Τοποθέτηση Α. Μιχαηλίδη στη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2020

Δημοσιεύτηκε στις 18/12/2019    

Τοποθέτηση στη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2020 πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μιχαηλίδης.

Επισήμανε εισαγωγικά ότι ένας κρατικός προϋπολογισμός δεν κρίνεται μόνο από όσα ρητά προβλέπει, αλλά και από όσα δεν περιλαμβάνει. Ανέφερε ενδεικτικά ως προς τούτο τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2019 για στοχευμένεςφοροελαφρύνσεις σε κατοίκους μικρών νησιών και σε συνεταιρισμένους αγρότες, τις οποίες δεν περιλαμβάνει η κυβέρνηση της ΝΔ στον προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Τόνισε στη συνέχεια ότι η περιβόητη άρση της «φοροεπιδρομής» που η ΝΔ ως προμετωπίδα της πολιτικής της, απέχει πολύ από τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει, καθώς ευνοούμενοι είναι κατά μείζονα λόγο οι (ήδη) κερδοφόρες επιχειρήσεις και όχι η ραχοκοκαλιά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ευρύτερα η «μεσαία τάξη».

Υπογράμμισε ότι στον τομέα της Πρόνοιας και Αλληλεγγύης ο προϋπολογισμός προβλέπει μειωμένη δαπάνη 370 εκατομμυρίων συνολικά, λόγω περικοπής των κονδυλίων σε κρίσιμους τομείς όπως τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα.

Ως προς τον τομέα της Υγείας, ο Α. Μιχαηλίδης σημείωσε πως αν και ο προϋπολογισμός δεν προδίδει τις πολιτικές στοχεύσεις της ΝΔ (όπως είναι η διαφαινόμενη προώθηση λογικών ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία), αποτυγχάνει να εκμεταλλευτεί τον αυξημένο δημοσιονομικό χώρο προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αναδόμησης και περαιτέρω στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατέληξε λέγοντας ότι, τόσο στον τομέα της Υγείας όσο και συνολικά, είναι μάλλον ανεδαφικό να αναμένει κανείς από την κυβέρνηση της ΝΔ την άσκηση μιας τέτοιας πολιτικής με κοινωνιοκεντρικό και προοδευτικό χαρακτήρα.

 

 

 

 

TAGS