Μαστίχα. Νιώθει γεμάτη ενέργεια και διάθεση να προσφέρει και αυτό την καθιστά δημιουργική και δραστήρια. Οραματίζεται την ανάπτυξη για τη Χίο με κορωνίδα την εκπόνηση μιας ιδιαίτερης δράσης που θα αφορά στην προβολή του νησιού. Πάντα με χαμόγελο και ζεστασιά υπόσχεται πολλές όμορφες παρεΐστικες εκπομπές και εκπλήξεις για το κοινό της!

TAGS